''Dosadna'' povreda Ivane Španović: Novo takmičenje tek za mesec dana

Na poslednjem takmičenju naša najbolja atletičarka povredila je stopalo

  • 0

Poslednje takmičenje Ivane Španović bilo je 9. jula na prestižnom mitngu u Mađarskoj, naredno je trebalo da bude 22. jula na mitingu Dijamantske lige. Međutim u Mađarskoj je došlo do lakše povrede zbog koje naša najbolja atletičarka neće moći da skače narednih mesec dana.

Bila je prijavljena za naredni miting Dijamantske lige u Londonu, ali su zvaničnici objavili da se Ivana Španović ipak neće pojaviti. Kako prenosi Sportski Žurnal razlog tome je povreda koja je zadobijena na poslednjme takmičenju.

Tada je imala najbolji skok ove sezone od 6,80m, ali dva prestupa su skupo koštala  našu daljašicu.

Šta se tačno desilo, za ovaj list objasnio je njen trener Goran Obradović.

- Tokom prve i šeste serije načinila je prestupe od po pola stope. Daska s koje se takmičarke odražavaju široka je 20cm,a na njenom kraju, pre plastelina, nalazi se letvica od centimentar, koji kada daljaši zakače znaju da su prestupili. Ona je bila malo izdignuta (nije bila u ravni), za ceo centimetar. Pri gaženju atletičaru ne samo da je jasno da je prestupio, već stvara i ozbiljnu neprijatnost. Ivana je oba puta prešla po pola stope - objašnjava Obradović mesto i razlog povrede. A u čemu je zapravo problem.

- Nije ništa ozbiljno.  Na smom tamičenju nije osetila bol, ali nakon poslednje serije odmah mi je rekla da je muči peta leve, odrazne, noge. Snimili smo magnetnom rezonancom i kako nam je rečeno vidi se masnica na petnoj kosti. 

Ivana Španovic, Spanovic, Atletika, Svetsko prvenstvo u atletici, London 2017 Foto: Tanjug/AP

Nastup na Dijamantsoj ligi su otkazali više iz preventivnih razloga jer je ipak glavni cilj Svetsko prvenstvo u Dohi.

- Možda je mogla da skače, ali bismo onda prolongirali period oporavka taman za tih 13 dana(koliko ima između ova dva takmičenja). Ipak nam je najvažnije Prvenstvo sveta u Dohi. Moja učenica nadmeće se poslednja dva dana, 5. i 6. oktobra. Ima dovoljno vremena da se oporavi i u najboljoj mogućoj formi pojavi tamo.

Što se tiče samih treninga tu će morati da dođe do malih redukcija.

Ivana Španovic, Spanovic, Atletika, Svetsko prvenstvo u atletici, London 2017 Foto: Tanjug/AP

- Može da trenira, izbegavaćemo jedino skokove četiri nedelje, sve ostalo, snagu, brzin... ćemo raditi bez problema. Naročito ćemo raditi na zaletu.

Goran Obradović najavio je i koje će to biti naredno Ivanino takmičenje.

- Vratiće se na zaletište zvanično 18. avgusta na mitingu Dijamantske lige u Birmingemu. S obzirom da je u Rimu bila šesta sa 6,62m, trebaće joj dobar plasman, među tri najbolje, da sakupi bodove i plasira se na finalni miting koji će se održati u Briselu 6. septembra. 

Rio 2016, Olimpijske igre, Ivana Španović Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Ovo je udarac i za našu reprezentaciju koju očekuje jako važno takmičenje 10. i 11. jula na Ekipnom kupu Evrope. Takmičenje u kome se sve discipline i u muškoj i u ženskoj konkurenciji sabiraju i tako se dobijaju pobednici.

Ivana je, još početkom sezone, najavila da će takmičiti na ovom takmičenju koje se održava u Skoplju. Ostaje da se vidi da li će biti spremna da se i nešto malo ranije, od najavljenog, vrati u takmičarski pogon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA