≫ 

Veliki udarac za Semenju, zabranjeno joj da trči dok ne spusti nivo testosterona

Južnoafrička atletičarka bi zbog odluke IAAF mogla i da završi karijeru

  • 1
Athletics CAS Semenya Appeal Foto: Tanjug/Ap

Južnoafrička atletičarka, olimpijska i svetska šampionka na 800 metara Kaster Semenja, izgubila je sudski spor koji je vodila protiv Svetske atletske federacije (IAAF), zbog čega joj je sada dovedena u pitanje profesionalna  karijera. 

Sud za sportsku arbitražu (CAS) presudio je da Semenja mora da spusti nivo testosterona u dozvoljene granice kako bi mogla ponovo da se takmiči na 400 i na 800 metara, a to može jedino pomoću medikamenata, mada se ona nije oglašavala posle odluke suda niti je, za sada, poznato kakvi su njeni dalji planovi.

Semenja je dugo bila "na oku" IAAF zbog muškobanjastog izgleda i fizionomije koja je drastično odskakala u konkurenciji dama. Višak testosterona je, prema oceni stručnjaka, i doveo do toga da bude neprikosnovena šampionka (bez poraza je na 800 metara od 2015. godine), pa je Svetska atletska federacija, i zbog regularnosti takmičenja, povukla nepopularan, po mnogima i diskriminišući potez prema Semenji.

Jedan od uticajnijih stručnjaka na polju sportke medicine Ros Taker, koji je bio u Semenjinom timu odbrane, veruje da će sada, posle ovakve presude, Južnoafrikanka trčati daleko ispod svojih dosadašnjih rezultata, on veruje čak i sedam sekundi sporije. Naravno, u slučaju da krene da se oslobađa viška testosterona, kao je i sud naložio.

Međutim, postoji šansa da se vrati na stazu i nastavi da se takmiči i bez upotrebe supstanci, ali to može samo u disciplini na 5.000 metara, gde, prema pravilima IAAF, nema ograničenja u slučaju različitog polnog razvoja atletičara.

Foto: Tanjug/Ap

U obrazloženju odluke, CAS se saglasio da je politika IAAF u ovom slučaju "diskriminišuća" prema atletičarima sa drugačijim seksualnim razvojem, kao što je Semenja. Ipak, dvoje od troje arbitara suda su, nakon dvomesečnog rada na slučaju, uvažili argument Svetske atletske federacije da uvećan nivo otestosterona značajno utiče na veličinu, snagu i izdržljivost od vremena puberteta, te su stoga zaključili da je "neophodno, razumno i proporcionalno" obezbediti fer uslove u ženskom sportu.

CAS je takođe naveo da Semenjini zastupnici, tokom tri dana ročišta u februaru, nisu uspeli da ubede sud da je argument IAAF neregularan.

Semenja, koja je oduvek tvrdila da na njena specifičnu genetiku treba da se gleda kao na dar, a ne kao nešto oko čega bi trebalo da se spori, poručila je da neće odustati od borbe da se jednog dana ukinu novoustanovljeni propisi IAAF.

- Znam da su pravila IAAF uvek bila direktno usmerena protiv mene - rekla je u reakciji na presudu.

- Čitavu deceniju Svetska atletska federacija pokušava da me uspori, ali me je to samoučinilo jačom. Ova odluka me neće pokolebati, jednog dana ću ponovo biti na vrhu i nastaviti da inspirišem mlade žene i atletičare u Južnoj Africi i širom sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    2. maj 2019 | 13:52

    Da inspirisi ljude ali da li smatras da je to korektno da se takmicis sa ljudima koji nemaju taj nivo testosterona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA