≫ 

Pre dve godine postao prvi Srbin koji je skočio preko 8m u 21. veku, a onda je doživeo tešku povredu: Veliki povratak Lazara Anića, najvećeg rivala Strahinje Jovančevića

Posle godinu i po dana oporavka od pucanja prednjih ukrštenih ligamenata Anić se vratio sa odličnim skokom od 7,78m

  • 0

U maju 2017. Lazar Anić zabeležio je treći skok svih vremena nekog srpskog daljaša. Skočivši 8,15m. postao je prvi Srbin u 21. veku koji je preskočio magičnu granicu od 8m. Ona mu je donela i normu za Svetsko prvenstvo.

Posle velikih uspeha usledilo je bolno prizemljenje. Pokidao je prednje ukrštene ligamente na jednom zimskom takmičenju i zbog toga ga nismo geledali skoro godinu i po dana. Povratak se dugo odlagao, ali kad se vratio odmah je eksplodirao skočivši 7,78m.

Srbija je zemlja daljaša i to više nije potrebno spominjati. Posle Ivane Španović, dobili smo i Milicu Gardašević, juniorsku prvakinju Evrope, koja je ove godine glavni favorit i za evropsku krunu u konkurenciji mlađih seniora.

Ove godine smo dobili i trećeg daljaša Evrope u dvorani i novog državnog dvoranskog rekordera Strahinju Jovančevića. Međutim, Srbija ima još jednog velikog daljaša - Lazara Anića.

Strahinja Jovančević i Lazar Anić Foto: Marko Todorović

Još od malih nogu Anić i Jovančević se nadmeću i takmiče ko je bolji. Nekada je to jedan a nekada drugi. Obojica su sanjali iste snove, na sreću, svako je dosanjao jedan.

Anić je postao prvi Srbin u 21. veku koji je na ovorenom skočio preko 8m, dok je to za nogom u dvorani pošlo Jovančeviću, plus je osvojio i evropsku medalju.

Anić iza sebe ima 2 Evropska prvenstva, jedno na otvorenom u Amsterdamu i jedno u dvorani u Beogradu, i jedno Svetsko na otovrenom u Londonu. Te 2017. Anić je bio 11. daljaš sveta.

Karijera je bila na uzlazu dok nije došla teška povreda, kidanje prednjih ukrštenih ligamenata.

Uspešno se Anić bio oporavio i jesenas je počeo na vreme pripreme za zimsku sezonu, ali onda su se pojavili zdravstveni problemi.

Kada je bio spreman da se i u dvorani približi granici od 8 metara zadesila ga je pvo upala sinusa da bi odmah po okončanju tog problema zadesila i upala pluća. Kada se u potpunosti bio oporavio na red je došlo vađenje šrafova iz kolena koja su ugrađena nakon operacije.

2 dan Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Arena, Lazar Anić Foto: Marko Todorović

Nakon svega dva meseca treniranja, Anić je već na drugom takmičenju zabeležio rezultat vredan svake pažnje.

Na veoma jakom međunarodnom mitingu u Pragu, Lazar Anić je skočio 7,78m i za samo 2cm ostao je kratak za prvo mesto.

Lepo je bilo osetiti opet adrenalin koji nosi takmičenje. Šteta za nepovoljan vetar ali sam svakako zadovoljan rezultatom s obizrom na to da sam imao 2 meseca treninga. Za mesec dana će biti još bolje - rekao je Anić za portal Atlexrs.com neposredno po završetku takmičenja.

Prvo takmičenje nakon duge pauze bilo mu je 25. maja na mestu svog najvećeg uspeha, u Slovenskoj Bistrici.

Upravo tamo je 2017. ušao u istoriju srpske atletike fenomenalnim skokom od  8,15m. Tim skokom je ispunio i normu za Svetsko prvenstvo i poneo je titulu prvog Srbina u XXI veku koji je preskočio 8m. Ovaj skok mu je doneo i treće mesto na večnoj listi srpskih daljaša.

Svoj povratak posle više od godinu dana rešio je da mu bude upravo tamo. Skočio je dobrih 7,49m, ali znao je Anić da je to tek bio početak i da će već na sledećem tamičenju skočiti mnogo bolje.

Lazar Anić već sledeće nedelje ponovo skače u inostranstvu. Na domaćem terenu, člana novosadske Vojvodine, moći ćemo da vidimo na prvenstvu Srbije za ekipe koje će se održati 30. juna u Novom Sadu.

VIDEO: Rekli smo osvajaču evropske bronze u atletici da bira između Beograda i Glazgova, slatko se nasmejao

(Filip Ištvanović/Atlexrs.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA