Biljana Topić dobila kopiju medalje iz Berlina: Dopingovana rivalka joj otela svetsku bronzu, ali je nepravda simbolično ispravljena

Antidoping agencija Srbije simbolično otklanja nepravdu nanetu našoj troskokašici

  • 1

Antidoping edukacija koja je održana u Beogradu u hotelu Hilton, protekla je u znaku naše troskokašice Biljane Topić, koja se tokom karijere susrela sa najgorom mogućom prevarom u sportu.

Ona je doživela tešku nepravdu na Svetskom prvenstvu u Berilinu 2009. godine, kada joj je izmakla medalja, jer je izgubila treće mesto od ruske takmičarke Ane Pjatih, koja je, ispostavilo se, bila dopingovana.

Predsednik Odbora za doping kontorolu Srbije, Nenad Dikić, želeo je da simbolično ispravi tu nepravdu, pa je Biljani Topić uručio vernu kopiju bronzane medalje sa tog Svetskog prvenstva.

Nenad Dikić Nenad Dikić; Foto: Privatna arhiva

- Biljana Topić me je inspirisala da uradim nešto po ovom pitanju. Mi nismo tu da bismo vas jurili, uzimali vaše uzorke i slali ih u laboratoriju, već da vas edukujemo i da vam pomognemo, ali i da štitimo vaša prava - rekao je Dikić.

On je nedavno pisao Ani Pjatih i tražio od nje da dođe u Srbiju i javno se izvini Biljani Topić i da joj uruči bronzu iz Berlina, ali da nikada nije dobio odgovor.

Topićeva na sve to kaže da je ona kolateralna šteta u celoj situaciji.

- Ja sam, očigledno, kolateralna šteta jedne pogrešne odluke. Ona je uhvaćena, ali nije adekvatno kažnjena. Napravljen je presedan na moju štetu - rekla je Biljana Topić.

Ana Pjatih je, ustanovljeno je, bila dopingovana specijalnim koktelom "vojvotkinja", koji se sastoji od tri muška polna hormona. Posle svega, ona je kažnjena samo jedan dan, za 31. avgust 2007. godine, kao i od 6. jula 2013. do 15. decembra 2016. godine, što je presedan za koji ne postoji racionalno objašnjenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA