≫ 

Rafael Nadal otkrio zbog čega nikad nije polomio reket

Kod Španca je sve u samokontroli

  • 12
rafael nadal Foto: Tanjug/Ap

Španski teniser Rafael Nadal poznat je po specifičnim ritualima koncentracije koji mu pomažu da ostane fokusiran tokom mečeva i lakše odbije distrakcije.

Iako izgledaju krajnje komično za nekoga sa strane, mnogi su ga zbog toga ismevali, za "kralja šljake" su izuzetno delotvorni, čak i presudni u prelomnim trenucima.

Tokom godina Nadal je za vreme mečeva po "utvrđenom" redosledu, uglavnom pre servisa, ili po odlasku na predah i po povratku na teren, razvio čitav niz tačno određenih radnji koje je morao da odradi kako bi mu koncentracija ostala na najvišem nivou.

Tako je umeo da povlači šorts iz zadnjice, potom da se "gladi" po glavi i čelu, a dugi niz godina njegov prepoznatljiv ritual je i raspoređivanje flašica uz klupu. Kako je objasnio, one moraju da mu budu dijagonalno poređane u odnosu na teren, dve flašice perfektno mu stoje dijagonalno u liniji, od kojih uzima prvu, otvara i pije vodu, a nakon toga je vraća na identično mesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mesto koje se vidi jer je ostao trag.

Rafael Nadal Foto: AP/Tanjug

Španac je u velikom intervjuu za stanicu "CBS" pričao o svom "odnosu" prema flašicama i koliko mu on znači da ostane fokusiran.

- Ako to ne uradim sa flašicama, a sednem, to bi značilo da su mi misli odlutale. Ako uvek uradim to sa flašicama, to znači da sam fokusiran i da sam fokusiran isključivo na tenis - objasnio je Nadal.

Zanimljo, višestruki Grend slem šampion jedan je od retkih koji nikad u karijeri nije slomio reket, a otkrio je i zbog čega.

- Kada sam bio mlađi, moja porodica mi nije dala da lomim rekete. To nisam nikad radio. Za mene, lomljenje reketa značio bi da nemam kontrolu nad sobom.

Sve najnovije informacije sa prvog Gren slema sezone pratite u našem specijalu o Australijan openu.

Video: Moćno i beskompromisno: Ovako je Srbija pobedila Špance u finalu ATP kupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Flg

    18. januar 2020 | 09:00

    Al zato gestikuliras publici, sto znaci da opet gubis kontrolu nad sobom, zar ne? Ponekad je i to zdravo u sportu, puno je emocija, naboja, svega u tebi dok igras, pogotovo u individualnom sportu kao sto je tenis. Praznjenje je jako delotvorno, vise od namestanja flasica i izvlacenja gaca iz dupeta sigurno. A mozda on zeli da kaze da je bolji od drugih zato sto ne lomi rekete? Totalno pogresno, moj Nadalko.

  • Rafa1

    18. januar 2020 | 10:47

    Divan je Rafa

  • Grunf

    18. januar 2020 | 11:28

    Zato što poštuje stvar koja ga lebom hrani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA