≫ 

Đoković serijom brejkova "slomio" Švarcmana: Sledeći je Raonić u četvrtfinalu Australijan Opena!

Srpski as nastavio pohod ka odbrani titule u Australiji

  • 13
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je argentinskog igrača Dijega Švarcmana sa 3:0 u setovima 6:3, 6:4 i 6:4 i plasirao se u četvrtfinale Australijan Opena.

Meč je u suštini prelomljen u drugoj polovini prvog seta i prvoj polovini drugog kada je Đoković serijom od šest gemova uz tri brejka stvorio dovoljnu prednost za dva seta, što Argentinac ni dobrom igrom u trećem setu nije mogao da anulira.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Štaviše, u njemu ga je na kraju tek nekoliko udaraca koštalo brejka i izgubljenog meča u tri seta.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Novak je pokazao definiciju šampiona koji je znao da savlada veoma opasnog protivnika i kada nije igrao svoj najbolji tenis.

Ovo se odnosilo pre svega na prvi set kada su ga "slušali" riterni i bekhendi, ali je Švarcman dobro parirao sve do osmog gema.

U dva navrata pre toga Argentinac je imao po dva poena zaostatka u svojim gemovima i uspevao je kombinacijom dobrih udaraca i servisa da anulira to.

Sve dok srpski igrač nije iskoristio Švarcmanovo propuštanje za jedan promil.

Opipavao je u nekoliko navrata puls Argentinca drop-šotovima, pa se "prešaltao" na snažnije udarce sa osnovne linije i od starta ih osećao dobro.

Igrao je i strpljivo i upravo je takvom igrom dočekao dve bitne greške Švarcmana u osmom gemu kada se ušlo u igranje na razliku.

Najpre je sjajnim riternom praktično namestio sebi forhend za prvu brejk loptu na meču, a onda je dobom selekcijom udaraca naterao Švarcmana na promašaj za 5:3.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Rutinski je odservirao za prvi set i to je bio samo deo "poezije" koja je usledila. Pogađao je Đoković i sa forhend i sa bekhend strane, Švarcman nije znao šta ga je snašlo pa je Srbin na prelazu između setova vezao čak šest uzastopnih gemova uz tri brejka.

Posle petnaestak minuta drugog seta je semafor pokazivao 3:0 za srpskog igrača i delovalo je da je već u tom trenutku set gotov.

Pogrešan utisak. "Ćurak" se okrenuo, a Švarcman je uz malo sreće i nekoliko dobrih udaraca zaslužio da se vrati u igru.

Đoković je u četvrtom gemu preko osnovne linije poslao relativno lak udarac za 0:30 i prvi nagoveštaj problema.

Direktnim poenom je smanjio na 15:30, namestio sebi i izjednačenje a onda... Švarcman je uspeo da mu pod noge vrati smeč, a onda maestralno odigra dijagonalu na mreži i dođe do 15:40 posle čega je vratio jedan brejk i ubrzo došao do 3:2 u drugom setu.

Đoković se posle toga stabilizovao i skoncentrisao na svoje servis gemove, bez mnogo muka sačuvao svoj servis i odigrao koliko treba da posle sat i 22 minuta igre rezultat bude 2:0 za njega.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Švarcman je u trećem setu poveo po prvi put posle gema na svoj servis, a onda umalo stvorio probleme Novaku.

Prvo vinerom iz forhenda kojim je došao do 15:15, a onda i lobom u poenu kada ga je Đoković praktično imao u šaci.

Loptica je završila malo iznad reketa Srbina i u polju, a Argentinac je imao prednost 15:30. Đoković je tada odservirao odlično, izbegao nevolju i izjednačio na 1:1.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Sve se bolje kretao Švarcman u tim trenucima, bio je siguran na forhendu i nije čudo što je upravo kombinacijom ovog udarca sa poluvolejem na mreži uspeo da osvoji lep poen za 40:15 u trećem gemu, a onda dočeka i grešku Novaka za novo vođstvo.

Ono nije dugo potrajalo. Dva loša udarca u petom gemu bila su nijansa koja je konačno prelomila meč.

Đoković je imao 0:30, što je stavilo pritisak na leđa Argentinca. On je pod tim pritiskom popustio, napravio duplu grešku za 0:40 i tri brejk lopte, Novak je poklon i u sledećem poenu oberučke prihvatio i zahvalio protivniku na brejku za 3:2.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Umalo je uzvratio ribrejkom Švarcman. Nekoliko promašaja Đokovića uz njegovu upornost mu je donelo brejk loptu, koju nije iskoristio jer je Novak u presudnom momentu pogodio rizičnu liniju, a onda servisom namestio sebi viner po dijagonali.

Posle potvrde brejka i 4:2 ostatak seta je protekao bez mnogo drame gde je Novak sačuvao svoju prednost i otišao dalje.

Imao je doduše šansu da i ranije završi posao jer je propustio tri brejk lopte u sedmom gemu, ali ih je Švarcman spasao i time samo produžio neizbežno.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Đoković će u četvrtfinalu igrati protiv Miloša Raonića, koji je u svom duelu osmine finala relativno lako izašao na kraj sa Marinom Čilićem.

Raonić je pred taj meč poručio da će morati da servira u visokim procentima i nađe način kako da njima probije Novaka, jer je Srbin ranijih godina riternom neutralisao najjače oružje Kanađanina.

Treći set:

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:4 KRAJ - Novak u četvrtfinalu! Bilo je jasno i u prošlom gemu da je sve rešeno, samo je bilo pitanje kojim rezultatom. Švarcman u poslednjem gemu nije uzeo ni poen i Novak je otišao dalje.

5:4 - Odličnim riternom opet tera Novak Dijega da odigrava iz čučnja što ne prolazi dobro za 15:15. Dva precizna forhenda, jedan u ćošak terena i Đoković stiže do prednosti 15:30. Švarcman međutim uzima gem i produžava meč.

Australian Open Tennis Legende gledaju Đokovića, Foto: Tanjug/AP

5:3 Đoković na gem od pobede - Jako veštim udarcem i sa mnogo osećaja ostavlja Švarcman lopticu pod Novakovom mrežom za 15:15. Novak snažno odigrava sa linije za 30:15, ali pogađa mrežu za 30:30. Sjajan kik servis izbacuje Argentinca van terena i donosi Srbinu 40:30. Švarcman potom pogađa mrežu.

4:3 Spasao je Švarcman tri brejk lopte! Po dva poena za svakog od igrača, pre nego je Đoković riternom na drugi servis došao do brejk lopte i praktično meč lopte. Svojim promašajem je nije iskoristio, ali je dobio novu kada je Švarcman izbacio lopticu u aut. Ni nju nije iskoristio, ali je došao i do treće, prvo riternom, pa kombinacijom udaraca i na kraju smečom. Centimetri su delili Đokovića od novog brejka jer je pogodio vrh mreže i propustio i treću. I tada je "pustio" taj gem, Švarcman je došao do prednosti i osvojio ga servisom.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:2 Namučio se Đoković i spasao brejk loptu - Dva poena uzima Švarcman, ali Đoković odgovara rizičnim servisom i dolazi do izjednačenja 30:30. Iznenađuje Švarcmana drop-šotom koji nije igrao neko vreme za 40:30, ali onda promašuje forhend za "đus", takođe posle dužeg vremena - 40:40. Pritisnuo je Švarcmana na osnovnoj liniji oštrim promenama strana i greškom rivala stigao do prednosti, ali je isprva nije iskoristio. Štaviše, Švarcman je stigao do novog izjednačenja, a onda kada je vratio tešku paralelu Đokovića, došao  i do brejk lopte. Novak je tada pogodio liniju, a onda servisom namestio sebi forhend dijagonalu za prednost.

3:2 Đoković pravi brejk! Prvi problemi za Švarcmana. Nekoliko lošijih udaraca i odmah pritisak 0:30. Prvi servis nije prošao, usledila je dupla greška i pravo niotkuda Đoković je došao do tri brejk lopte. Novim kiksom, Argentinac poklanja poene i brejk srpskom igraču.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

2:2 Đoković bez izgubljenog poena - Dva dobra bekhenda Beograđanina, a onda malo "šou programa"! Đoković je izašao na mrežu, Švarcman mu je od vrha mreže vratio lopticu u polje i naterao ga da se okrene oko svoje ose pre nego je odigrao udarac po paraleli za 40:0. Do kraja gema nije bilo problema za našeg igrača.

2:1 za Švarcmana - Ide mu forhend, dobro servira, a sve se bolje i kreće Švarcman. Uhvatio je poluvolej kod mreže posle sjajnog forhenda za 40:15, Đoković promašuje istim udarcem i Argentinac opet u prednosti.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

1:1 Novak bio u manjem problemu - Stvorio je sebi prostor Švarcman da uđe po sredini malo u teren i odatle odigra viner za 15:15 na servis Đokovića. Novak je izašao na mrežu Švarcman je poslao lob i prebacio reket srpskog igrača za 15:30, ali je bitan poen uzeo Đoković servisom (30:30). Ovo će biti ključni poen i za osvajanje gema u kom posle nije bilo problema.

1:0 Vodi Švarcman - Nije baš slušala loptica Novaka, uzeo je jedan poen, ali je nezadovoljan što je u odlučujućem poenu lopticu poslao preko osnovne linije za vođstvo Švarcmana.

Drugi set:

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:4 Đoković na set od pobede - Bez mnogo problema, uz agresivnu igru i izlaske na mrežu Novak osvaja gem i samim tim i drugi set sa jednim izgubljenim poenom.

5:4 Švarcman ostaje u igri - Dva sjajna riterna Đokovića, jedan je stigao da poništi Švarcman udarcem iz čučnja, drugi koji mu je išao pod noge nije, pa je posle dva poena bilo 15:15 u desetom gemu. Švarcman potom uzima dva poena, od kojih jedan smečom za 40:15. Ritern vinerom iz punog istezanja srpski igrač osvaja poen za 40:30, ali njegov protivnik ostaje u setu još koji minut duže.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

5:3 Đoković - Tri brza poena za Novaka, nije se ni "oznojio", mada je onda promašio bekhend i ostavio ga na mreži za 40:30. As udarcem je potvrdio brejk još jednom i došao na gem od drugog seta.

4:3 Ne predaje se Švarcman - Namučio je Novak Švarcmana, posebno kada mu je pogodio ćošak terena za 40:30 kada je delovalo da Dijego ima dobijen gem. Pomučio se, ali posle duže razmene ipak dobio poen i osvojio gem.

4:2 Đoković i dalje u prednosti - Dva promašaja Švarcmana pod pritiskom, Đoković lako dolazi do 40:0, a onda i gema sigurnim servisom. Kratak gem kakav je i bio potreban Srbinu.

3:2 Smanjuje Švarcman - Sve je krenulo naopako po Đokovića odjednom. Prvo je odigrao odličan poen i naterao Švarcmana na "balon" koji je završio na liniji, a onda je Novakova loptica završila u autu. Servisom je Argentinac stigao do 40:0 što dugo nije video u svojim servis gemovima. Usledio je odgovor i dva hirurški precizna udarca Novaka za 40:30. Opet je izašao Đoković na mrežu i opet je na njoj "izvisio". Švarcman mu je tu još jednom uzeo odlučujući poen u gemu i dobio gem.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

3:1 - Prekinuta je Novakova serija brejkom - Prvo popuštanje Novaka i promašaj preko osnovne linije za 0:30. "Vadi fleke" kombinacijom kik servisa i direktnim poenom po paraleli iz forhenda. Švarcman je do brejk lopte stigao najlepšim poenom u meču. Uspeo je pod noge da vrati Novaku čak i njegov smeč, a onda istrči na mrežu dovoljno brzo da odigra kratku dijagonalu za 15:40. Jednu je poništio srpski igrač, drugu nije i Argentinac je vratio jedan brejk.

3:0 Brejk! Potpuno deranžiran Argentinac - Švarcmanove muke se nastavljaju, a Nole nastavlja da "rešeta". Vinerom dolazi do 0:30, a onda uz liniju i do 0:40 na servis rivala. Uzeo je jedan poen Švarcman i nije promenio epilog, novi brejk za srpskog asa.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

2:0 Peti uzastopni gem za Đokovića - Dobrim servisom Đoković stiže do 30:15 posle servisa i jakog forhenda. Još jednim preciznim udarcem sa iste strane stiže do 40:15, a onda još jednim moćnim servisom do petog vezanog gema.

1:0 Novi brejk za Đokovića - Uhvatio je Švarcman loptu u penjanju i došao do prvog poena u drugom setu. Uz mnogo sreće je Đoković od vrha mreže vratio lopticu u polje provinika za 15:15. Riternom je ostao u igri, a onda za koji centimetar prebacio osnovnu liniju za 30:15 za Švarcmana. Linijske sudije se nisu oglasile, ali je reagovala Eva Azderaki iz stolice. Nije to poremetilo Novaka koji je polse slajsa opalio paralelu iz sve snage za 30:30. Ostao je u sledećem poenu dovoljno da sačeka da slajs Švarcmana završi u mreži za 30:40 i novu brejk loptu. Novi sjajan ritern, nova mreža Švarcmana i novi brejk i četvrti uzastopni gem za Đokovića!

Prvi set:

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:3 Set za Đokovića! Ljut je na sebe srpski igrač posle promašaja za 0:15. Smirio je "strasti" sigurnim poenom za 15:15, ali je onda i on napravio prvu duplu grešku za 15:30. Iznenadio je Đoković Švarcmana jer u sledećem poenu nije gađao otvorenu paralelu, pa je Dijego pao na teren kada je uhvaćen na krivoj nozi (30:30). Argentinac je popustio pod pritiskom Novakovog izlaska na mrežu, a onda i njegovog servisa pa je srpski igrač sa dva vezana poena došao do seta.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

5:3 Brejk za Đokovića! Odigrao je odličan forhend u paralelu Novak, izbacio rivala van terena i onda strpljivo sačekao grešku, ali je Švarcman uzeo dva poena uz jednu grešku Srbina za 30:15 na svoj servis. Uzvratio je promašajem i Dijego za 30:30, pa se iskupio servisom koji je drugi reket sveta vratio u mrežu za 40:30. Izvrstan volej Đokovića na samu liniju uspeo je da vrati Argentinac, ali ne i viner koji je usledio za 40:40 i igranje na razliku. Imao je u njoj prednost Dijego, napravio je duplu grešku i vratio se na "đus". Strašan ritern i "blok" Đokovića, pa nekoliko udaraca kasnije vanserijski forhend donose mu prvu brejk loptu na meču koju koristi forsiranjem Švarcmanovog bekhenda!

4:3 Novak vodi, ali tesno - Neuspešan drop-šot Đokovića, u istu stranu kao i nekoliko minuta ranije za 0:15. Prepoznao je Švarcman šansu i posle korektnog riterna probao da napadne. Promašio je, što je Đoković kaznio u sledećem poenu sa dva sjajna forhenda za ekspresnih 30:15. Isforsirao je ponovo drop-šot u istu stranu, pogodio, Švarcman je uzeo još jedan poen potom, ali izgubio gem.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

3:3 Opet je Švarcman gubio 0:30 - Promašio je Švarcman forhend iz relativno "čiste" pozicije, pa onda "tresao" mrežu za 0:30 u korist Đokovića! I tek kada je delovalo da će popustiti, odigrao je nekoliko fantastičnih promena strana posle oštrog riterna Đokovića i poentirao za 15:30, a onda odservirao i prvi as za 30:30. Servis viner mu je doneo 40:30, a vrh mreže posle udarca Novaka mu je servirao lopticu na viner vredan gema.

3:2 Siguran gem za Novaka - Odlučio se da u ovom gemu izlazi na mrežu srpski as i time pritiska protivnika. Urodilo je plodom jer je Švarcman jednom pogodio mrežu, jednom poslao lopticu pored igrališta, a Srbin je bez većih muka osvojio gem.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

2:2 Švarcman koristi sve šanse - Dva sigurna poena, pa onda greška Švarcmana, loptica na vrhu mreže za 30:15. Kraća razmena, pa lepa promena ritma Novaka izbacuje iz ravnoteže Argentinca koji izbacuje u aut za 30:30. Prava je šteta kako je potom Đoković kiksnuo i potrefio mrežu u relativno bezazlenoj razmeni za 40:30 u korist Švarcmana koji je brzo skraćenom dijagonalom iskoristio šansu i vratio egal.

2:1 Siguran Novak - Jako dobrim drugim servisom Novak napada, a onda izlazi napred, Švarcman vraća samo do mreže, da bi onda asom srpski igrač stigao do 40:0. Nije ga skupo koštao nesavršen drop-šot nakon toga jer je opalio fantastičan bekhend uz liniju i vinerom završio gem.

1:1 - Nekoliko neiznuđenih grešaka i Švarcman sebe dovodi u pomalo neugodnu situaciju do 0:30. Novak je promašio nekoliko riterna na servisu i Argentinac je uspeo da se spase i izjednači.

1:0 Đoković - Već prvi gem se igrao na razliku! Novak je na kraju uspeo da sačuva svoj servis, mada je Švarcman već tada pokazao da će biti ozbiljan takmac.

Video: Novak sparingovao sa psom pred 3. kolo Australijan opena

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA