Jamajka se susreće sa krizom u sprintu kakvu ne pamti: Novog Bolta nema ni na vidiku!

Nekada deset sprintera ispod deset sekundi sad jedva tri

  • 1

U japanskom gradu Jokohama održano je svetsko prvensvo u štafetama. Ono što posebno upada u oko sa ovog takmičenja je što štafeta Jamajke 4x100m, ne da nije osvojila medalju, nego joj nije bila ni blizu. Od 2015. i trostrukog zlata Juseina Bolta, sprint na Jamajci je u velikom padu.

POSLEDNJI REZULTATI JOŠ IZ 2015

Neverovatan pad jamajkanskog sprinta u poslednjih nekoliko godina. Posledji veliki rezultati beleženi su 2015. Tada je čak šest sprintera sa ovog ostrva trčalo ispod 10 sekundi a Bolt je osvojio 3 zlatne medalje na svetskom prvenstvu u Pekingu. Tih godina na prvenstvima Jamajke gledali smo i celo finale državnog prvenstva sa osam sprintera ispod 10 sekunde. Danas je situacija znatno drugačija.

Jamajka mora ozbiljno da se zapita šta posle Bolta? Mada ovo pitaje su morali mnogo ranije da postave, još dok je i sam Jusein trčao. Danas je situacija takva da njihove sprintere više niko ne gleda kao favorite i kao neke pretnje.

Jusein Bolt Period Boltove dominacije Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

GDE SU SPRINTERI SA JAMAJKE DANAS

Prošle godine su imali svega tri sprintera ispod 10 sekundi, i to jedva. Johan Blejk, sad već veteran (ove godine puni 30) trčao je najbrže 9,94m. Ostala dvojica su malo poznati sprinteri Tikuendo Trejsi sa 9,96s i Endru Evers sa 9,96s.

Na listi najbržih ljudi sveta u 2018. Blejk je bio 11. dok su dvojica mlađih kolega zauzela 14., odnosno 18. mesto. To u prevodu znači, da je svetsko prvenstvo bilo prošle godine, Jamajka ne bi imala ni jednog sprintera u finalu, čak ni blizu!

Da je situacja ozbiljna i da čelnici saveza moraju ozbiljno da se zabrinu šta će biti na nadolazećem svetskom prvenstvu u Dohi ovog oktobra, govori činjenica da se nisu proslavili na upravo završenom svetkom prvenstvu u štafetama.

Johan Blejk Johan Blejk (u sredini) prošle godine bio 11 na listi najbržih na svetu Foto: AP/Tanjug

SVETSKO PRVENSTVO U ŠTAFETAMA I TEK 6. MESTO

Nekada je štafeta 4x100m Jamajke bla strah i trepet. Obarali su svetske rekorde, igrali su se. Mogli su da biraju u kojoj postavi će nastupati. Najbrži čovek svh vremena nije morao ni da trči. To je sada davna prošlost. U Jokohami svet je bio šokiran nesposobnošću njihovih sprintera da osvoje medalju na najkraćoj štafetnoj trci.

Ubedljivo bolji su bili Amerikanci koji su nastupili u sastavu Miajkl Rodžers, Džastin Getlin, Isah Jang i Noa Liles. Oni su u finalu istrčali 38,07s što je za skoro celu sekundu brže od štafete Jamajka. Ne samo da su Amerikanci napravili toliko veliku razliku, negu su ispred štafete Jamajke bile i štafete Velike Britanije, Kine pa čak i Francuske.

Nesta Karter Nesta Karter je već veteran pred zalaskom karijere Foto: AP/Tanjug

Ekipu Jamajke činili su pomalo zaboravljeni Nesta Karter i trojica novajlija, Džulijan Forte (10,11s), Rašid Dvajer (10,24s) i Najdžl Elis (10,24s). Ruku na srce, daleko je ovo od najbolje postave Jamajke, ali ni ostali nisu mnogo bolji. Ova ekipa štafetu 4x100m istrčala za 38,88s.

Najveće iznenađenje je štafeta Brazila koja je uspela da pobedi i Amerikance i da osvoji zlatnu medalju. Bili su bolji za 2 stotinke (trčali su 38,05s).

NOVA GENERACIJA

Ohrabrenje može da bude u novoj generaciji sprintera rođenih oko 1997. koji imaju trke od prošle godine malo iznad 10 sekundi. Na oku možda treba držati mladog Kristofera Tejlora, momka rođenom 1999. koji je prošle godine trčao 10,11s. Godinu dana mlađi Majkl Stivens je isto neko na koga treba obratiti pažnju kada je jamajčansi psrint u pitanju. On je prošle godine trčao 10,22s.

Svetsko prvenstvo u atletici 2015, atletika, trka na 100m, Husein Bolt Poslednja velika zvezda Jamajke Jusein Bolt Foto: AP/Tanjug

Svetsko prvenstvo nam se približava. Olimpijske igre su nam iza ćoška. Pre dve godine 2017. na svom oproštaju Bolt je osvojio bronzanu medalu na 100m i to je jedina medalja bila za Jamajku.

Biće zanimljivo videti kako će izgldati svetsko prvensvo bez Juseina Bolta, ali i iz ugla ostalih sprintera sa Jamajke.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA