≫ 

Kako napuniti stadion u Dohi, a da gledaoci nisu mačke? Organizatori u problemu pred SP u atletici!

Jako mali broj karata je rasprodat što preti da po prvi put prvenstvo sveta bude pred praznim tribinama

  • 3
Svetsko prvenstvo u atletici, mačka, tribine, stadion, Doha 2019

Zanimljiva slika na tribinama stadiona u Dohi, gde je trening pred pustim tribinama posmatrala i jedna mačka; Foto: AP/Tanjug

Za velika atletska takmičenja uvek se tražila i traži karta više, međutim, takva situacija nje pred početak Svetskog prvenstva u Dohi, skepticizam koji je vladao za Dohu godinama unazad izgleda da je bio opravdan.

Mnogi su odmah bili sumnjičavi 2014. kada je Doha dobila domaćinstvo Svetskog prvenstva u atletici 2019. Lokacija koja nema atletsku tradiciju, najbolji atletičar već godinama je Mutaz Esa Baršim, koji će braniti svetsku titulu u visu, ali u poslednjih nekoliko godina iz Katara smo dobili nekoliko novih mladih šampiona.

Atletski rezultati se polako podižu, ali publika i dalje nije navikla na ''kraljicu sportova'', a tome u prilog govori, možda i istorijski, mali broj prodatih karata do sad.

Svetsko prvenstvo u atletici, mačka, tribine, stadion, Doha 2019

Ona je svoje mesto zauzela; Foto: AP/Tanjug

Stadion Kalifa kapaciteta je 40.000 mesta, a za celo takmičenje koje traje 10 dana prodato je ukupno 50.000 karata.

Poređenja radi, na prošlom prvenstvu koje je bilo održano u Londonu 2017, takmičenje je uživo pratilo ukupno 700.000 ljudi. Ovo će biti možda i po prvi put da takmičenje neće biti u nekom velikom gradskom jezgru, nego u pustinji.

Svetsko atletsko prvenstvo, Doha Katar 2019

Foto: AP/Tanjug

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo je najkasniji šampionat ikada organizovan. Sezona koja je počela u maju produžila se čak do oktobra, a naredno veliko takmičenje, dvoransko SP, je na programu već za pet meseci.

Pored problema dugačke sezone, problem za atletičare mogu da budu i temperature, pogotovo za maratonce koji trče po ulicama. Zbog velikih vrućina takmičenja se odvijaju u noćnim i ponoćnim terminima, dok će se neke discipline odvijati čak i ''duboko'' posle ponoći po lokalnom vremenu.

Ako se nešto drastično ne promeni, punije tribine možemo očekivati samo na disciplinama gde će domaćin imati svoje najveće uzdanice, a tu pre svega mislimo na Esa Baršim,a čije finale skoka uvis je na programu četvrtog oktobra u 22 sati po srpskom vremenu.

Međutim Katar ima nove mlade snage predvođene osvajačem Dijamantske lige na 400 metara sa preponama koji je i prvi u ovoj disciplini na IAAF-ovoj listi. U pitanju je 24-godišnji Abderahman Samba.

Finalna trka u ovoj disciplini na programu je u noći između 30. septembra i 1. oktobra, 40 minuta iza ponoći. Tu je i odlični 22-godišnji 400-metraš, prvi na IAAF-ovoj listi Abdalelah Harun, treći iz Londona, koji će svoje finale trčati u noći između 4. i 5. oktobra, u pola jedan iza ponoći.

Od njih dvojice se očekuje zlato, a do medalje bi mogao i kladivaš 24-godišnji Ašraf Amgad el Seifi. Za odličje će se boriti drugog oktobra od 23:40 po srpskom vremenu.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    27. septembar 2019 | 14:27

    Pa nema vece gluposti nego organizovati ovakba prvenstva na ovakvim mestima.Da nema milijardu Kineza ni SP u kosarci nikako nike trebslo da bude tamo,ne biiznenadilo da nekoorganizuje neko sledece u Mongoliji ili na Aljasci...

  • Doktorka urologije

    27. septembar 2019 | 14:51

    Who cares

  • Rus

    28. septembar 2019 | 01:02

    Da li ti uopste znas koja je casovna zona u Dohi? Nikakve ponocne trke na stazi nece biti tamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA