≫ 

Spektakularni Đoković pobedio Nadala: Srbija izjednačila u finalu ATP Kupa!

Velika pobeda Novaka, dublom se odlučuje titula

  • 44
Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Rafaela Nadala u drugom meču finala ATP kupa u Sidneju sa 6:2 i 7:6! On je izjednačio rezultat u finalu između Srbije i Španije na 1-1, pošto je prethodno Dušan Lajović poražen od Roberta Bautiste Aguta u dva seta.

Novakova pobeda je stala u njegov furiozan početak prvog seta i sigurnu igru sa osnovne linije uz odlične riterne u finišu drugog, a srpski igrač je u oba pokazao izvanrednu stabilnost i konstantnost, bez padova u igri.

Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

Ono što je često umelo da mu pravi problem, ta nepotpuna uključenost od prvog minuta meča, ovog puta nije postojala. Novak je u meč ušao u petoj brzini, udarci su išli duboko i oštro što Nadal uglavnom nije mogao da vraća sa osnovne linije.

Španac je imao prvi servis u meču i odmah je pretrpeo brejk. Servis mu nije funkcionisao najbolje, Đoković je bio kao "zapeta puška" na riternu i to je bio recept za "propast" za Španca.

Iako je osvojio uvodna dva poena i poveo sa 30:0, Nadal je napravio iznuđenu grešku, a onda ga je Novak izigrao na mreži za 30:30.

Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

Nova mreža Rafe značila je i prvu brejk loptu za Srbina. Đoković nije iskoristio prvu i drugu, ali jeste treću kada je Rafa pogodio vrh mreže.

Srbin je nastavio da igra promišljeno i pogađa linije, što je uz povremene promene ritma drop-šotovima bilo dovoljno da uvede Nadala u frustraciju.

Ona je bila vidljiva u petom gemu kada je Španac napravio čak tri duple servis greške, suočavao se sa novom brejk loptom i nekako uspeo da se izvuče.

Nije mu to pošlo za rukom u sedmom, kada je Novak jednim čelendžom na prvi servis Španca umesto asa za Nadala dobio njegov drugi sevis pri rezultatu 30:30.

Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

Rafu je to poremetilo pa je pretrpeo drugi brejk i Srbin je laganim servis gemom sa nulom došao do prvog seta.

Nadal je bolje startovao u drugom. Posle prvog osvojenog poena, Đoković nije uspeo da vrati dva servisa Španca, posle čega je "Bik" izašao na mrežu i volejem i vinerom poveo 1:0.

Đoković nije popustio ni za promil. Za manje od minut i po je nanizao nekoliko dobrih udaraca kojima je stigao do 40:0, a onda nonšalantno ispalio forhend viner sa osnovne linije za 1:1.

I dalje ga je Đoković riternima terao iza osnovne linije, ali je Nadal uspevao da čuva svoje servis gemove, pa je sredinom drugog seta vodio 3:2, mada je gemove osvajao teže od rivala.

Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

Tada je nastupila prava drama i gem od deset minuta u kom je Nadal neočekivano imao čak pet brejk lopti! Posle greške Novaka, a onda i pasing šota Španca, Novak je prvi put ušao u probleme jer se suočavao sa 0:30.

Greška iz bekhenda i loptica u mreži i pravo niotkuda 0:40 i tri uzastopne prilike za Nadala da oduzme servis protivniku. Tada je Novak nanizao nekoliko odličnih udaraca i što vinerima, što servisima izvukao sebe iz neugodne situacije.

Nadalov servis je u međuvremenu potpuno proradio, pa su i jedan i drugi osvajali gemove na svoj servis do završnice seta. Tu nije bio kraj drame. Igrao se 11. gem, kada je srpski igrač perfektnim riternom pri rezultatu 15:15 uveo Nadala u probleme i naterao ga na kiks.

APTOPIX Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

Španac je izbacio lopticu u aut, Novak je došao do dve brejk lopte uzastopno i nije iskoristio nijednu, a Nadal se spasao kao i njegov rival koji gem ranije. Došlo se do taj-brejka u kom je Novak bio sigurniji, iako je njegovom duplom greškom Nadal prvi stigao do mini-brejka 2:1.

Naposletku je Novak do meč lopte stigao vrhunskom paralelom i vinerom, a onda rešio meč u svoju korist. S obzirom na to da je rezultat izjednačen na 1-1 u partijama, osvajača prvog ATP kupa će odlučivati dubl između parova Đoković/Troicki i Karenjo Busta/Lopez.

Drugi set:

Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

7:6 - KRAJ Novak pobeđuje! Promašio je Rafa izglednu priliku za mini-brejk pa je posle prva dva poena 1:1. Novak mu je duplom greškom taj mini-brejk poklonio za 2:1. Novak je uspeo da izjednači na 3:3 odličnim udarcem, a onda u završnici kombinacijom servisa i jakih udaraca došao do velike pobede 7:4.

6:6 - Taj-brejk! Dobar servis i loptica u mreži za 15:0. "Prošetao je" Đoković Nadala po terenu, Rafa je pogodio ugao igrališta "balonom", ali se Nole izvukao iz teške situacije i paralelom osvojio i drugi poen za 30:0. Servis je prelomio kod trećeg, a u četvrtom je napravio duplu grešku za 40:15. Do gema je naš igrač stigao posle čelendža kojim je ispravio grešku sudije Lajanija.

6:5 - "Preživeo je" Nadal dve brejk lopte! Jedan pasing šot je odigrao srpski igrač perfektno, sledeći je, doduše sa osnovne linije i iz čiste defanzive otišao van terena, pa je na servisu Španca 15:15. NEVEROVATAN ritern Srbina naterao je u trećem poenu Nadala da prebaci osnovnu liniju forhendom za 15:30 u korist Đokovića iako je servis Španca bio odličan.

Do dve brejk lopte, Novak stiže sjajnom igrom na mreži. Jednu je poništio Nadal lopticom na samoj liniji, a drugu vinerom po paraleli posle tek nešto malo slabije loptice Đokovića: 40:40! Nadal je dramu potpuno otklonio servisom za prednost, ali je Đoković šokirao novim strašnim riternom za novi "đus". Međutim, Špančev servis nije popustio i uspeo je da osvoji gem.

5:5 - Igraće se na razliku! Dobar servis, ali onda naivna greška iz forhenda, udarac bez energije u mreži za 15:15. Tri sledeća poena pripadaju Srbinu koji za sada ima deset vinera više nego grešaka.

5:4 - Nadal na gem od izjednačenja - Mreža nije bila naklonjena srpskom teniseru pa je Nadal poveo 30:0. Izašao je brzopleto Španac na mrežu, opet je Novak pogodio mrežu, ovog puta se loptica od vrha odbila u aut za 40:0, a Rafa je rutinski rešio gem u svoju korist.

4:4 - Đoković se drži - Sjajan drugi servis, pa onda i prvi servis i drop-šot, Nole na pragu jednog lakšeg gema 30:0! Potvrđuje to vinerom po paraleli za 40:0. U trenutku kada je imao tri gem lopte istrčao je napred, a Nadal ga je prošao na mreži za 40:15. Nije to mnogo pomoglo Špancu jer je Đoković osvojio gem novim forhend vinerom.

4:3 - Nadalov servis je potpuno proradio - Pojačao je servis Nadal, pa je Đoković na konto svog odličnog riterna uspeo da osvoji jedan poen u ovom gemu. Rafa je asom stigao do 40:15, Novak je magičnim poenom i kombinacijom bekhenda stigao do 40:30, ali je usledio novi as Rafe za novi gem.

3:3 - KAKAV GEM, pet brejk lopti je imao Nadal! Greši Novak, prebacuje osnovnu liniju, 0:15. Ušao je potom u teren, Nadal mu je vratio dobar pasing šot i poveo 0:30. Greškom iz bekhenda i lopticom u mreži sa Novakove strane, Nadal stiže do 0:40 i tri brejk lopte. Prvu je poništio sjajnim forhend vinerom uz liniju. Na drugoj je odigrao nekoliko oštrih dijagonala, pre nego je vratio lopticu na drugu stranu za 30:40.

Treću je anulirao strašnim servisom za 40:40. Đoković je pogodio mrežu, a onda četvrtu brejk loptu opet "izbrisao" servisom. Španac je došao i do pete brejk lopte i ni nju nije iskoristio! Đoković i on su ušli u razmenu u kojoj Noletov takmac nije izdržao i Srbine je stitgao do gem lopte, a onda vinerom i izjednačenja u gemovima.

3:2 - Vodi Španac, igra sve sigurnije - Strašno jaka i oštra lopta, čak ni "zver" kakva je Nadal nije uspeo ovo da vrati, pa je Đoković stigao do 15:15. Imao je šansu na mreži i za 15:30, ali je umesto paralele, gađao paralelu i viner je pripao Rafi za 30:15. Nadal je zatim obrisao osnovnu liniju, pa poslao as i uzeo je gem.

2:2 - Ništa ne prepušta slučaju Novak - Greši Đoković za 15:15, ali se brzo ispravlja servisom, a onda i opakom dijagonalom za 30:15. Još jedan servis, ovog puta paralela iz sredine forhendom za 40:15, a onda i sedmi as Đokovića za izjednačenje.

2:1 - Novo vođstvo Nadala - Dva poena Nadala, drugi as i onda novi opasan servis. Čelendž je tražio Đoković, a onda poslao paralelu na liniju za 30:15. Nadal je zatim poslao dobar kik servis koji je Novak uspeo da mu vrati na reket za novi viner i 40:15, a Rafa je relativno lako sačuvao svoj gem greškom Novaka.

1:1 - Đoković ne popušta - Pametna dijagonala i izlaz na mrežu, a onda i as udarac Đoković brzo osvaja poene za 40:0. Očas posla ispaljuje forhend viner sa osnovne linije maltene odmah iza servisa i nastavlja da dominira.

1:0 - Dobar početak Nadala - Vadi se Nadal dubokim servisom posle prvog izgubljenog poena, pa Novak prebacuje osnovnu liniju za 15:15. Još jedan "blok" posle servisa Nadala, Đoković sa osnovne linije izbacuje van i Rafa servis volejem stiže do vinera i poena za gem.

Prvi set:

Australia Tennis ATP Cup Foto: Tanjug/AP

6:2 - Set za Novaka! Tri ekspresna poena Đokovića, pa sjajan servis, nije nikakve dileme bilo ko osvaja gem, ujedno i prvi set u teniskom klasiku!

5:2 Dupli brejk Đokovića - Po dva osvojena poena za svakog od igrača, Đoković na paralelu protivnika odgovara paralelom iz trka za 30:30. Nadal je u međuvremenu odservirao i prvi as. Nole je zatražio čelendž, ispostaviće se dobar i posle drugog servisa Španca, dočekao njegovu grešku za novu brejk loptu! Tu se videla frustracija igrača sa Majorke koji je poslao lopticu u aut za dupli brejk našeg predstavnika.

4:2 - Lagano igra Đoković - Bomba i očišćena linija Đokovića po paraleli iz forhenda, a onda i jedna insajd in majstorija za laganih 40:0. Usledila je brza kombinacija servis i drop-šot koji prolazi uz malu pomoć mreže za novi gem.

3:2 - Izvukao se iz neverovatne situacije Španac - Muči drugi servis Rafu, pa posle njegovog osvojenog poena, Nole stiže do 15:15. Njegov ritern dobro radi, a Nadal drugom duplom greškom poklanja poen svom rivalu za 15:30. Neprijatnu situaciju po Španca, Bik sa Majorke otklanja vinerom iz paralele. Duboki i oštri udarci mu ne prijaju, pa u sledećem poenu od vrha mreže Nadal šalje lopticu u aut za novu brejk priliku za Đokovića 30:40.

Treća dupla servis greška! Nova prilika za brejk i još jedna neiskorišćena. Promenio je servis Nadal, odigrao nekoliko dobrih udaraca i uspeo da dođe do gem lopte i gema greškom našeg igrača.

3:1 - Čuva Đoković brejk sa nulom - Servisima Novak brzo stiže do dva poena, onda forhendom po paraleli do osnovne linije tera Nadala da pogreši za ekspresnih 40:0. Novim sjajnim servisom je još jednom srpski igrač "pobegao" Nadalu.

2:1 - Upisao se Nadal - Drop-šot Đokovića završava na mreži, pa onda još dva udarca idu u aut, a Španac bez izgubljenog poena smanuje zaostatak.

2:0 - Potvrđen brejk srpskog asa - Opasnim forhend vinerom Nadal stiže do 15:15, Đoković uzvraća maherskim drop-šotom posle dijagonale u suprotni ćošak terena za 30:15. Novak do 40:15 stiže jakim i ravnim servisom, ali onda gubi dva poena. Probao je da izađe na mrežu, sačekao ga je Nadal na forhendu i pasing šotom izjednačio na 40:40. Do potvrde prednosti Srbija stiže dvema dobrim servisima koji su usledili posle izjednačenja.

1:0 - Brejk za Đokovića! Uzima Rafa prvi poen u meču greškom Novaka na drugi servis. Usledilo je nekoliko dubookih lopti Đokovića, pre nove greške iz forhenda 30:0. Agresivnim udarcima i oštrim bekhendima u dijagonalu tera Nadala da pogodi mrežu za 30:15, a onda majstorijom na mreži stiže srpski as i do izjednačenja 30:30.

Forsirao je Đoković Nadalov bekhend i kada je promenio stranu, Rafa je opet pogodio mrežu za prvu brejk loptu u meču 30:40. Servisom se izvukao Španac, ne zadugo, jer su oštre loptice Đokovića nastavile da "sevaju" po terenu do druge brejk prilike koju Srbin ne koristi jer promašuje forhend. Servis volejem je Nadal probao da iznenadi Đokovića posle dobrog riterna, pogodio je vrh mreže nakon čega srpski as pravi prvi brejk već u prvom gemu!

Video: Đoković posle neviđene drame odveo Srbiju u polufinale ATP Kupa

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    12. januar 2020 | 12:49

    Ee da naš Nole ima ovaku podršku u svakom turniru, nebi se rodio taj koji bi mu prišao ni blizu.. Hvala ti Diko naša za sve..

  • eNL

    12. januar 2020 | 12:52

    KRALJ TENISA---NOVAK ĐOKOVIĆ---

  • 937

    12. januar 2020 | 12:49

    Sto puta sam napisao i opet cu- Nole kralj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA