≫ 

Javio se Moldavac zbog kojeg je Srbija diskvalifikovana: 'Izgubio sam ravnotežu...

Andrej Sturmilov poslao je pismo adreseirano na ASS i na EA, a Branković traži da se ponovo vrati komisija koja će moći naknadno da razmatra sporne odluke

  • 3

Velika se prašina digla nakon poslednje discipline na nedavno završenom Kupu Evrope u atletici kada je srpska štafeta 4x400m diskvalifikovana nakon navodne upotrebe prekomerne sile. Prošlo je nekoliko dana, a onda je stiglo pismo Moldavca u kome kaže da ''incidenta'' nije ni bilo.

Andrej Sturmilov je momak o kome se priča prethodnih nedelju dana. Poslednji član moldavske štafete 4x400m pred sam kraj je ostao bez snage, dok je srpski 400metraš Boško Kijanović silovito krenuo u finiš i do prvog mesta. A onda je došlo do guranja i sramne odluke sudija da diskvalifikuju našu reprezentaicju, kao da je reč o beskontaktnom sportu, a ne sportu gde je redovna pojava guranje na trkama na duže staze. Na tim trkama niko nikad nije bio diskvalifikovan za ovakav intenzitet.

Odluku o našoj diskvalifikaciji donela je tročlana komisija sastavljena od jednog Finca, Norvežanina i Nemca. Odluku o oduzimanju bodova pokrenuo je Finac Aero Kulmal.

Direktor ASS-a Slobodan Branković obratio se predsednicima IAAF-a i evropske atletike Sebastijanu Kou, odnosno Sven Arne Hansenu, tražeći da se Finac najsrože kazni, ali i da se ponovo vrati komisija koja će naknadno preispitivati sporne trenutke sa takmičenja.

Ta institucija je nekada postojala pa je ukinuta, tako da nakon glasanja tročlane komisije koja se nalazi na stadionu, ne postoji nikakva mogućnost naknadne promene odluke. Tako je atletika jedna od retkih, ako ne i jedini sport, koji nema višu instancu koja će mirne glave, van sportskog borilišta, razmatrati sporne odluke, pogledati sve dokaze svih strana i pravično presuditi na osnovo svih činjenica.

Nakon cele gungule koja se dogodila na kraju Kupa Evrope, koja je prouzrokovla da naša delegacija napusti stadion prilikom dodele medalja, čelnicima ASS-a i evropske atletike obratio se lično spomenuti Moldavac, Andrej Sturmilov.

Pismo prenosimo u celosti:

- Ja, Sturmilov Andrej, atletičar Republike Moldavije (400 metara) u nedelju 11. avgusta nastupio sam u štafeti 4 x400 metara u Trećoj ligi Evropskog prvenstva u Skoplju.Bio sam na četvrtoj izmeni. U ovoj fazi dogodio se incident između mene i atletičara iz Srbije. U poslednjih 100 m srpski sportista trčao je iza mene s moje desne strane kada sam izgubio ravnotežu i istrčao ispred njega zbog čega smo se sudarili. U ovoj situaciji nemam zamerki na srpskog atletičara, niti na njihov savez u celini - stoji u saopštenju moldavskog atletičara.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nk

    16. avgust 2019 | 23:16

    Opet pitam zasto nas takmicar nije samo zavrsio trku????Plasirali bi se u visi rang i ne bi do ovoga dolazilo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA