≫ 

Velika akcija ASS: Borba za medalju Biljane Topić

Srpska atletičarka je 2009. godine na SP u Berlinu ostala bez medalje zauzevši četvrto mesto, ali se sada dovodi u sumnju da je Ruskinja koja je bila treća bila dopingovana

  • 1
Foto: Guliver/Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Svetska prvenstva u atletici se održavaju od 1983. godine, a Srbija ima 3 osvojene medalje. Ivana Španović je osvojila dve bronzane medalje u skoku u dalj, 2013. u Moskvi i 2015. u Pekingu, a Emir Bekrić na 400 m sa preponama takođe bronzanu medalju u Moskvi 2013. godine.

GREŠKA IAAF ILI POKUŠAJ DA SE ISPRAVI NEPRAVDA?

U jednom trenutku nam se učinilo da ćemo imati i 4. medalju nakon diskvalifikacije Ruskinje Ane Pjatik (Anna Pyatykh) u troskoku 2009. godine u Berlinu. Naime, Svetska atletska federacija (IAAF) objqavila je na sajtu da je Biljana Topić zauzela treće mesto u finalu troskoka 2009. godine ( inače je zauzela 4. mesto) sa skoko 14,56 metara.

Foto: Telegraf

Međutim, direktor ASS Slobodan Branković je istakao da su iz IAAF dobili informaciju da je došlo do administrativn greške na sajtu i da sve ostaje kako je bilo.

Ipak, Antidoping agencija Srbije i predsednik odbora za doping kontrolu Dr Nenad Dikić je podrobnije ispitao ovaj slučaj i shvatio da tu ima nepravilnosti. Zato je predložio Atletskom savezu borbu za četvrti srpsku medalju sa SP.

Foto: MN Press

- Kontaktirao me Slobodan Branković i rekao daje na insistiranje predsednika ASS Veselina Jevrosimovića naš savez rešen da u saradnji sa Nenadom Dikićem konsultuje i angažuje pravnike i stručna lica. Cilj je da se pravnim sredstvima izvrši pokušaj da se pravda zadovolji.

-Nedvosmisleno je jadno da je odlukom komisije za arbitražu u sportu oštećen atletski sport i da su ugrožena prava ostalih aktera - rekao je Dragutin Topić legendarni skakač i suprug Biljane Topi za Žurnal.

ŠTA SE ZAPRAVO DESILO?

Prof. Dr Nenad Dikić u svojoj kolumni za Telegraf je objasnio šta se desilo na sudu za arbitražu

- Naime dokazano je da je Ana Pjatik bila doping pozitivna ne samo na nekoliko anabolika, već da je imala tzv. washout testiranja, nakon dopingovanja specijalnim koktelom nazvanim "Duchess" (Vojvotkinja) koji se sastojao od tri muška polna hormona: oksandrolona, metenolona i trenbolona. Ana je bila proveravana pred velika takmičenja da li je “čista” i tek onda je išla na takmičenje.

Foto: MN Press

I umesto da bude kako je IAAF tražio na CAS da svi rezultati od kada je prvi put uhvaćena do trenutka kada je dokazano njeno sistematsko dopingovanje budu diskvalifikovani (All competitive results obtained by the Athlete from 31 August 2007 through to the commencement of her provisional suspension on 15 December 2016 are disqualified, with all resulting consequences (including forfeiture of any titles, awards, medals, profits, prizes and appearance money) sudija arbitražnog suda u Lozani nije našao dovoljno dokaza da se ona dopingovala u periodu od 1. septmebra 2007. do 5. jula 2013.

Lacio je u očajnoj, Milan u sjajnoj formi pred večerašnji prvi meč polufinala Kupa Italije (21.00). A kvota na Rosonere je 2,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Lacio - Milan.

Prof Dr Nenad Dikić (desno) u razgovoru za Telegraf Foto: Telegraf

( The Sole Arbitrator does not consider it fair to disqualify any results of the Athlete between 1 September 2007 and 5 July 2013 considering that there is no evidence that the Athlete used doping substances or methods during this period.)

NIKO NIKAD NIJE BIO KAŽNJEN SAMO JEDAN DAN

- Uz objašnjenje da nije fer, kažnjava je samo za dan 31. avgust 2007. godine i od 6. jula 2013 do 15. decembra 2016 (As a consequence, the Sole Arbitrator finds that all competitive results obtained by the Athlete on 31 August 2007 and from 6 July 2013 through to the commencement ofher provisional suspension on 15 December 2016 are to be disqualified, including the forfeiture of any titles, awards, medals, points and prize and appearance money.)

- Pokušao sam da nađem takvu kaznu i nisam uspeo, naime sportisti nikad nisu kažnjeni sa pauzom u prekršaju, a pogotovo ne na jedan dan pa onda nakon 7 godina na 4 godine.

- Čini se da je jedina ispravna odluka da se iskoriste sva preostala pravna sredstva, ali i da Atletski savez Srbije zatraži zvanično objašnjenje od IAAF. Bar neka isprave strane na sopstvenom sajtu i nek priznaju nekompetentnost u ovom slučaju, jer da su znali kako da se izbore na CAS-u, Srbija bi imala 4 medalje na svetskim prvenstvima u atletici - naveo je Dikić u kolumni za Telegraf.

VIDEO: Ivana o podvigu, rekordu i novom zlatu

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Claire

    27. februar 2019 | 08:41

    kao sportski radnik, mislim da ASS treba da se izbori do kraja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA