≫ 

Teniski mag napustio Noletov štab pred Australijan open: Revolucionar analitike se oprostio!

Oprostio se Kreg od ekipe pred napad na novi trofej

  • 1
Kreg O'Šonesi Foto: instagram.com

Novak Đoković i Kreg O'Šenesi neće sarađivati u 2020. godini, saopštio je čuveni australijski analitičar.

Dugo je Kreg bio važan deo stručnog štaba, došao je 2017. godine i radio uz Andrea Agasija i Radeka Štepaneka, ali je za razliku od njih tu ostao i bio je zaslužan za temeljnu pripremu mečeva.

- Bilo je sjajno raditi sa Novakom u poslednje tri godine, osvojili smo četiri gren sema i dominirao je na 1. mestu ATP liste. Sada nam se putevi razilaze u 2020. Šaljem poruku ljubavi, momci, kidate - poručio je na društvenim mrežama Kreg.

U pitanju je stručnjak koji je doneo revoluciju tenisu, a 1991. je bio na raskrsnici između novinarstva i trenerskog posla, čemu se ipak posvetio.

- Svima je filozofija bila "samo vodi računa o svojoj igri", ali pobeđivanje nije samo u tvojoj igri, već u otkrivanju kako da savladaš specifičnosti rivala. Statistika je nekada bila primitivna, svi su se pitala da li je servis ili volej "mrtav", da li da se više koristi bekhend ili forhend. Ja nisam hteo da nagađam, već sam počeo da brojim - govorio je Kreg.

O'Šenesi je prvi proboj imao 1995. na Australijan openu kada je vodio 17-godišnju Deli Rendrijenfiti sa Madagaskara do trećeg kola. Tada je bilo jasno da se mnogo može uz dobar skauting i strategiju, posle čega je ovaj trener napredovao i vrhunac dostigao sa Đokovićem.

Posebno voli da istakne prošlogodišnje finale Australijan opena između Đokovića i Nadala, kada je Novak slavio u tri seta ubedljivo.

- Srbin je možda učinio da meč izgleda lako, ali mnogo posla je urađeno kako bi se ovaj meč pripremio - naveo je Kreg, koji dugo koristi "Dartfiš" tehnologiju koja pomaže da se prilično duboko i precizno analiziraju mečevi.

- Znali smo dovoljno dobro koliko vinera i grešaka se pravi, i to precizno na kom delu terena i u kakvim situacijama. Tenis može da izgleda haotično, ali zaista se često iste situacije ponavljaju, možete videti igrača kako pravi 10 grešaka sa potpuno istog mesta. Pobeđivanje nije u igranju savršenog tenisa, treba dovesti rivala u situacije iz kojih će češće promašivati.

Ipak, ne služe se svi ovim metodama, čega je Kreg svestan.

- Španski sistem podrazumeva udaranje loptice po Suncu tokom celog dana, ali to je taktika sa kojom Rafa pobeđuje. On koristi svoj servis i forsira razmene dok ne dođe do svog ofanzivnog forhenda.

Nadajmo se da se njegov odlazak neće previše osetiti u igri Đokovića, koji napada osmu titulu u Melburnu.

Video: Moćno i beskompromisno: Ovako je Srbija pobedila Špance u finalu ATP kupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA