≫ 

Povrede oslabile Srbiju za Svetsko prvenstvo u atletici: Imamo tri takmičara u Dohi!

Veliki broj povreda kumovao je ''odabranom'' broju predstavnika

  • 0

Doha će biti domaćin 17. zvaničnog Svetskog prvenstva u atletici od 27. septembra do 6. oktobra, a na ovom šampionatu Srbija će i pored silnih problema sa povredama imati tri predstavnika.

U svetu atletike u poslednjih nekoliko godina Srbija je poznata kao zemlja daljaša. Zaslugu za to ima Ivana Španović, njenim stopama ide mlada Milica Gardašević, dok u muškoj konkurenciji imamo bronzanog sa dvoranskog prvenstva Evrope - Strahinju Jovančevića i Lazara Anića koji je jedini naš daljaš na otvorenom koji je skočio preko osam metara.

Svi oni imaju iskustva sa velikim takmičenjima, ali, nažalost, na ovom se neće pojaviti zbog zdravstvenih problema.

Ivana Španović je doživela prvo nezgodnu povredu stopala, a potom je nastradala i zadnja loža. Sezona definitivno za zaborav.

Jovančevića je, kada je bio najbolji i kada se očekivalo da ''eksplodira'' uhvatio virus i gotovo nedelju dana nije mogao da spusti temperaturu ispod 40. Organizam je bio ''isceđen'' i povratka nije bilo, moralo je sve ispočetka.

Veselin Jevrosimović, Ivana Španović, Strahinja Jovančević Presdsednik ASS Veselin Jevrosimović sa Ivanom Španović i Strahinjom Jovančevićem; Foto: Nikola Tomić

Milica Gardašević je doživela malu, ali nezgodu povredu u trenucima kada je počela sa ''uzletanjem''. Povreda nije bila teže prirode, ali je bila dovoljna da je ''saseče'' kad je bilo najbitnije.

Aniću, učesniku prošlog Svetskog prvenstva je nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata ostao jedan od najgorih ožiljaka koji je prouzrokovala ova hirurška intervencija. Stvarao mu je problem, a vađenje šrafa je takođe bilo bolno. Uspeo je na nekoliko takmičenja da zabeleži dobre skokove, ali bolovi u kolenu bili su jači i od njega.

U odnosu na spisak od pre dve godine i SP u Londonu, fali Mihail Dudaš koji je zbog povrede preskočio celu sezonu, Milan Ristić se ove sezone polako vraća nakon operacije tumora testisa, Tamara Salaški se još uvek prilagođava na život, posao i trening u Americi, dok se Teodora Simović opredelila da ove godine učestvuje za Vojsku Srbije na njihovom Svetskom prvenstvu.

Amela Terzić je bila učesnik 2017. i ima normu i za Svetsko prvenstvo, ali je prvo zbog zdravstvenih problema slabije trenirala, a nakon udaje se u potpunosti (za sada) posvetila bračnom životu.

3 dan Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Arena, Mihal Dudaš Foto: Marko Todorović

Elzan Bibić nije ispunio normu, ali se nalazio blizu odlaska u Dohu. Kako svaka disciplina ima određeni minimalni broj učesnika koji moraju da takmiče, tako i neki atletičari bez norme mogu da nađu svoju ''vizu'' preko konačne liste uspešnosti za šampionat. Elzan je do poslednjeg dana čekao da vidi da li će neko otkazati, kao što to uvek biva, ali na kraju je ipak ostao drugi ispod crte, koji je bio i pre nekoliko nedelja.

Tako će Srbiju na 17. zvaničnom, odnosno ukupno 20. Svetskom prvenstvu predstavljati tri predstavnika, a imaćemo još dva rođena Srbina koji će nastupati za druge reprezentacije.

DRAGANA TOMAŠEVIĆ - disk

Najstariji i najiskusniji član biće Dragana Tomašević kojoj će ovo biti čak osmo Svetsko prvenstvo. Sve je počelo 2005. u Helsinkiju, a najveći uspeh diskašica iz Sremske Mitrovice zabeležila je 2011. u Daeguu kada je osvojila 7. mesto, kada je bacila i svoj najdalji hitac na svetskim šampionatima - 62,48 metara.

Ovo će joj biti 27. veliko takmičenje za 37-godišnju diskašicu, a sve je počelo na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

Dragana Tomašević Dragana Tomašević; Foto: Profimedia/AFP

Tomaševićeva je državni rekorder u bacanju diska sa 63.63 metara, zabeleženog osmog avgusta 2006. u švedskom Geteburgu.

Dragana na bacalište izlazi tek šestog dana, 2. oktobra, od 17 časova ili od 18:25, u zavisnosti od toga da li bude u prvoj ili drugoj kvalifikacionoj grupi. Ako to završi uspešno u finale će nastupati četvrtog oktobra od 20 časova.

Ove sezone najbolji hitac joj je bio 61.56 metara zabeležen na državnom prvenstvu krajem avgusta.

ASMIR KOLAŠINAC - kugla

Tri godine je Kolašinac mlađi od Tomaševićeve. Kuglaš Beogradskog atletskog kluba nastupiće po peti put na Svetskom prvenstvu na otvorenom (ima još četiri u dvorani), a prvi put sa najboljima se takmičio 2009. u Berlinu. London 2017. je propustio zbog povrede, a na prvenstvu pre toga, Peking 2015, zabeležio je najbolji rezultat - 7. mesto sa hicem od 20,71 metara.

Zanimljivo je da će ovo Kolašincu biti drugo Svetsko prvenstvo u Dohi, jer je 2010. tamo bilo dvoransko. Tada je bacio 20,10 metara što mu je obezbedilo 10. mesto na svetu.

Asmir Kolašinac Foto: Marko Todorović

Prvo veliko takmičenje u karijeri mu je bila Univerzijada 2007, pa Olimpijske igre 2008. i tako dalje. Ovo će mu biti 35. veliko takmičenje.

Lični rekord je zabeležio na takmičenju u Beogradu 2015. - 21,58 metara, dok je ove sezone ''dobacio'' do 20,88 metara.

Kvalifikacije kugle su trećeg oktobra, a u zavisnosti od grupe Kolašinac će bacati ili od 18:20, ili od 19:40. Finale je zakazano za peti oktobar od 19:05 po srpskom vremenu.

ARMIN SINANČEVIĆ - kugla

Novo čudo Srbije. Debi na velikim takmičenjima imaće na Svetskom prvenstvu, pa će tek onda narednog leta takmičiti i na Evropskom prvenstvu.

Ovaj 23-godišnjak rođen u Prijepolju, ove godine je sve iznenadio i oduševio prvo fantastičnim hicima zimus na dvoranskim takmičenjima gde je uspeo da zabeleži hitac od 19.80 metara.

Armin Sinančević Foto: MN Press

To je bio odličan pokazatelj da je Sinančević na odličnom putu i da se na leto može očekivati nešto veliko međutim, malo ko je mogao očekivati i normu za SP i hitac od 20,74m.

Kvalifikacije kugle su trećeg oktobra, a u zavisnosti od grupe Sinančević će bacati ili od 18:20, ili od 19:40. Finale je zakazano za peti oktobar od 19:05 po srpskom vremenu.

SRBI VAN SRBIJE

Pored ova tri atletičara na SP će otići još dva momka rođena u Srbiji koji će nastupati zadruge države.

MILAN TRAJKOVIĆ - 110 m prepone

Svako ko je pogledao makar jedno veliko atletsko takmičenje čuo je za 27-godišnjeg momka rođenom u Surdulici koji je svoju sreću potražio na Kipru.

Trajković je aktuelni dvoranski prvak Evrope na 60 metara sa preponama. Zimus je u Glazgovu pobedio rezultatom 7,60 sekundi i tako načinio najveći uspeh u svojoj karijeri. Ne računajući nacionalna Balkanska prvenstva, ovo mu je prva velika medalja, iako je i ranijih godina bio blizu njoj.

Na prvenstvu Evrope u Amsterdamu 2016. osvojio je peto mesto, dok je u Riju na Olimpijskim igrama zauzeo sedmo mesto.

Milan Trajkovic Foto: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote

Srpska publika ga je videla i pozdravila ovacijama 2017. godine kada je Beograd bio domaćin Evropsko dvoranskog prvenstva na kome je Milan bio šesti. Dve godine kasnije popeo se na ''krov Evrope''.

Lični rekord na 110 metara sa preponama mu je 13,25 sekundi, dok je ove godine najbrže do sad trčao 13,41 sekundi, što je pokazatelj da bi mogao da ''napadne'' lični rekord.

Kvalifikacije prepona su na programu 30. septembra od 19:05, polufinale je 2. oktobra u isto vreme dok je veliko finale zakazano istok dana u 22 časova po srpskom vremenu.

JOVAN STOJOSKI - 400 metara

Bivši pulen pokojne legende Jugoslovenske atletike Ismail Mačeva je ''eksplodirao'' ove godine. Dobra priprema, ali i sa velikom željom za dokazivanje, kako zbog silnih osporavanja tako i u čast preminulom treneru, Stojoski je počeo da beleži fantastične rezultate od kada je dobio poziv da nastupa za Severnu Makedoniju.

On je ''atletski pasoš'' promenio ove godine, a tamošnji savez mu je dao vrhunske uslove, kako sam kaže, koji su mu omogućili da se maksimalno posveti treninzima.

Jovan Stojoski Foto: ATLEX

Nakon odlične dvoranske sezone usledila je fenomenalna letnja u kojoj mu je cilj bio da 400 metara spusti ispod 48 sekundi, a za sada je već došao do 46,92 sekunde. Pored toga zabeležio je i fantastične rezultate i na 100 metara - 10,72 sekunde i na 200 metara - 21,35 sekundi.

Stojoski nema normu, ali kako Severna Makedonija spada u manje države i manje atletski razvijene, kao takva ima pravo da pošalje jednog predstavnika bez norme. On je bio najbolji među svim atletičarima i tako će debitovati na velikom takmičenju, koje će mu svakako biti veliki motiv i iskustvo jer makedonskim atletičarima predstoji i velika borba naredne godina za Olimpijske igre, gde je Stojoski ponovo najozbiljniji kandidat, kako da uđe u kvotu, tako i da dobije specijalnu pozivnicu.

Kvalifikacije na 400 metara su prvog oktobra od 15:35. Ukoliko prođe prvu ''seču'' polufinale ga očekuje sutradan u 19:35. Finale je na programu četvrtog oktobra u 21:20 po srpskom vremenu.

PARA SVETSKO PRVENSTVO

Oko mesec dana nakon Svetskog prvenstva sledi isto takmičenje za para atletičare. Ono je na programu od 7.-14. novembra, takođe u Dohi.

Tačan spisak putnika se još uvek ne zna, ali se očekuje da će boje Srbije braniti Nebojša Đurić F55 (disk), Željko Dimitrijević F51 (bacanje čunja), Saša Sokolović F46 (koplje), Nemanja Matijašević T47 (dalj)...

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA