≫ 

Ovo je naslednik Mihaila Dudaša: Aleksandar Grnović blizu Evropskog prvenstva

Najbolji srpski višebojac, posle Mihaila Dudaša, imao je odlično takmičenje u Grčkoj gde je postavio novi lični rekord, koji je jako blizu rezultata vrednog prvenstva Evrope

  • 0

Aleksandar Grnović već godinama važi za jednog od najtalentovanijih atletičara u Srbiji. Dolazi iz malog mesta Badovinaca gde u gotovo nikakvim uslovima pravi neverovatne rezultate. Ovog vikenda je na izuzetno jakom mitingu za višebojce u Grčkoj uspeo da zabeleži najbolji rezultat karijere kada se saberu svih 10 disciplina.

Ukupno je sakupio 7610 bodova i od deset, na čak četiri je postigao najbolje rezultate u karijeri.

Grnović je jedan od srpskih atletičara koji su se spremali za Univerzijadu i da im ovo takmičenje bude glavno u sezoni, gde je plan bio napad na medalju. Međutim, kako je naš komitet odlučio da ni jednog sportistu ni iz jednog sporta ne pošalje u Napoli, tako su se i planovi Aleksandra Grnovića skroz promenili.

Zbog toga je izabran ovaj jak višebojački miting u grčkom gradu Naksosu da bude glavno takmičenje u prvom delu sezone. Ispostavilo se kao pun pogodak.

Aleksandar Grnović, Državno Prvenstvo U Atletici Za Seniore Foto: Nikola Tomić

Konkurencija koja pravi rezultate slične onima koje ima Grnović, ali i rezultate koje je u stanju tek da napravi, a to su rezultati na oko 7800 poena ukupno. To su rezultati vredni najvećih evropskih takmičenja.

U razgovoru sa njegovim trenerom Ivanom Đinićem, koji pored Grnovića sprema još neke mlade buduće velike naše višebojce, otkrio nam je tok ovog fantastičnog takmičenja svog pulena.

- Odličan rezultat u prvoj disciplini,100m - 10,92s . Vetar je bio jači od dozvoljenog, 3,3 m/s u leđa. Tehnički je bilo loše sa mnogo rezerve, tako da sam zadovoljan. Plan je bio da se trči rezultat između 10.99s i 11.15s i taj cilj je na ovoj disciplini i više nego zadovoljen - ovako je opisao prvu disciplinu Đinić.

_ U dalju nam je velike probleme pravio vetar koji je već ovde promenio pravac i počeo da duva bočno ka skaklištu. Najbolji skok je bio u trećoj seriji gde je pogođena daska baš kako treba i postavljen je novi lični rekord od 7,49m - prezadovoljno opisuje Đinić drugu disciplinu skok udalj.

Na red je došlo bacanje kugle.

- Kugla je u zagrevanju išla dosta dobro, međutim prvi hitac je bio 13.49m sa velikom tehničkom greškom koja je korigovana već u drugom hicu i dobili smo novi lični rekord u uslovima na otvorenom - 14,94m (14.64m je bio rekord napolju, a 15.04m u dvorani).

Želja je postojala da se u poslednjem hicu prebaci 15.50m, što Aleksandar sigurno u ovom momentu može ali je napravio manju tehničku grešku.

Novi lični rekord usledio je već u narednoj disciplini, skoku uvis.

- Čudesna disciplina za Aleksandra, skočio je tri puta lični rekord i zamalo je preskočio i 2.00m i to u prvom pokušaju.  Sve do 1.94 nije bilo skoro nikakvih problema, a tu visinu Aleksandar skače iz trećeg pokušaja i pravi apsolutni lični rekord (1.90m je imao pre takmičenja napolju). Bez ikakvog opterećenja nastavio je takmičenje i u prva dva puta zamalo preskočio 1.97m, da bi u trećem imao barem 5 cm preko letve. Ostao je žal zbog činjenice da je već skočio 13 puta i da je bilo skoro nemoguće ponoviti tako dobar skok na 2 metra. Nešto slično se ipak dešava i letva čudesno spada na visini koja razdvaja odlične desetobojce od dobrih - po malo razočarano ali veoma ponosno priča o visu Đinić.

Poslednja disciplina prvog dana je 400m.

- Aleksandar je pametno trčao prvih 200 metara (23.04s)  na 400m i onda je u poslednjih 150 metara znatno pojačao, da bi mu ponestalo snaga u poslednjih 30m. Na kraju se semafor zaustavio na 50,13s, što mu je najbolja trka ove sezone na 400m. Ostao je žal za rezultatom od oko 48 sekundi što Aleksandar sigurno može da istrči u trci sa malo manje vetra i malo boljom taktikom.

- Lični rekord je 49.14s i svi parametri sa treninga su ukazivali da je moguće prići blizu istom, te je plan bio da se istrči između 49.50s i 49.80s i ovo je bio prvi mali podbačaj.

- Međutim, u zbiru prvog dana Aleksandar imao 4181 poen, a plan je bio da se ostvari između 4000 i 4100 poena tako da nije bilo nikakvog razloga za nezadovoljstvo - vrlo je zadovoljan trener Ivan Đinić bio nakon prvog takmičarskog dana Grnovića.

Narednog dana Aleksandra Grnovića čekalo je novih pet disciplina: 110m sa preponama, disk, motka, koplje i 1500m.

Dan je počeo fantastično još jednim ličnim rekordom.

- Trka na Prvenstvu Srbije u višebojima pre dve nedelje je ukazivala da su vremena od oko 14.50s dosta realna. Ovaj put Aleksadar je bio dosta precizniji, međutim oborio je svih 10 prepona, tako da je za očekivati da trči mnogo bolje od ovih 14,64s što mu je novi lični rekord, već u sledećoj ,,čistijoj'' trci.

Usledila je i prva loša disciplina, disk.

- Prva disciplina gde gubimo vredne poene, jer je lični rekord 44.87m a bačeno je samo 41,94m. U ovom momentu bilo realno da će rezultat od 7800, koji smo težili posle odličnog prvog dana, biti teško postići.

Na red je došlo skakanje sa motkom.

- Na visini od 3.95m se stabilizovao vetar i bilo je realno očekivati da se skoči 4.05m i potencijalnih 4.15m što je bio plan.

Međutim, tehnička greška nije dozvolila da se preskoči i tih 4,15m pa se ostalo na 4,05m. Ako se to popravi može da se očekuje da će vrlo brzo doći i do visina od 4,50m.

Koplje je disciplina koja Grnoviču ide od ruke, ali je isto tako znao u prošlosti da baš ovde izgubi mnogo bodova i da pokvari plasman.

- Bačen je sezonski rekord od veoma dobrih 57.78m, a plan je bio da se baci između 57 i 60 metara. Lični rekord u ovoj disciplini stoji iz 2017. i iznosi 60.21m.

Poslednja i najteža disciplina, 1500m. Mnogi su padali i gubili medalje na ovoj, samoj po sebi, iscrpljujućoj disciplini, a pogotovo kada dođe nakon njih devet.

Mihajl Dudaš Miahil Dudaš ne mora da bine sa srpski višeboj; Foto: AP/Tanjug

Posle 9 odličnih disciplina sa malo ili skoro nimalo podbačaja, velikim ličnim i sezonskim rezultatima, kao da je moralo da se desi nešto za čime bismo žalili i sa nestrpljenjem čekali sledeću šansu za popravak, ali i mesto gde ćemo imati rezerve da unapredimo rezultat sledeći put.

Nažalost, samo prvi prolaz na 400 metara je bio po planu, sve ostalo nije funkcionisalo kako treba, Aleksandar je iz metra u metar gubio ono što je dva dana imao u džepu, a to je 7800 poena i ulaznica na Evropsko seniorsko prvenstvo u Parizu sledeće godine.

Izgubili smo skoro 200 poena na ovoj disciplini i ostvarili najslabiji rezultat od svih 10 disciplina.

Sve u svemu, plan je bio bilo što između 4:44 i 4:49, a išlo se 5:10,94 - po malo razočarani su ovo takmičenje završili i Grnović i Đinić.

Na kraju je rezimirao celo takmičenje koje je na kraju ocenjeno kao vrlo uspešno i kao pokazatelj da su na dobrom putu i da u Aleksandru Grnoviću ima još puno prostora za napredak.

-Ostaje žal, ali i radost zbog pomerenog ličnog rekorda za 215 poena i sad smo na korak od ozbiljnih rezultata. Propusti na 400m, disku i 1500m ukazuju da je realno ono o čemu smo sve vreme govorili a, to je da je Aleksandar materijal za mnogo preko 8000 poena. Plan je bio da ostvarimo između 7500 i 7800, tako da smo u tome uspeli, a možemo i dalje, samo nam trebaju takmičenja - ističe na kraju samouvereno i ponosno Ivan Đinić.

Rezultati Aleksandra Grnovića po disciplinama na takmičenju u Grčkoj:

100m: 10:92 +3.3

Dalj: 7.49m 0,0 PB

Kugla: 14.94m PB

Vis: 197cm PB

400m: 50.13 SB

110m pr: 14:64 PB

Disk: 41.94

Motka: 4.05m SB

Koplje: 57,78m

1500: 5:10.94 SB

ukupno: 7610 PB

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA