Najizazovnije izdanje Jadovničkog ultramaratona.

Prijepolje je po peti put bilo domaćin najzanimljivije planinske trke zapadne Srbiji.

  • 0
Jadovički maraton Foto: Promo

Sportska manifestacija koja na najbolji način promoviše aktivan turizam Limskog kraja održana od 12. do 14. jula 2019. godine na planini Jadovnik, oborila je sve rekorde. Broj od preko 200 takmičara iz 8 zemalja govori da ova manifestacija raste iz godine u godinu. Staze dužine 22, 53 i 73 km dočekale su takmičare i pokazale im svu ćud ovog kraja. Trkači na najkraćoj distanci nisu imali problema sa vremenskim neprilikama, dok su „ultraši” imali loše vreme, grmljavinu, grad i nagli pad temperature.

Samim tim to je bio i veliki izazov za organizaciju, na prvom mestu za lokalni klub Fijulj koji je bio na visini zadatka. Takmičari su pokazali veliki takmičarski duh, solidarnost na stazi i želju da završe trku. Jadovnik je pokazao da se mora poštovati. Divlja, nepredvidiva i opasna priroda koja postavlja pravila.

Jadovički maraton Foto: Promo

Na trci od 22 km je bio foto finiš u muškoj konkurenciji, prvi se na cilju u centru Prijepolja pojavio lokalni trkač Antonije Kijanović sa vremenom od 1 sata, 48 minuta i 32 sekunde, drugoplasirani je bio Marko Popin sa 4 sekunde zaostatka, dok je trećeplasirani Aleksandar Štajfer bio samo sekund iza Popina. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležila je Tatjana Jovanović, sa vremenom od 2 sata i 14 minuta. Drugo mesto zauzela je Olivera Milić, sa vremenom od 2 sata i 20 minuta, dok je trećeplasiranoj Nataši Mijajlović bilo potrebno 2 sata i 24 minuta da stigne do cilja.

Na najlepšoj (i najekstremnijoj) trkačkoj stazi, na distanci od 53 km, koja je od manastira Mileševe vodila kroz kanjon, nazad do centra, gde se nalazio cilj svih trka, najbrži je i to ubedljivo bio Dušan Bazić trenutno vodeći u okviru Srpske skajraning lige sa vremenom od 6 sati i 35 minuta.

Jadovički maraton Foto: Promo

Treba posebno napomenuti da iza njega ne dolazi drugi muškarac već prva dama, Miluša Bošković iz Kotora sa sjajnim vremenom od 7 sati i 33 minuta. Nakon nje stiže drugoplasirani, Milijan Dimitrijević sa 14 minuta zaostatka za Milušom i trećeplasirani Predrag Zlatković koji je stazu prošao za 7 sati i 50 minuta.

Drugoplasirana na ekstremnoj stazi u ženskoj konkurenciji bila je Nela Lazarević sa vremenom od 8 sati i 46 minuta. Treće mesto zauzela je Ana Lukić sa vremenom od 8 sati i 51 minutom.

Prava avantura bila je staza na 73 km, iako je dosta lakša od trke na 53km nije bilo nimalo lako obzirom da je išla preko najviših delova Jadovnika. Konstantis Biktimirovs iz Litvanije, kao najbrži, istrčao je ovu stazu za sjajnih 7 sati i 38 minuta. Nakon njega je kroz cilj prošao Duško Momić sa zaostatkom od 20 minuta, dok je treće mesto podeljeno izmedju Zorana Markovića i Živka Tomića koji su dobar deo staze prošli zajedno. Njihovo vreme je 8 sati i 55 minuta.

Jadovički maraton Foto: Promo

Najbrža žena na ovoj distanci bila je Žudana Đokić sa vremenom od 11 sati i 25 minuta. Drugo mesto nakon 11 sati i 36 minuta zauzela je Kristina Radović, dok je treća na cilj stigla Sandra Trojanović za 11 sati i 52 minuta.

Ovogodišnje izdanje je puno izazova i uzbuđenja za sve učesnike. Konkurencija je bila najbolja do sad. Uprkos teškim vremenskim uslovima i zahtevnim terenima svi takmičari su bezbedno završili trku.

Kao izuzetan događaj za razvoj turizma zapadne Srbije, manifestacije je dobila podršku i Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i Turističke organizacije Prijepolje, SWG NGO organizacije. Značaj ove manifestacije prepoznali su još Kompanija Zlatiborac (zvanična hrana skajraning lige Srbije), prevoznik Auto Kodeks i Voda Vrnjci.

Jadovički maraton Foto: Promo

Skyrunning asocijacija Srbije i klub ekstremnih sportova Fijulj iz Prijepolja kao organizatori se zahvaljuju svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog događaja, a na prvom mestu mnogobrojnim volonterima i divnim domaćinima ovog kraja.

Sledeća trka u okviru lige je na planini Sinjavina u Mojkovcu 10.avgusta - https://trka.rs/event/117/

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA