≫ 

In memoriam: Preminuo Ismail Mačev, član nekada najbrže bele štafete na svetu (VIDEO)

Ostali smo bez atletske legende...

  • 9

Naš nekada uspešni atletičar, legendarni Ismail Mačev, preminuo je u 59. godini života.

Atletska legenda prerano nas je napustila 21. januara u večernjim časovima, a već dugo je hrabro vodila bitku protiv karcinoma pluća.

Mačev, član čuvene bele štafete i Crvene zvezde, 2017. je uspešno operisan i pregrmeo je oporavak na VMA, ali nas je dve godine kasnije ipak dočekala najtužnija moguća vest.

Na portalu Atlexrs.com, posebno je bio dirljiv oproštaj od legendarnog Makija.

- U avgustu 2017. godine Mačev je bio operisan i uspešno se bio oporavio posle toga. Kada smo ga bili zvali prošle godine u to doba, kako bi napravili intervju i priču o pobeđenom raku, rekao nam je da sačekamo koji dan jer ima kontrolu, pa ćemo posle toga lako - piše ovaj sajt.

Ipak, posle određenog vremena, rekao je mu se kancer vratio i da mora na hemioterapije. Negde u novembru, ponovo je počeo da dolazi na stadion i da drži treninge, govoreći da ga bolest neće zakucati za krevet.

Na jednoj od Zvezdinih svečanosti Foto: MN Press

- Ja sam borac! Ceo život sam išao preko limita i granica i sad ću! Ne bojite se vi za mene - govorio je Mačev.

- Ponavljao nam je svakodnevno. Prošle su terapije i imao je snage da dolazi na stadion, da se kreće, da bude među ljudima, među svojim prijateljima, u svojoj Zvezdi, u svojoj atletici - navodi se na Atlexrs.com.

Mačev je bio vicešampion Mediterana 1987. u trci na 400 metara, a posebno se pamti da je bio član najbrže bele štafete. Na Svetskom prvenstvu 1991. u Tokiju, štafeta sastavljena od atletičara beogradskih klubova osvojila je četvrto mesto rezultatom 2:59,95, što je tada bilo najbolje vreme koje ikada zabeležila štafeta sastavljena od atletičara bele puti.

Taj rezultat bio je rekord stare Jugoslavije i aktuelni je rekord Srbije i Crne Gore. Ismail je to ostvario sa Slobodanom Brankovićem, Dejanom jovkovićem i Nenadom Đurovićem.

U Zvezdinom dresu Foto: MN Press

Sa Crvenom zvezom je bio šampion Evrope i pobednik Kupa šampiona 1989. na punoj beogradskoj Marakani.

Učestvovao je na Svetskim, Evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama u Seulu, a Crvena zvezda, Atletski savez Beograda i Srbije proglašavali su ga nekoliko puta za najboljeg trenera mlađih kategorija.

Maki je iza sebe ostavio suprugu Vukicu, ćerke Dejanu, Tatjanu i Tamaru kao i unuku i unuka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    22. januar 2019 | 08:33

    Ismail Macev, je bio legenda,, Bele štafete,, sportista koji je obeležio epohu atletike, stare Jugoslavije, posle Srbije i svoj omiljeni klub,, Crvenu Zvezdu! Posebno je ostavio profesionalan rad sa najmlađim atletičari a koji tek stasaju u atletske,, zvezde,,!?Bas kod njih ostavio je snažan utisak ucetelja svetskog stručnjaka!! Pamticemo ga kao istinskog vrhunskog stručnjaka i čoveka koji nas je prerano napustio!? Život ima dve strane medalje, jedna je da da se pamti po dobru, bas tu dobrotu imao je Macev!!! Neka mu je večna slava i hvala za sve sto nam je podario. Počiva legendo u Bozjem miru!? Od srca Toma M. sa svojom piridicom.

  • modi

    22. januar 2019 | 08:45

    Legenda, šampion, veliki čovek, veliki trener. Moja ćerka je imala čast da je on trenira. Slava mu!modimo

  • Putin R.S

    22. januar 2019 | 08:55

    Saucesce porodici. Otisla je jos jedna legenda. Pocivaj u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA