≫ 

Srpski atletičari stigli sa medaljama u Beograda: Bibić i Gardašević motivisani još više!

Veliki uspeh srpskih atletičara na Evropskom prvenstvu do 23 godine

  • 0
Atletski savez Srbije, atletičari U23 Foto: Telegraf

Veoma uspešno je prošlo prvenstvo Evrope u atletici do 23. godine za Srbiju. Dve medalje i 5 finala od ukupno 11 atletičara. Nakon četiri dana borbi u Švedskom Javeleu vratili su se u Beograd predvođeni Milicom Gardašević i Elzanom Bibićem koji su osvojili bronzane medalje u skoku udalj, odnosno na trci na 1500m.

Milica Gardašević je, iako je bila jedna od glavnih favorita za zlato, osvojila bronzu.

- Zadovoljna sam izuzetno rezultatom i plasmanom. Smatram da je moglo bolje, uvek može bolje jer nisam svoj cilj ostvarila da ispunim lični rekord. Sezona nije gotova, ima još vremena.

- Što se tiče samog ovog takmičenja, sjajna atmosfera, sjajna ekipa, sjajna podrška. Imala sam nekih manjih problema sa zglobom, ali sve u svemu zadovoljna sam.

Milica Gardašević Foto: ASS

- Imala sam dobre skokove, nažalost neki su bili prestupi. Nastavljam taj kontinuitet osvajanja medalja iz Groseta 2017., tako da mogu samo da kažem da sam zadovoljna, i da mi je ovo samo još jedna velika motivacija za dalje – izjavila je Milica Gardašević.

Miličin trener Marko Milinkov je rekao da je izuzetno zadovoljan i da je cilj, osvajanje medalje, ostvaren.

- Izuzetno sam zadovoljan. Osnovni cilj je ostvaren, to je bila medalja. Nije bilo ni malo lako, uopšte nije bilo lako. Okolnosti na samom takmičenju nisu nam išle baš nešto na ruku, ali Milica se bukvalno srcem izborila za ovu medalju i prezadovoljan sam kako je reagovala na sve te okolnosti koje su joj se dešavale i kako se sve to završilo.

- Sigurno da ona može i više i bolje od ovoga, ali nema nikakvog razloga da ne budemo svi zajedno prezadovoljni sa svim što je uradila. Stvarno svaka joj čast. Konkurencija izuzetno jaka, naravno, Evropsko prvenstvo u skoku udalj… Šta drugo da kažem osim da… ispunjeno mi je srce, posle tako velike borbe. Vraćamo se kući sa medaljom i idemo dalje - rekao je Milinkov.

Prisutnima se onda obratio drugi osvajač medalje Elzan Bibić. On je u izuzetno uzbudljivoj trci na 1500m, kako sam kaže, osetio već zlatnu medalju na grudima, ali je na kraju morao da se zadovolji bronzom.

Atletika U 23 Foto: ass.org.rs

- Nisam bio zadovoljan odmah posle trke, međutim kada malo bolje razmislim zadovoljan sam što sam uopšte osvojio medalju, zato što sam tek ove godine ušao u seniorsku konkurenciju, a već sam počeo da skupljam medalje sa velikih prvenstava.

- Nadam se da je ovo samo početak od onog glavnog. S’ obzirom na to da se trka nije odvijala onako kako sam planirao, morao sam da izađem na čelo nakon 400m, da ubrzam taj spori ritam. Uspeo sam u tom, međutim u poslednjim metrima, iako sam oseti zlato na svom vratu, ipak je meni bronza pripala. Nadam se da će više sreće biti drugi put.

 Bibićev trener Rifat Zilkić rekao je da su mnogi ih odgovarali od trčanja na 1500m i da se skoncentrišu na 5000m, a da su oni uradili baš suprotno i da su bili upravu.

- Otišli smo tamo posle dosta kvalitetne predsezone gde je Bibić istrčao sjajnih nekoliko trka. Otišli smo tamo (u Švedsku) sa dosta velikim ambicijama. Iako smo znali da je to Evropsko prvenstvo, da je konkurencija na 1500m strašna, to je elitna disciplina na tako velikim takmičenjima.

- Mnogi su nas odvraćali da ne trčimo tu disciplinu, da se orijentiše na 5000m, i to je bio rizik. Međutim, igrom slučaja, i jedna i druga disciplina su bile… u stvari finale je bilo istoga dana. Međutim, mi smo prethodno odlučili da sav akcenat stavimo na 1500m, a na 5000m za njega ima vremena.

Rifat Zilkić, Amela Terzić, Elzan Bibić Foto: S. Župljanin

Prvi put je ušao u toj seniorskoj konkurenciji, tako da smo akcenat stavili na 1500m.

Dotakao se Zilkić i polufinalne trke i jake konkurencije zemalja sa velikom tradicijom u ovoj disciplini, međutim u finale su se uključila i jedna mala zemlja kao što je Srbije. Svoju brzinu pokazao je u polufinalu, a njegov trener kaže da je u finalu bio spreman i na brzu i sporu trku kakva, međutim…

- Trka je krenula veoma, veoma sporo. Sve ono što smo mi planirali pre toga je praktično bačeno u vodu. Ja sam u jednom momentu rekao da je ovde sve moguće, moguća je medalja a moguće da bude možda i sedmi, osmi.

Već posle 500m naš atletičar je došao na čelo te spore kolone i povukao je mnogo brži ritam, i ’’jurnjava’’ za medaljom je počela. Svi su ubrzali i bili su jedni do drugih. U poslednjih 450 metara bilo je viđeno mnogo guranja na stazi.

- Mislim daje fantastično trčao trku na 1500m. Mi smo sa jedne pozicije smo videli, da možda nije ni osvojio medalju. U jednom momentu je bio i drugi, zatim su sudije pokazale da je bio treći. Ovo je pouka za nas, za sledeća veća takmičenja, ali ovim je dokazao da u tim taktičkim trkama gde se trči na plasman a ne na rezultat.

Milica Emini Foto: MN Press

- Bibić je pokazao jedno svoje znanje. Ja mislim da će u sledećim, narednim godinama, pokazati i dominaciju.

Na kraju iskusni trener Rifat Zilkić spomenuo je da je ovo njegova 25 medalja sa velikih takmičenja što sa juniorskih, što sa mlađe seniorskih šampionata i da se uskoro nada i toj seniorskoj bilo da Bibićem ili sa Amelom Terzić.

Prisutnima se na kraju obratio i selektor reprezentacije Edin Zuković. Naglasio je da su i Milica Gardašević i  Elzan Bibić nastavili kontinuitet osvajanja medalja sa velikih takmičenja pošto su oboje bili juniorski prvaci Evrope.

- Vrlo smo dobro takmičili. I Elzan i Milica su napravili kontinuitet, oboje su bili prvaci Evrope u mlađim uzrasnim kategorijama, i sigurno su nastavili taj kontinuitet i nastaviće ga i u seniorskoj konkurenciji, mislim mnogo pre nego što se to očekuje od njih.

- Pohvalio bi i ostatak tima reprezentacije Srbije. Imali smo 5 finala i tri polufinala. Jasmin Halili je bio odličan sa ličnim rekordom i 5. na prvenstvu Evrope i sigurno je da je to zapažen rezultat i da je to ohrabrenje nama pred ekipna takmičenja koja nas očekuju u narednom periodu.

Najavio je selektor potom i naredna takmičenja koja očekuju naše najbolje atletičare. Već sledeće nedelje juniorska reprezentacija Srbije (U21) ide na njihovo prvenstvo Evrope u Borasu i ekipu će činiti 7 atletičara.

- Tamo ćemo imati jednu generaciju koja će se boriti za finala, koja će se u narednom periodu priključiti ovoj generaciji mlađih seniora i za dve godine ćemo u Bergenu imati izuzetno jaku reprezentaciju u konkurenciji mlađih seniora i da ćemo sigurno već sad početi da radimo na tome.

Takođe sledećeg vikenda, u Novom Pazaru, održati finale Kupa Srbije koje će biti izborno za seniorsku reprezentaciju koja će nastupati na ekipnom prvenstvu Evrope u Skoplju 10. i 11. avgusta. Nakon toga dolazi prvenstvo Srbija pa Balkana i na kraju i prvenstvo sveta u Dohi.

Nadam se da će naša reprezentacija čini što veći broj (u Dohi) i da ćemo olimpijsku godinu dočekati sa još jednim odličijem. – zaključio je Zuković.

(F. Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA