Ovo je nova lista najvrednijih srpskih fudbalera: Sergeju ozbiljno pala cena, ludački raste Joviću i Milenkoviću (VIDEO)

Sergej Milinković-Savić i Nemanja Matić su "pali", Luka Jović i Aleksandar Mitrović su svoju vrednost lansirali u orbitu, Dušan Tadić ide gore sitnim koracima, a Aleksandar Prijović "miruje".

  • 15

Fudbalska pijaca je krcata igračima koji vrede po 50, 60, 70 miliona, a klubovi se evrima razbacuju za mnoge koji se često ispostave kao promašaji. Kada je reč o Srbima, situacija je nešto drugačija. Pre godinu i po dana Mančester junajted je postavio rekord kada je Nemanju Matića doveo za 40 miliona evra i to se do danas nije promenilo.

Junajted sada pokušava da se vrati na noge sa Solskjerom pa sa "đavolima" pokušava da se vrati i Matićeva forma na koju se odrazio čitav problem kluba sa Žozeom Murinjom. Samim tim, sa formom mu je pala i cena. Lacio je u međuvremenu pokušao da profitira, malo na blef, malo na znanje srpskog veziste Sergeja Milinković-Savića tražeći 100 i više miliona evra za Sergejeve usluge.

Forma Luke Jovića već godinu dana ide uzlaznom putanjom, a za sada se još ne slute sve mogućnosti koju nekadašnji mladi Zvezdin špic poseduje. Do kraja prelaznog roka ostalo je još petnaestak dana, pitanje je ko će gde na kraju završiti, a mi smo za vas izdvojili deset najskupljih srpskih igrača po podacima sajta Transfermarkt.

Sergej Milinković-Savić - 75 miliona

Sergej šutira na gol Torina Foto: Tanjug/Ap

Bez dileme najskuplji je spomenuti Milinković-Savić, koji bi čak i kada bi bio prodat po trenutnoj tržišnoj vrednosti višestruko sebe isplatio rimskim nebesko-plavima.

Njegova cena je sa optimističnih 90 miliona početkom juna prošle godine pala na 75 miliona krajem decembra. Na sreću Klaudija Lotita u poslednjih nekoliko nedelja je dao znake da se možda vrati u formu iz prošle sezone kada je bio jedna od glavnih violina Lacija.

Inače, u Rim je stigao iz Genka pre skoro četiri godine za "samo" 18 miliona evra.

Luka Jović - 40 miliona

Foto: Tanjug/Ap

Suprotno Sergeju, veliki uzlet je doživeo Luka Jović. Momak iz Bijeljine je i ranije bio i Zvezdin biser i "srpski Falkao", a na kraju se možda ispostavi kao "zlatna koka" Ajntrahta iz Frankfurta.

On je iz Benfike došao u Nemačku kao pozajmljen igrač, Ajntraht posle druge sezone ima pravo da ga otkupi za 13 miliona, a njegova tržišna vrednost je posle odličnog starta sezone - čitavih 40 miliona evra.

Ako se vratimo samo dva meseca unazad ta brojka je bila upola manja, a odemo li godinu dana u "rikverc" i decembar 2017. godine, videćemo da je Jović tada koštao dva miliona evra, dakle tek dvadeseti deo od onoga koliko košta danas. Možda na njegovu formu dobro utiče i srpsko-hrvatska veza gde su Filip Kostić, Mijat Gaćinović i Ante Rebić, kako god, ekipa iz Frankfurta je sa njima postala tim vrlo zanimljiv za gledanje.

Igraju dobar fudbal, a u središtu imaju momka koji je uz Paka Alkasera najbolji strelac Bundeslige, ispred prekaljenog asa Roberta Levandovskog. Logično je onda da se raspituju najveći evropski klubovi, dok cena nije još "podivljala". Trenutno je najskuplji u svom timu.

Aleksandar Mitrović - 40 miliona

Mitrović drži loptu na meču sa Vest Hemom Foto: Guliver/Catherine Ivill/Getty Images

Jović nije jedini srpski napadač koji je u poslednje vreme poskupeo. Isto se desilo i sa Aleksandrom Mitrovićem koji je u Premijer ligi nastavio tamo gde je stao u Čempionšipu prošle godine.

Problem je što i Fulam nije nastavio da igra kao lani jer je Premijer liga ipak dimenzija više. Mitrović je u tekućoj sezoni dao osam golova u ligi i asistirao je dvaput i obezbedio "mastan" transfer ako ga Fulam bude prodavao.

Mitar je od januara prošle godine "porastao" triput, sa osam na 25 miliona evra. Samo od prošlog juna do sada cena mu je porasla za deset miliona. Skuplji od njega su u Fulamu Rajan Sesenjon i Žan Seri.

Nemanja Matić i Nikola Milenković - po 35 miliona

Matić "baca kosku" Solskjeru posle pobede nad Bornmutom Foto: Guliver/Michael Regan/Getty Images

Srbija je već godinama unazad poznata kao zemlja fudbalera koji kvare ili zaustavljaju napade, pre nego kao zemlja koja proizvodi napadače i kreativce. Zato ne čudi što su neki od najskupljih igrača i Nikola Milenković i spomenuti Matić.

Obojica su po ceni identični - 35 miliona s tim što je Milenković poskupeo, a Matić pojeftinio.

Vezista Mančester junajteda je u maju vredeo 40 miliona, ali je u pojedinim utakmicama bio neprepoznatljiv i sve manje je počeo da opravdava epitet najboljeg pojačanja koje je Murinjo doveo među "crvene đavole".

Milenković se pokazao kao zahvalan igrač i na poziciji desnog beka u Fiorentini, iako je sam više puta rekao da se nekako prirodnije oseća na štoperu.

Nikola Milenković; Foto: Marko Jovanović

Veći klubovi od "Viole" su prepoznali potencijal 21-godišnjaka koji je pre nepune dve godine došao iz Partizana i cena mu je sa devet miliona proteklog maja podigla na 35 miliona u decembru.

U Fiorentini je postao i drugi najskuplji igrač odmah iza Federika Kijeze.

Matija Nastasić - 22 miliona

Nastasić u duelu sa Geceom Foto: Guliver/Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Kada je reč o štoperima, još jedan srpski igrač probija granicu 20 miliona, a da iza sebe ima reprezativnog iskustva - Matija Nastasić. On je posle boravka u Mančester Sitiju gde je neopravdano gurnut u drugi plan, prešao u Šalke i cenovno "aterirao".

Sada se vraća i posle skoro pet godina od odlaska iz Sitija, opet je na nivou pre nego što ga je Manuel Pelegrini smestio na klupu. Trenutno vredi 22 miliona evra, što je pet miliona više nego aprila prošle godine i deset miliona više nego minulog januara.

Dušan Tadić i Andrija Živković - po 18 miliona

Guliver/Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Dušan Tadić se preporodio od odlaska u Holandiju. U zemlji lala je opet pronašao sebe, igra odlično kako u Erediviziji, tako i u Ligi šampiona gde je Ajaks prošao grupu sa Bajernom, Benfikom i AEK-om.

Deset golova i šest asistencija u ligi, još osam golova i pet asistencija u kvalifikacijama i grupnoj fazi Lige šampiona govore za sebe. Ipak, da li zbog lige ili zato što ima 30 godina, 18 miliona se u ovom trenutku čini kao malo novca za ono što Tadić donosi na sto.

U odnosu na maj prošle godine skuplji je tri miliona. U svojoj ekipi su od njega skuplja šestorica igrača, Ajaks ga je iz Sautemptona doveo za 11,4 miliona i napravio posao godine, bez dileme. Možda i više od godinu dana.

Na istoj "koti" od 18 miliona je i Andrija Živković koji se u skorije vreme "rehabilitovao" u ekipi Benfike.

Andrija Živković; Foto: Profimedia, Zuma Press - News

Na 23 utakmice ove sezone podelio je sedam asistencija, a prošle godine u ovo vreme vredeo je sedam.

Njegov saigrač sa sredine terena Ljubomir Fejsa tržišno košta 15, koliko i Luka Milivojević koji je u porastu od pet miliona u rasponu od godinu dana.

Ljajić, Kolarov, Veljković, Kostić, Radonjić, Gaćinović i Prijović - od 6 do 13 miliona

Foto: Guliver/Francesco Pecoraro/Getty Images

Adem Ljajić je posle višegodišnjeg boravka u Italiji otišao u Tursku gde brani boje Bešiktaša.

Imao je nekoliko dobrih partija i sledi iza Milivojevića sa 13 miliona, Aleksandar Kolarov, Miloš Veljković i Marko Grujić na tržištu koštaju po 12, s tim što su Veljković i Grujić duplirali svoju cenu od proteklog juna i Filip Kostić čija je poslednja tržišna vrednost deset miliona evra.

Filip Kostić; Foto: Tanjug/AP

Za Mijata Gaćinovića će malo više od pola godine posle završenog Mundijala u Rusiji mnogi reći da je trebalo da igra u Rusiji za reprezentaciju Srbije.

Na Krstajićevom spisku se nije našao iako je prošao kvalifikacije. Za Ajntraht je ove sezone upisao jednu asistenciju u ligi, bolji je bio u Ligi Evrope gde je dao dva gola i dodao učinku i četiri asistencije pa mu je sa pet miliona cena porasla na devet za godinu dana.

Jedan od momaka koji je bio "džoker" Slavoljuba Muslina protiv Gruzije i igrač koji je deo uspona solunskog PAOK-a Aleksandar Prijović za sada "miruje" na šest miliona evra. On je nedavno otišao iz Grčke u Al Itihad za deset miliona.

Aleksandar Prijović napustio je ove zime PAOK i prešao u Al Itihad Foto: Profimedia/Uppa sports

Nemanja Radonjić nije opravdao očekivanja prethodnih meseci, pa ga u protokolu Marseja ima sve manje.

Još od starta i jezičke barijere naziralo se da će u Francuskoj možda biti problema za brzonogo krilo koje je prošle godine dalo neke važne golove za Zvezdu.

To je reprezentativca sa deset vratilo na devet miliona evra, ali je pitanje koliko će dugo ta vrednost opstati ukoliko Radonjić ne počne bolje da se snalazi u dresu ekipe u kojoj i inače štošta ove sezone ne štima.

VIDEO - Srbija trenira u Litvaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žorž Papadubi

    16. januar 2019 | 19:33

    Tadić 18 a Milinković Savić 75 miliona?? Pa Tadić je za njega Maradona lično!

  • Majkemi

    16. januar 2019 | 19:30

    Tu i tamo realno, al Sergeju mozda 7,5m ne 75.

  • nscz

    16. januar 2019 | 21:31

    Sergej je dokazana nula od igraca i coveka o njemu ne bih. Nego bi da pitam one sto su se sprdali sa Terzom u vezi ‘Srpskog Falkaa’, gde vam je Saponjic? Jel druga ili treca Belgijska liga?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA