≫ 

Svetsko prvenstvo u Kataru će mu doći glave: Vlasnik PSŽ-a optužen za ''aktivnu korupciju''

Podmićivanje i mito od sada se kaže ''aktivna korupcija''

  • 0

Vlasnik PSŽ-a Naser Al Kelaifi optužen je za aktivni kriminal, prenose francuski mediji iz dobro obaveštenih sudskih izvora. I ako je već godinama pod lupom FIFA-e i UEFA-e, ovaj put za oko je zapao svetskoj atletskoj organizaciji. Razlog tome je svetsko prvenstvo u Dohi.

Prema navodima francuskih medija, Naser Al Kelaifa i njegova desna ruka Jusuf Al Obaidi, koji je jedan od direktora u PSŽ-u i glavni izvršni direktor BeIN medija grup (televisijske stanice koje imaju eksluzivno pravo na Ligu šampiona izmeđuostalog), okrivljeni su u slučaju sumnjivog dodeljivanja domaćinstva atletskog svetskog prvenstva 2017. godine.

Do sumnjivih radnji došlo se iz istrage koja traje već godinama protiv bivšeg prvog čoveka svetske atletske federacije (IAAF), Senegalca Lamine Dijaka i njegovog sina Papa Masate Dijaka.

Naser Al Kelaifi, vlasnik PSŽ-a FOTO: AP/Tnjug

Prema "Mondu", dve sumnjive bankarske transakcije pobudile su zanimanje PNF-a (Nacionalnog finansijskog tužioca) u Francuskoj. One su se dogodile 13. oktobra i 7. novembra 2011. u ukupnoj visini od 3,5 miliona dolara.

Transakcije su išle iz katarskog Oryx Sports, koji je povezan sa Nserom Al Kelaifijem (vlasnikom PSŽ-a) ka Pamodzi Sports Consulting-u Dijaka juniora (sina tadašnjeg prvog čoveka IAAF-a). Ta kompanija je bila "marketinški konsultant" za IAAF do 2014., kada su Senegalce zamenili ljudi na čelu sa Sebastijanom Kouom.

Katarski biznismen se već našao 20. maja pred istražnim sudijom kojeg je uveravao da nije ništa znao o pomenutoj transakciji do pre nekoliko dana, te je stavljen u ulogu svedoka-pomoćnika.

Advokati Al Kelaifija takođe tvrde da im je klijent "čist" što dokazuje i podatak da je SP 2017. dodeljeno Londonu, dok je Doha morala da čeka sledeći šampionat koji će se održati ove godine od 27.septembra do 6.oktobra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA