≫ 

Spremam se da udarim pečat na državni rekord koji mi je oduzet: Najbolji srpski kopljaš Vedran Samac u Portugalu!

Najbolji srpski kopljaši, Vedran Samac i Marija Vučenović otišli su na pripreme u Portugal

  • 0

Srpski kopljaši, Vedran Samac i Marija Vučenović nalaze se u Portugaliji gde će sa svojim trenerom Dragišom Đorđićem Bizijem odraditi šesnestodnevne pripreme pred novu sezonu.

Oni se nalaze u čuvenom atletskom kampu u gradu Monte Gordo, Viljareal de Santo Antonio koje se nalazi na jugu zemlje kod same granice sa Španijom.

Samac je ovde već bio 2015. godine kada je kako kaže odradio najbolje pripreme u životu. Te godine je bio nikad spremniji ali sled nesrećnih okolnosti i pehova koje su ga zadesile te godine to nije uspeo da pokaže.

Foto: MN Press

Prvo mu se deselia jedna bizarna povreda, polomio je nožni palac. Operisao ga je ali je konstantno posle imao problem sa pucanjem šavova. To je jedan od razloga zbog kojeg je imao i slabiji nastup naredne godine na prvenstvu Evropeu Amsterdamu. Pored toga stradali su mu bili i ligamenti kolena.

Povrede su ga omele te godine ali Monte Gordo mu je ostao u lepom sećanju, zbog toga je sa svojim timom odlučio da se baš tamo ponovo pripremaju.

Pored Samca, trener Đorđić trenira i Mariju Vučenović, trenutno našu najbolju kopljašicu.

Foto: Atlex

Marija je studirala u Americi a prošle godine se vatila u Srbiju gde trenira u rodnoj Sremskoj Mitrovici sa Vedranom i Bizijem.

Učesnica je već dva evropska prvenstva (Amsterdam 2016 i Berlin 2018) a lični rekord je bacila prošle godine 60,80m. Na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope zauzela je odlično 11. mesto.

Vedran Samac je učesnik poslednja dva prvenstva Evrope. Na prošlogodinjem osvojio je odlično 10. mesto i ako nije uspeo da baci na svom nivou.

Lični rekord je bacio prošle sezone, je 80,44m a hitac od 85,60m kojim je na kraju prošle godine postavio državni rekord mu nije priznat. Rekord nije zabeležen zbog skandala koji je nastao koju seriji ranije. Tada je jedan od sudija, iz nepoznatih razloga, izvadio koplje pre vremena.

Foto: Promo/ASS

I ako su sve relevantne osobe koje su bile prisutne kod tog hitca rekle da je taj 100% regularan, njegov klub je zbog medijske hajke povukao zahtev za priznavanje rekorda (po pravilima ASS-a klub čiji atletičar ostvari rekord mora da prijavi savezu da je njihov član ostvario taj rezultat a tek onda savez donosi odluku da li je sve regularno). Kako je AK ''Srem'' povukao svoju prijacu za rekord, ASS nije imao šta da razmatra.

Ovu sezonu planira da otvori u maju a poslednjeg dana marta izašao je na zimsko bacačko prvenstvo Srbje i iz punog trening bacio 76,28m što je odličan rezultat kada se zna da je tek počeo april a da je glavno takmičenje tek u oktobru.

- Ovo zimsko prvenstvo (zimsko bacačko prvenstvo Srbije prim. aut.) na kojem sam bacio 76,28m je bilo iz punog treninga, tako da ne mogu da to svrstam u otvaranje sezone.  Planovi za ovu godinu su naravno odlazak na Svetsko Prvenstvo u Dohu i da udarim pečat na državni rekord koji mi je ponšten i oduzet. - izjavio je Samac.

VIDEO: Momenat kad sudija vadi koplje iz zemlje

(Filip Ištvanović/Atlex/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA