≫ 

Doping ekspert sumnja na Rafu: Nadal pokazuje abnormalnosti, Španija slabo kontroliše svoje heroje

Nemački stručnjak dotakao se i "kokainskih" slučajeva najboljih tenisera, kao i i Agasija koji nije kažnjen zbog kristal meta

  • 17
Rafael Nadal, doping

Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock

Kada se spomene reč doping, uglavnom su atletika, biciklizam i slučaj Lensa Armstronga među prvim asocijacijama, ali mnogi stručnjaci tvrde da i tenis nije daleko od brojnih slučajeva korišćenja nedozvoljenih sredstava. Tako je Rafael Nadal označen kao neko ko bi mogao da se dopinguje. 

Tako sport1.de prenosi priču doping eksperta Frica Zorgela, sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu koji je govorio o korišćenju nedozvoljenih sredstava. Povod za priču bio je taj što se prvi reket sveta u dublu, Kolumbijac Robert Farah (31), povukao sa Australijen opena zbog toga što je bio pozitivan na doping testu u oktobru 2019. godine. O slučaju Faraha on ističe da "meso" nije razlog njegovog dopinga.

- To su sve izgovori, "deža vi" u tenisu. Standardni izgovor je da se nešto slučajno konzumiralo. Bilo je mnogo slučajeva kada su teniseri prolazili nekažnjeno posle tog izgovora, čak i pored komisije. Činjenica je da su mnogi pravili greške. Na primer, ne izračunaju dobro vreme kada treba da budu ponovo "čisti".

robert farah

Foto: Tanjug/Ap

On je direktno označio Rafaela Nadala kao tenisera na kojeg sumnja da koristi nedozvoljena sredstva.

- Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među top 4 sporta kada je reč o dopingu, pored zimskih sportova i biciklizma. Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti.

- Imam stalnu sumnju. Imajući u vidu sav njegov atleticizam. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno "prati" svoje heroje.

Rafael Nadal

Foto: Tanjug/AP

Rafael Nadal

Foto: AP/Tanjug

Novinare je posebno zanimalo da li i velika imena koriste nedozvoljena sredstva.

- Bilo je slučajeva u prošlosti. Mats Vilander i Martina Hingis su uhvaćeni da koriste kokain, a Vilander je imao samo tromesečnu zabranu. Hingisova je rekla je mešala kokain sa sokom od narandže pa je imala dvogodišnju zabranu. A Andre Agasi? Koristio je kristal met i nije uopšte kažnjen.

On smatra da se teniseri retko kontrolišu iz najmanje dva razloga:

- Sve njih dobro paze i savetuju, tako da ne dođe do nepravilnosti. Uz to i asocijacija štiti svoje zvezde. Nikada se ne sazna, nikada ne dospe u javnost i nikada ne možeš da komentarišeš, samo da sumnjaš - navodi on

Rafael Nadal

Foto: Tanjug/AP

Andre Agasi

Foto: Profimedia/Newscom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    18. januar 2020 | 16:25

    Davno je to rekla ministarka zdravlja francuske! Nadal je tuzio za ne postovanje lekarske etike i otkrivanje imena pacijenta, dok za tacnost informacije to nije uradio! U njegovu odbranu odmah su skocili najmocniji fudbalski klubovi Spanije, kao da oni tacno znaju sta sve on radi! Naravno, sve se najbrze moguce zataskalo!

  • Mirko

    18. januar 2020 | 17:51

    Da verovatno ga pokriva cela antidoping agencija. Čovek kog su testirali 79 puta za godinu dana vam je najsumljiviji. Dajte nešto pametnije. Po njegovoj logici svi su sumljivi i Đoković i Federer Ronaldo Mesi. Jeftin način za reklamiranje samog sebe pljulj ponnajboljima.

  • g

    18. januar 2020 | 16:35

    Skinite se coveku s vrata vise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA