Olimpijska šampionka je biološki muškarac! Tražiće od nje da pije lekove za smanjene testosterona! (VIDEO)

Takmičarka na 800 metara Kaster Semenja suočava se sa novi problemima oko svog pola

  • 0
Razlika je očigledna Kaster Semnje u zelenom na prvom mestu Foto: Guliver/Mark Kolbe/Getty Images)

Svetska i Olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja iz Južne Afrike, mogla bi da bude podvrgnuta tretmanu supresije (suzbijanja) testosterona (muški polni hormon) prenosi dejli mejl.

Svetska atletska federacija IAAF zastupa tezu da Semenju treba tretirati kao biološkog muškarca, zbog velike količine lučenja testosterona, zbog kojeg je dominantna u atletici. Zato se i zalažu da uzima supresore muškog polnog hormona kako bi se izjednačila sa ostalim takmičarkama.

IAAF će se truditi da dozvoli takmičenje Semenji i ostalim takmoičarkama koje ima "različitosti u seksualnom razvoju" samo ako njihov nivo testosterona bude na nivou kao kod ostalih takmičarki.

- Ono što je važno je da svetska atletska fedracija nije kalsifikovala Semenju i slične atletičarke kao muškarce, već smo upravo prihvatili njihove legalne polove bez pitanja  i dali dozvolu da se takmče u ženskoj konkurenciji  -navodi se u izjavi IAAF.

Margaret Vambui ( broj 7) i Fransin Nionsaba (broj 5) su takođe okarakterisane kao biološki muškarci Foto: Guliver/ Andy Lyons/Getty Images for IAAF)

Poenta je da te atletičarke usled većeg nivoa testosterona u tinejdžerskim godinama dobijaju karakteristike muškaraca, mišiće, snagu, visinu, zbog čega budu dominantne među ženama, tako da one nemaju nikakve šanse da pobede.

Osim Kaster Semenje na udaru su i druge dve atletičarke Margaret Vambui iz Kenije i Fransin Nionsaba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA