Srbija pokorila Balkan: Čak 9 medalja oko vrata naših atletičara!

U konkurenciji 19 zemalja Srbija je zauzela visoko 6. mesto

  • 0

Na 72. atletskom Balkanskom šampionatu Srbija je u nepotpunom sastavu osvojila devet medalja, od čega čak četiri zlatne.

Ovogodišnji seniorski šampionat održan je u bugarskom gradu Pravetsu. Odličnom takmičenju prisustvovao je i sam krem svetske atletike od predsednika IAAF-a Sebastijana Koua, preko legendarnog motkaša Sergeja Bubke sada potpredsednika IAAF-a, do predsednika Balkanske federacije i prvog čoveka bugarske atletike Dobromira Karamarinova i na kraju specijalnog gosta, najboljeg fudbalera bugarske svih vremena Hristo Stoičkova.

I pored toga što za Srbiju nisu nastupali neki od najboljih atletičara poput Ivane Španović, Asmira Kolašinac, Mihail Dudaša, Elzana Bibića, Amele Terzić, Dragane Tomašević, Milane Tirnanić itd. izabranici selektora Edina Zukovića su opravdali očekivanja što se tiče broja medalja.

Najbolja je bila Teodora Simović koja je osvojila čak dva zlata. Svoj niz osvajanja najsjajnijih odličija sa ovog šampionata nastavila je i ove godine u disciplinama 3000 i 5000 metara.

Članica Novog Pazara je prvog dana ubedljivo pobedila u trci na 3000 metara rezultatom 10:11.26, da bi drugog ostvarila vreme od 16.36,45 u trci na 5000 metara.

Teodora Simović Teodora Simović osvajačica dva zlata na Balkanjadi; Foto: ASS

Bronzana daljašica Evrope za mlađe seniore Milica Gardašević okitila se zlatnom medaljom. Uspela je da zabeleži pobedu skokom dužim za svega jedan centimetar od drugoplasirane atletičarke iz Grčke. Najduži skok naše daljašice, ujedno i jedan od samo dva ispravna, bio je na daljini od 6,42 metra.

Četvrto zlato Srbiji je donela kopljašica Marija Vučenović. Pet od šest hitaca bili su joj preko 55 metara, a najduži je leteo na 57,21, što je z skoro dva metra dalje od drugoplasirane Turkinje.

Vicešampioni Balkana postali su kuglaš Armin Sinančević, sprinter Aleksa Kijanović i višebojac Aleksandar Grnović.

Sinančević, samo jedan od četvoro srpskih atletičara sa normom za ovogodišnje svetko prvenstvo, zabeležio je još jedan odličan hitac. Sa bačenih 20,52 metara osvojio srebrnu medalju. Zlatni je bio kuglaš iz Rumunije sa 20,71.

Armin Sinančević Foto: MN Press

Odlične dve trke na 100m istrčao je Kijanović. Prvo je u kvalifikacijama zabeležio vreme 10,64s da bi u finalu bio još brži. Brži od našeg sprintera jedino je bio naturalizovani Turčin Emre Zafer Barns sa 10,48, dok je naš sprinter do srebra došao sa fantastičnih 10,58 sekundi.

Naš najbolji mladi višebojac Aleksandar Grnović pokazuje svake sezone da napredak ide pravim putem i da Dudaš ima pravog naslednika. Malo je nedostajalo atletičaru iz Badovinaca da se dokopa i zlatne medalje: za to mu je nedostajalo 30 bodova, sa 7104 zauzeo je drugo mesto.

Bronzani su bili povratnik Lazar Anić u dalju i novi reprezentativac Srbije Luka Trgovčević na 110 metara sa preponama.

Anić se posle pucanja prednjih ukrštenih ligamenata susreo sa nizom problema zbog kojih cele godine nije mogao da napravi kontinuitet takmičenja. Sada je uspeo da se dokopa bronzane medalje odličnim skokom od 7,88m. Imao je isti najbolji skok kao i drugoplasirani daljaš iz Grčke, ali je on imao bolji drugi skok za svega pet centimetra (7,76 naspram 7,71).

2 dan Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Arena, Lazar Anić Foto: Marko Todorović

Trgovčević je početkom ove godine dobio srpske atletske papire. Rođeni Italijan je debitovao tada na prvenstvu Evrope, a sada je osvojio i svoju prvu medalju za Srbiju. U trci na 110 metara sa preponama viđena je izuzetno dramatična trka. Naš atletičar je osvojio bronzanu medalju sa vremenom 14,22s, a srebro je izgubio od Rumuna za svega nekoliko hiljaditinki. Prvi je bio ukrajinski preponaš sa 14,18 sekundi.

DOBAR PLASMAN UPRKOS MALOM BROJU TAMIČARA

Sa ukupno osvojenih devet medalja Srbija je bila šesta zemlja po uspešnosti. U muškoj konkurenciji smo zauzeli deveto mesto, dok su devojke druge po uspešnosti.

Treba napomenuti da od nedavno i za ovo takmičenje postoje norme i da zbog toga više ne idu cele reprezentacije sa svim disciplinama kako je to bilo sve do prošle godine. Takođe zbog velikog broja saveza i zemalja učesnica sva ekipa je ograničena sa brojem atletičara koje može da povede.

Kada se sve to uzme u obzir ovo je veliki uspeh za srpsku atletiku na poslednjem takmičenju pred svetsko prvenstvo.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA