≫ 

Evropsko prvenstvo na Marakani? U maju počinje velika rekonstrukcija Zvezdinog stadiona, stiže nova atletska staza!

Posle mnogo apela izgleda da će Crvena zvezda dobiti novu atletsku stazu. Problem beogradske atletike, da nema ni jedan adekvatan atletski objekat za treniranje i takmičenje, biće delimično rešen

  • 14

Direktor Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković, najavio je da će atletski klub Cvena zvezda tokom leta dobiti novu atletsu podlogu na stadonu ''Rajko Mitić'' i da će to biti uvod u plan o organizaciji prvenstva Evrope na otvorenom 2024. godine.

AK Crvena zvezda je najtrofejniji srpski atletski klub i jedan od osnivača sportskog društva. Uslovi na Marakani za atletiku su katastrofalni iz razloga što je zub vremena pojeo ''Mondo'' stazu na kojoj se trči.

Foto: Nikola Tomić

Od osvajanja bronzane medalje Strahinje Jovančevića na dvoranskom prvenstvu Evrope ove zime, inicijativa da se promeni staza je sve veća. Sada su došle i prve konkretne informacije o promeni staze.

- Po hitnom postupku krećemo zamenu atletske staze na Marakani. Radovi bi trebalo da počnu odmah po okončanju fudbalske sezone i završiće se najkasnije do početka utamica fudblaskog kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dakle sredinom maja možemo očekivati početak radova - istakao je Slobodan Branković

Ovo je trenutno stanje atletske staze na našem najvećem stadionu

Foto: Milena Đorđević

Prvobitni planovi su bili da fudbalski klub ustupi neki od svojih terena iza južne tribine atletskom klubu, kako bi se tu napravio atletski stadion. U međuvrmenu urađena su idejna rešenja za rekonstrukciju Marakane i sva su u sebi sadržala i atletsku stazu, tako da prva ideja više nije aktivna.

- Atletski klub Zvezda ima mnogo uspešnih atletičara, kako u svojoj istoriji tako i danas. Strahinja Jovančević je najsvežiji primer. Tu ne treba zaboraviti i Milanu Tirnanić koja je ove zime bila prva srpska sprinterka na nekom velikom takmičenju, Anju Lukić prvakinju mediterana u dvorani za mlađe seniore (U23) itd. Do juče na ovoj stazi trenirala je i Tamara Salaški, državna rekorderka na 400m i učesnica Olimpijskih igara. Tu se kuju i mnogi budući šampioni, a staza im predstavlja osnovu za rad - priča direktor ASS-a i nastavlja o mogućim planovima saveza

- Kada uradimo ovu stazu, stadion Crvene zvezde ispunjavaće sve uslove za organizaciju velikih takmičenja kao što je na primer domaćinstvo prvenstva Evrope na otvorenom 2024. - zagolicao je maštu Branković svim ljubiteljima atletike u Srbiji.

Foto: Atlex

Ostaje da se vidi da li će se raditi kompletna rekonstrukcija staze (skidanje postojeće, postavljanje novih ''temelja'', rađenje nove drenaže, pa postavljanje novih slojeva) ili će se uraditi brža varjanta samog izlivanja tartan staze preko postojećeg monda.

Ako bi se radilo ''samo'' na izlivanju tartana, onda si bi se verovatno, ako dođe do podnošenja kandidature za neko veliko takmičenje na otvorenom, tada odrada potpuna zamena atletske infrastukture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CRAZY NORTH

    4. april 2019 | 15:30

    Hocemo MARAKANU bez atletske staze..nek drzava napravi poseban atletski stadion..a nas stadion rekonstruisati bez staze i tribine na dva nivoa do terena..DELIJE SEVER

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    4. april 2019 | 15:00

    Држава би могла да атлетску стазу направи ван Маре, а ми да сјединимо терен и трибине. И овако противници зентају од хука делија, а замислите како би им било да је на Мари као у Енглеској нпр. 90 минута "страха"...

  • B.P.

    4. april 2019 | 18:26

    Sad je prilika da nas stadion bude nesto cime cemo ponovo da se ponosimo i volimo.Fudbalski stadion i nista drugo.Atletika moze van Marakane naci ce se vec negde gde treba.Hocemo FUDBALSKI STADION!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA