≫ 

Šta ćemo posle Ivane Španović? Srbija ne treba da brine, ovo su velike nade naše atletike! (FOTO)

Kada se kaže srpska atletika prva asocijacija je Ivana Španović a ona je samo vrh piramide talenata koji dolaze

  • 0

Franjo Mihalić, Dane Korica, Vera Nikolić, Nenad Stekić, Miloš Srejović, Vladimir Milić, Snežana Pajkič, Dijana Ištvanović, Slobodan Branković, Ismail Mačev, Dragan Perić, Dragutin Topić, Biljana Topić, Olivera Jevtić, Dragana Tomašević, Asmir Kolašinac, Mihail Dudaš, Emir Bekrić, Tatjana Jelača, Tamara Salaški, Milan Ristić, Ivana Španović... obeležili su srpsku i jugoslovensku atletiku u sedamdesetogodišnjoj istoriji atletike kod nas.

Ima li ko da nasledi ove velikane i nastavi sa uspešnim rezultatima na najvećim takmičenjima koje naša atletika beleži već 70 godina u godinama koje nam dolaze?

Dok se srpska atletika sprema za finalnu borbu za domaćinstvo dvoranskog prvenstva sveta 2022. godine (znaće se za koju nedelju) mi se pitamo ko bi mogao tad da predstavlja Srbiju na ovom takmičenj. Koje su to uzdanice koje ćemo bodriti u godinama ispred nas?

PREDVODNICI NOVOG TALASA

Kada pričamo o budućnosti srpske atletike odmah se izdvajaju tri imena, Milica Gardašević, Elzan Bibić i Adriana Vilagoš.

MILICA GARDAŠEVIĆ

Novosađanka je rođena 1998. godine i njena disciplina je skok udalj. Aktuelna je juniorska (U20) šampionka Evrope a ove godine će pokušati da nastavi sa evropskom vladavinom u narednoj uzrasnoj kategoriji, mlađe seniorskoj (U23). Milica je trenutno najveći favorit za zlato sa 6,64m koliko je skočila prošlog leta i 6,52m iz ove dvoranske sezone. Naredne godine je očekuje svetsko prvenstvo za mlađe seniore i onda 2021. ulazi u potpunosti u seniorske vode.

Milica Gardašević, Serbian Open 2019 foto: Atlex, Mića Ignjatijević

Prošle godine je debitovala na seniorskom prvenstvu Evrope na kojem je isto kao i na ovogodišnjem dvoranskom bila ubedljivo najmlđa daljašica u konkurenciji. Pored dvoranskog prvenstva Evrope Milica Gardašević je ove sezone već počela da prikuplja iskustvo po izuzetno jakim međunarodnim mitinzima. Članica je novosadske Vojvodine a trener joj je Marko Milinkov.

ElLZAN BIBIĆ

Rođen je 1999. u Novom Pazaru. Primarne discipline su mu 1500m i 3000m u kojima ima već brojne uspehe i mnogo državnih rekorda u džepu. Krajem prošle godine postao je vicešampion Evrope u krosu za mlađe juniore (U23). Na svetskom juniorskom prvenstvu (U20) na 1500m je 6. na svetu dok je na 5000m zauzeo 8. poziciju.

Kao mlađi junior (U18), 2016. godine, postao je šampion Evrope na 3000m. Tri godine zaredom je vladao Balkanom u seniorskoj konkurenciji na 3000m u dvorani da bi ove godine prešao na 1500m i tu pokazao da mu nema ravnom na Balkanskom šampionatu koji broji čak 20 zemalja.

Elzan Bibić na dvoranskom takmičenju u Beogradu Foto: A. Nalbantjan

Koliko je puta obarao rekorde Srbije teško je izbrojati. Sve je počelo 2015. a danas drži rekorde i kod mlađih  i kod starijih juniora. Uskoro kreće u napad i na seniorske koje drži Dragan Zdravković. U mlaće juniorskom stažu rekorder Srbije je na 800m-1:51.16; 1500m-3:47.40 i 3000m 8:01.92. U juniorskom, u kojem se takmičio do ove godine rekorde drži na 1500m - 3 37,79; 3000m-7 51,51 i 5000m - 13 44, 45 što je i rekord Balkana. Član je atletskog kluba Novi Pazar a trener mu je Rifat Zilkić.

ADRIANA VILAGOŠ

Ima nepunih 15 godina (2004. godište) a već drži mnoštvo svetskih rekorda u bacanju koplja. Devojčica iz Sente paralelno je trenirala rukomet i atletiku. Majka Đerđa joj je atletski trener a kao bivša rukometašica ćerku je bila prvo dala na taj sport. Brzo se videlo da se radi o vanserijskom talentu svetskog kalibra. To su primetili i ljudi iz mađarske atletike ali i iz rukometnih saveza obe države. Dugo je trajala borba za ovu devojčicu ali na kraju atletski savez Srbije je odneo pobedu!

Andriana Vilagoš Adriana Vilagoš na takmičenju u Beogradu foto: Atlex

Za Adrianu Vilagoš već sad znaju svi svetski treneri za bacanje koplja. Jeda od njih je prošle godine izjavio: ''Video sam razne talente,  mnogo vrhunskih kopljaša sam trenirao ali ova devojčica... Jednom će baciti koplje i nećemo ga pronaći.''

Zaista se radi o svetskom talentu i sve pohvale atletskom savezu Srbije što je stao iza Adriane i njene porodice. Obezbedio joj je i vrhunskog trenera, Dragišu Đorđića, koji je Tatjanu Jelaču Mirković doveo do evropskog srebra i rekorda Srbije od 64,21m. Trenutno trenira dva naša najbolja kopljaša koja su redovni učesnici evropskih prvenstava, Vedrana Samca i Mariju Vučenović. Đorđić će pisati treninge i pomagati majci Đerđi oko razvoja Adriane. Zbog godina, još uvek je premlada da bi napustila rodnu Sentu i preselila se u Sremsku Mitrovicu gde Đorđić radi.

Njen neviđeni talent potvrđuju i rezultati samo od prošle godine. Sa kopljme težine 400g grama 5 puta je čak pomerila granicu svetskog rekorda, od 61,77m pa sve do 64,42m. Sa kopljem od 500g uspela je ''samo'' 3 puta da baci svetski rekord. On trenutno iznosi 59,69m.

SRBIJA JE RASADNIK TALENATA A OVO SU JOŠ NEKI OD NJIH

Ovo troje su predvodnici novog talasa ali ne i jedina perspektiva srpske atletike. Ove godine nas očekuje mlađe seniorsko (U23),  juniorsko (U20) prvenstvo Evrope i EYOF (U17) a na ovim takmičenjima ćemo imati veliki broj predstavnika.

ASMIROVI NASLEDNICI

Asmir Kolašinac je u svojoj karijeri osvajao mnoge trofeje ali jedan od njih će sigurno biti i nasleđe koje ostavlja iza sebe u vidu tri fantastična mlada kuglaša.

ARMIN SINANČEVIĆ

Najstariji od tri izuzetno perspektivna kuglaša. Momak iz Prijepolja rođen je 1996. godine i ove godine ušao je u seniorske vode. Sa ličnim rekordom od 18,93m od prošlog leta, ove godine od njega sigurno možemo da očekujemo i rezultate vredne velikih takmičenja. Ako ne ove onda će Armin sigurno sledeće godine napasti normu za seniorsko prvenstvo Evrope u Parizu. Norma za prošlo prvenstvo u Berlinu iznosila je 19,90m, tako da će i za Partiz biti veoma slična.  Da je već sad blizu nje, ako ne i da je već ima govori ovosezonska zimska sezona kada je uspeo da baci novi lični rekord od 19,80m. Član je AK Polet Prijepolje  a trener mu je Savo Pušica.

Armin Sinančević na ''Serbian Open''-u foto: Atlex

VELJKO NEDELJKOVIĆ

Predstavlja će Srbiju na mlađe seniorskom prvenstvu Evrope ovog leta. Sa bačenih 17,69m ove zime obezbedi je normu, dok napolju najbolji hitac mu iznosi 17,31m. Radi se o pulenu Dragana Perića, višestrukom učesniku olimpijskih igara i državnom rekorderu. Veljko je '98. godište i kao mlađi je bio učesnik evropskih i svetskih takmičenja.

Veljko Nedeljković na prvenstvu Srbije 2019 foto: Atlex

BOGDAN ZDRAVKOVIĆ

Najmlađi iz ove plejade nadolazećih kuglaša. Momak iz Vlasotinca je eksplodirao na ''Srbijan open''-u ove godine kada je bacio fantastičnih 18,43m. Na ovom takmičenju je imao neverovatne hitce gde je gotovo svaki bio novi lični rekord. Zahvaljujući ovom nastupu uspeo je i on da ispuni normu za U23 EP. Član je AK Vlasotince a trener mu je Miloš Mitov.

Bogdan Zdravković na 4. ''Serbian Open''-u foto: Atlex

JUČE DRAGUTIN TOPIĆ SUTRA: Miodrag Đokić, Jasmin Halili i Tomislav Isailović

MIODRAG ĐOKIĆ

Pulen trenera Feđe Kamasija rođen je 1997. godine i član je novosadske Vojvodine. Sa 2,17m, odnosno 2,16m u dvorani predstavlja jednog od najboljih visaša Srbije.  Normu za EP U23 ima u visu ali i u dalju mu nije daleko.

Zbog problema sa povredama preskočio je celu ovu zimsku sezonu. Na leto će se spremiti da ispuni normu i u dalju za šta mu je potrebno 7,60m. I ako se nikada nije pripremao za ovu disciplinu, u svom prvom daljaškom takmičenju skočio je 7,47m. Tako je od perspektivnog visaša došao do potencijalnog, novog novosadskog daljaša. Još jedan ''multipraktik'' raste u Novom Sadu. Mi ga svrstavamo u visaše jer za dalj će mu biti potrebno još koje takmičenje.

Miodrag Šokić na dvoranskom prvenstvu foto: Atlex

JASMIN HALILI

Visaš Crvene zvezde, rođen je 1999. godine i za njega se priča da bi mogao da bude naslednik Dragutina Topića. Prvi cilj mu je da preskoči dojučerašnjeg klubskog kolegu, koji je pre dve godine otišao u sportsku penziju, Miloša Todosijevića sa 2,20m i 2,21m u dvorani. Trenutno ima 2,16m i 2,18m u dvorani. Trener mu je Stevan Grujić i on će biti jedan od učesnika U23 prvenstva Evrope.

Jasmin Halili na takmičenju u Beogradu foto: Atlex

TOMISLAV ISAILOVIĆ

Visaš zemunske Mladosti je najmlađi među ovom trojicom. Pažnju na sebe je skrenuo ove zime kada je čak tri puta skočio juniorski rekord Srbije i tako sa vrha liste sklonio Jasmina Halilija. Do sadašnjeg državnog od 2,10m došao je prvo postavivši rekord 2,07m pa onda 2,08m. Rođen je 2002. godine i svakako treba obratiti pažnju i na pulena trenera Gorana Radoje. Za normu za EP U23 nedostajemu 5cm.

Tomislav Isailović na juniorskom prvenstvu Beograda na otvorenom foto: Atlex

JOVANA DELIĆ

U konkurenciji juniorki Jovana Delić nema premca. Proglašena je za najbolju juniorku SD Crvena zvezda za 2017. godinu kada je skočila 1,66m i postala juniorska prvakinja Srbije (U20) i ako je tada imala svega 16 godina. Trener joj je legendarni Aleksandar Obradović poznat svima kao Bambi i trenira je već 6 godina. Rođena je 2001. godine i sa preskočenih 1,75m prošle godine predstavlja veliku nadu srpskog visa.

Jovana Delić foto: Atlex

IVANA MOŽE MIRNO DA SPAVA

Pored već spomenute Milice Gardašević koja sigurnim koracima ulazi u seniorske vode, u skoku udalj polako svoje mesto gradi i mlada članica Crvene zvezde Jovana Mićić.

JOVANA MIĆIĆ

Ove godine je dobila dva velika priznanja, proglašena je za najbolju mlađu pionirku ASS-a (U14) i za najbolju pionirku SD Crvena zvezda za prošlu godinu. Jedan od razloga za ova priznanja jeste obaranje državnog rekord u toj kategoriji sa skokom od 5,58m. U ovoj dobi atletičari skaču iz takozvane baze a ne sa daske (baza je polje od 80cm odakle daljaši mogu da se odraze i skok im se meri od mesta odraza).

Devojčicu rođenu 2005. godine trenira Ljubiša Stevanović. Pored skoka udalj dobro joj ide i sprint pa zbog toga takmiči i u višeboju. U uzrastu mlađih pionirki takmiče se u troboju (60, dalj i kugla). Prošlog leta Jovana je postala državna rekorderka i u ovoj disciplini. O kakvom talentu se radi govori podatak da je pored titule prvaka države u svojoj uzrasnoj kategoriji pobedila i u kategoriji gde su za po 3 godine starije od nje (U16 mlaći juniori).

Jovana Mićić sa osvojenom medaljom na međunarodnom takmičenju foto: Atlex

SARA LUKIĆ

Nju je šira javnost mogla da upozna na daljaškom mitingu na Terazijama krajem 2016. kada je Ivana Španović skočila državni rekord. Njoj je miting u Beranama od prošle godine bio taličan isto kao i Strahinji Jovančeviću i Milica Gardašević koji su tamo skočili norme za prvenstvo Evrope. Sara je tamo po prvi put u karijeri preskočila 6m i to više puta. Lični rekord, sa tog mitinga joj je 6,15m. Rođena je 1999. godine, trenr joj je Slobodan Stojić a ove godine je iz AK Novi Beograd prešla u Crvenu zvezdu. Rođena sestra blizanka Anja trči prepone.

Sara Lukić na skakačkom mitingu na Terazijama foto: Atlex

BUDI SE SRPSKI SPRINT

Izgradnjom atletske dvorane na Banjici mnoge discipline počele su da nižu još bolje rezultate ali najvidljiviji napredak je u sprintu!

Predvodnici srpskog sprinta su braća KIJANOVIĆ ALEKSA i BOŠKO.

BOŠKO KIJANOVIĆ

Mlađi od braće Kijanović je još uvek junior i ove godine u dvorani oborio je državni rekord za juniore na 60m i bio jako blizu na 200m i 400m za isti uzrast. Novi juniorski rekord Srbije na 60m od ove godine iznosi 6,86m i postavio ga je na Balkanijadi kada je osvojio srebrnu medalju. 21.95s na 200m u dvorani je za svega 0,01s sporije od trke Slobodana Brankovića iz 1986. godine. Da bi prestigao Emira Bekrića na 400m nedostajalo mu je svega 2,5 desetinke. Pričamo sve o juniorskim rekordima.

Ipak primarna disciplina mu je 400m na otvorenom gde će ove godine pokušati da obori rekord Srbije star 35 godina. Prošle godine je trčao 47.42s a da bi ponovo ušao u red odabranih svih vrmena u našoj atletici treba mu brža trka od 46.78s koliko je kao junior trčao Pavle Pavlovć iz Kikinde. Boško Kijanović je rođen 2000. godine i treneri su mu, isto kao i bratu, Stanoje Burlić i Darko Šapić.

Boško Kijanović pobeđuje na juniorskom prvenstvu Beograda foto: Atlex

ALEKSA KIJANOVIĆ

Stariji brat je ove godine ispisao istoriju Srbije tako što je postao prvi sprinter sa normom za neko veliko takmičenje. Na dvoransko prvenstvo Evrope u Glazgov otišao je tako što je uspeo da izjednači rekord Srbije na 60m od 6,75s koji je pre dve godine trčao Milan Ristić, naš najbolji preponaš svih vremena. Na leto će sigurno napasti rekord Srbije na otvorenom koji drži Slobodan Branković iz 1993. kada je trčao 10,33s. Aleksa Kijanović je prošle godine trčao 10.55s a od pre dve godine ima rezultat od čak 10,44s ali uz nedozvoljenu brzinu vetara (+2,9 m/s).  Rođen je 1997. i isto kao i mlađi brat član je Partizana 1945.

Aleksa Kijanović na 4. ''Serbian open''-u foto: Atlex

VASILIJE ĐUROVIĆ, KOSTADIN NIKOLIĆ i NEMANJA DOSTANIĆ

Zimsku sezonu ne trče ali leto kad dođe i trke na 100m uvek na umu morate da imate i sprintere iz Novoga Sada i Niša, Vasilije Đurović i Kostadin Nikolić. Obojici česti problemi sa povredama ne dozvoljavaju da pokažu svoj pun potencial ali momci rođeni 1999. odnosno 1998. godine kada su zdravi beleže fantatične rezultate.  Kostandin Nikolić je letos bio vicešampion Srbije, odmah iza Alekse Kijanovića  sa 10,73s dok je Vasilije Đurović bio treći sa 10,86s.

Na oku treba držati i mladog sprintera zemunske Mladosti Nemanju Dostanića kojeg trenera Goran Radoja. On je prošle godine oborio juniorski rekord Srbije na 60m na otvorenom koji sad iznosi 7,21s.

IVANA ILIĆ

U ženskoj konkurenciji nam tek predstoje veliki rezultati a predvodnik te nove generacije je svakako pretalentovana Ivana  Ilić. Devojka iz Gornjeg Milanovca koja trenira u Čačku državni je rekorder na 100m u konkurenciji mlađih juniorki a rekord je za 0,01s oborila Ivani Španović. Rekord sada iznosi tačno 12s. Rođena je 2002. godine i trenira je Dragan Dukanac. Učesnica je EYOF-a i U18 prvenstva Evrope. Ovu godinu je započela rekodom na 60m u dvorani, 7,75s a na leto je očekuje novi nastup na EYOF-u. Radi se o velikom talentu koji će tek da pravi velike rezultate.

Ivana Ilić nakon oborenog državnog rekorda foto: Atlex

TAMARA VULETIĆ

Neko ko se već godinama ozbiljno meša u visoki poredak seniorskih trka na 60m, 100m i 200m. Članica Partizana 1945 rođena je 2000. godine i radi sa trenerom Stevanom Lazićem. U svom uzrastu joj nema ravne a u seniorskim trkama ove godine počela je i medalje da osvaja. Medalje sa balkanskih šampionata postale su joj normalna stvar. Na 60m ima odličnih 7,66s dok će ovog leta na 100m juriti prve svoje trke ispod 12s.

Tamara Vuletić zagrevanje pred trku foto: Atlex

PREPONE NIKAD ZANIMLJIVIJE

Anja Lukić i Milica Emini uz iskusnu Ivanu Petković čine trke na preponama u poslednjih godinu dana izuzetno uzbudljivim i dramatičnim.  Anja i Milica sigurno su ušle u mlađe seniorski staž tako što su se prošlog leta smenjivale na čelu najbržih svih vremena Srbije na 100m sa preponama. U toj trci je pobeila Anja koja je čak 5 puta trčala brže nego ikad iko pre u juniorskoj kategoriji i zaustavila se na 13,57s što je za skoro pola sekunde brže od rekorda od godinu dana ranije.

ANJA LUKIĆ

Tih 5 državnih rekorda i 13,57s, su joj izmeđuostalog donele i nagradu za najbolju juniorku Srbije 2018. godine. Učesnica je svih svetskih i evropskih takmičenja za mlađe kategorije a prošle godine na U20 prvenstvu sveta za malo je ostala bez medalje. Ovi uspesi su je preporučili da je Crvena zvezda dovede iz matičnog AK Novi Beograd. Trener joj je ostao isti, Slobodan Stojić, ali klubske boje su promenjene. O rođenoj sestri Sari smo već pisali.

Milica Emini levo i Anja Lukić desno u direktnom dvoboju na prvenstvu Srbije foto: Atlex

MILICA EMINI

Jedna od učesnica seniorskog prvenstva Evrope iz 2017. kada je Beograd bio domaćin. Nije imala ispunjenu normu ali kao jedna od najboljih maldih atletičarki koja je te sezone bila u fantastičnoj formi naš savez joj je dao jednu od dve specijalne pozivnice. Kao zemlja domaćin imali smo pravo da imamo dvoje atletičara bez ispunjene norme.

Milica je isto kao i Anja bila deo srpske reprezentacije na svim svetskim i evropskim takmičenjima za mlađe kategorije. Trener joj je Feđa Kamasi i član je novosadske Vojvodine. I Milica i Anja biće deo reprezentacije na predstojećem prvenstvu sveta za mlaće seniore u Švedskoj. 60m sa preponama najbrže je do sada trčala 8,34s te godine kada je nastupala na prvenstvu Evrope. Na 100m sa preponama trči 13,74s.

EMIR BEKRIĆ KAO UZOR

TIHOMIR ĐORĐEVIĆ

Emir Bekrić je 2013. godine uzeo svetsku bronzu a upravo tih godina u Novom Sadu je stasavao Tihomir Đorđević. Učenik trenera Milana Šolaje sa velikim uspehom predstavlja Srbiju na 400m sa preponama na najvećim svetskim takmičenjima. Najveći uspeh momka rođenog 2000. godine je osvajanje 5. mesta na svetskom prvenstvu za mlađe juniore (U18) 2017. godine u Najrobiju (Kenija). Prošlog leta je trčao lični rekord, 53,07s.

Tihomir Đorđević na svetskom prvenstvu u Keniji foto: privatna arhiva

KATARINA SEKULIĆ

Naslednica Tamare Salaški na 400m je devojka koja već zna kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Katarina Sekulić je rođena 2000. godine a 2015. na EYOF-u osvojila je bronzanu medalju. Isto odličije osvoja i dve godine kasnije na svetskom prvenstvu za mlađe juniore (U18) u Najrobiju (Kenija). Pored medalje Katarini će ovo takmičenje ostati upamćeno i po istrčanom ličnom rekordu od 54.68m.

Nažalost nakon tog uspeha Katarinu su zadesile serije povreda i posle više od godinu dana izostanka sa staze vraća se ovog leta. Da nije ovih povreda sigurrno bi se našla u grupi predvodnika nove generacije sa Milicom Gardašević, Elzanom Bibićem i Adrianom Vilagoš. Trener joj je Slobodan Nidžović a članica je atletskog kluba Sloboda iz Čačka.

Nastup katarine Sekulić na svetskom prvenstvu u Najrobiju foto: printscreen

KAD TI SVE DISCIPLINE DOBRO IDU

MARINA ŽIVKOVIĆ 

Devojka rođena 2001. u  Kanjiži gde brani boje tamošnjeg Partiana. Pažnju na sebe pulenka trenera Dušana Mandarića  je skrenula osvajanjem srebra na prošlogodišnjoj juniorskoj Balkaniajdi u višeboju. Da je reč o multitalentovanoj devojci pokazala je ove zime kada je oborila državni rekord star 23 godine u juniorskom petoboju. Sa osvojenih 3702 boda ubedljivo je preskočila dotadašnju rekorderku Natašu Meši koja je bila sakupila 3541 bod 1996. godine. Juniorski petoboj za devojke čine 60m, vis, kugla, dalj i 800m. U slučaju Marine ne zna se koja disciplina joj bolje ide.

zlatna medalja na seniorskom prvenstvu u višeboju i oboren juniorski rekord Srbije star 23 godine foto: Atlex

DIMITRIJE NOVAKOVIĆ

Mladi zemunac je sin poznatog preponaša i državnog rekordera Miroslava Novakovića. Dimitriju podjedanko dobro idu i prepone i troskok i dalj. U troskoku je ove godine postao juniorski prvak Balkana sa svega 10cm manje od juniorsog rekorda Srbije koji drži Danilo Jahić punih 22 godine. Dimitrije je skočio 15,45m, dok je Jahić 1997. skočio 15,55m. Na otvorenom lični rekord mu iznosi 15,48m koji je skočio prošle godine u Beranama. Momak rođen 2000. godine udalj je skočio 7,13m ove zime što mu je najbolje ostvarenje u karijeri u dvorani. Prošle godine je osvojio bronzanu medalju na otvorenom prvenstvu Balkana sa preskočenih 7,15m odnosno 7,37m sa nedozvoljenim vetrom (+2,8 m/s). Što se tiče prepona na 110m lični rekord mu je 15.60s, dok u dvoranskim uslovima na 60m sa prpeonama  ove godine je trčao 8.45m (prepone visine 0,99m).

Dimitrije Novaković na ekipnom prvenstvu Srbije 2017 Foto: Atlex

PROBLEMI KRALJICE SPORTOVA U SRBIJI I GDE NESTAJU TALENTI

Srbija je zemlja sporta, zemlja pregršt talenata. Brze, skočne i dece sa dobrim izbačejem ima mnogo ali problem atletike je što svi oni pohrle prvo u ekipne sportove. Neki od njih u nekim kasnijim godinama dođu u kraljicu sportova pa imaju veće probleme da se probiju do vrha uprkos talentu. Zbog toga smo posvetili pažnju ovoj deci koja su od samih početaka u atletici i koji u doglednoj budućnosti mogu da budu okosnica srpske reprezentacije.

Drugi problem sa kojim se atletičari susreću jeste loša finansijska situacija u ovom sportu zbog koga su mnogi vanserijski talenti se okrenuli školama i nisu uspeli da izguraju još malo kako bi pokazali sav svoj raskošni potencijal.

Možda najbolji primeri upornosti i strpljenja predstavljaju Maja Ćirić koja je sa 29 godina debitovala na svetskim i evropskim šampionatima, Tamara Salaški koja je u 26. godini otišla na svoje prvo veliko takmičenje i poslednji primer Strahinja Jovančević koji je za prvo veliko takmičenje čekao 24 godine a do prvog velikog uspeha 26. Ove godine u svetskom sportu ne predstavljaju neku starost ali kod nas gde samo retki imaju kakvu takvu stipendiju, dolazak do 25+ godina predstavlja pravu retkost.

Ovo su neki od najtalentovanijih mladih atletičara Srbije. Ima ih još i iz dana u dan sve su bolji. U narednom periodu pozabavićemo se sa sadašnošću srpske atletike i tim atletičarima 25+ godina koji su kao Strahinja Jovančević do pre koji dan i teže i imaju potencijal da postanu Strahinja Jovančević danas.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA