≫ 

Da duša ne bude mesto mraka: Otvoreno pismo ruskoj atletičarki zbog koje je Srbija ostala bez medalje!

Otvoreno pismo dr Nenada Dikića Ani Pjatik, skakačici iz Rusije, koja je zbog doping pozitivnog rezultata bila suspendovana 4 godine, ali ne i u periodu kada se takmičila sa našom Biljanom Topić, zbog nedostatka dokaza

  • 4

Za one koji nisu pratili slučaj mali sled događaja već objavljen u prethodna 2 članka na Telegrafu gde smo objasnili o tome kako je srpska atletičartka Biljana Topić ostala bez bronzane medalje na SP u Berlinu 2009. godine.

Podsetimo, srpska atletičarka je 2009. godine na SP u Berlinu ostala bez medalje zauzevši četvrto mesto, ali se sada dovodi u sumnju da je Ruskinja koja je bila treća bila dopingovana

*Odlukom Arbitražnog suda u Lozani (CAS) Ana Pjatik je zbog doping pozitivnog rezultata na 3 anabolika kažnjena za dan 31. avgust 2007. godine i u periodu od 6. jula 2013. do 15. decembra 2016. što je krajnje neobično jer nikada ni jedan sportista nije kažnjene samo za jedan dan.

Ana Pjatik, Biljana Topić Printskrin: iaaf.org

*Na Svetskom prvenstvu u atletici u Berlinu 2009. godine Ana Pjatik zauzima 3. mesto ispred naše Biljane Topić.

*Zbog sumnje na doping, nakon CAS odluke, Atletski savez Srbije je tražio od IAAF (Međunarodne atletske federacije) da ponovo otvori slučaj na CAS-u i da uradi reanalizu uzoraka Ane Pjatik na Svetskim atletskim prvenstvima 2009.i 2010. godine.

*IAAF nakon istrage odgovara da ne postoje uzorci iz 2009. i 2010. godine, iako postoji odluka da se čuvaju svi uzorci, a da je sudski slučaj zatvoren.

Iako smo pokušali sve što je moguće da dokažemo prekršaj, nismo uspeli, ali nismo odustali od traženja pravde. Ovo pismo je mali pokušaj da se utiče na savest Ane Pjatik, ali i da još jednom ukažem na nepravdu koju je pretrpela naša Biljana Topić.

Ana Pjatik, Biljana Topić Printskrin: iaaf.org

Draga Ana,

Mi se ne poznajemo, ali pripadamo narodima koji imaju iste korene i mnoge slične osobine. Jedna od najinteresantnijih je duša, o kojoj su pisali najveći ruski i srpski pesnici. Naši narodi veruju da imaju veliku napaćenu dušu i da su emotivno drugačiji. Zbog toga ti i ovo pišem.

Ti si osvojila mnogo medalja u troskoku, ali je onda otkriveno da si koristila doping i mnoge pobede su ti oduzete. Na tvom Wikipedia i IAAF profilu piše da su ti poništeni svi rezultati od 2007. do 2013., a onda si zbog doping pozitivnog rezultata kažnjena do 15. decembra 2016. Međutim u realnosti nije tako, pa si ti nejasnom odlukom suda mnoge medalje iz tog perioda ipak zadržala, uključujući i bronzanu sa Svetskog prvenstva 2009. godine u Berlinu.

Ta medalja je od posebnog interesa za Srbiju, jer u stvari pripada najboljoj srpskoj troskokačici, Biljani Topić. Ona je na Svetskom prvenstvu u Berlinu bila četvrta, gde si ti zauzela treće mesto, ali pošto si ti bila doping pozitivna, mislimo da medalja pripada Biljani.

Nenad Dikić Prof. Dr Nenad Dikić Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Zbog toga te pozivam u Beograd, da budeš naša gošća i lično predaš medalju Biljani. Ne bi to bilo ništa novo jer su poslednjih godina ruski sportisti vratili preko 40 medalja u raznim sportovima, od toga najviše u atletici. Mnogi su osetili krivicu zbog svega, a najhrabrija među njima je tvoja koleginica Julija Stepanova. Pošto je progovorila pod kakvim je režimom morala da živi, napustila je Rusiju i prihvatila zaštitu Svetske antidoping agencije, jer joj je život doveden u pitanje. I „master mind“, direktor moskovske laboratorije Grigorij Rodčenkov, koji vam je spremao doping koktele i pre takmičenja vas testirao da bi proverio da je sve u redu, pobegao je i postao zaštićen svedok. No za njega ne mogu da kažem da je častan.

Znam da će te ovo pismo iznenaditi, jer si ti i dalje aktivna u sportu. Ali moj poziv ti pruža mogućnost da razmisliš i spasiš svoju dušu i pokažeš svima da u sportu nije važno pobediti po svaku cenu, već da iznad svega treba da bude fer plej. Time ćeš se izboriti da duša ne bude mesto mraka kako je govorio Dostojevski, pokažeš da razlikuješ dobro i zlo i da možeš da pobediš i loš sistem.

Srdačno, Nenad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    31. maj 2019 | 18:50

    Svaka cast profesore. Vi i treba da brinete za nase sportiste. Valjda je to smisao antidopinga.

  • Inkvizitor

    31. maj 2019 | 19:45

    Boze zar se moze pasti toliko nisko da se udara na licni integritet ruske atleticarke. U ovoj zemlji svaka susa ima pravo da nekoga maltretira. Sta te briga za njene medalje kad ova nasa nije skocila vise pa da se i ona drogirala. Idi covece u kuhinju pa se dobro isamaraj!

  • FANTOM

    31. maj 2019 | 19:40

    Ako nije bila treca vec cetvrta kako moze dobiti bilo koju medalju? Jednostavno resenje. Podeljene zlatna i srebrna a bronzanu nije niko dobio i kraj price. A sta da je ruska takmicarka nedaj boze umrla pre dodele medalja? Mi bi sve za zelenim stolom. Cudo je proslost !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA