Prošao kroz pakao, uradio nezamislivo i sa 43 godine postao najstariji osvajač medalje u istoriji!

Portugalski atletičar Žoao Vijeira postao je u Dohi najstariji osvajač medalje na Svetskim prvenstvima u "kraljici sportova"

  • 1
Qatar Athletics Worlds

Foto: Tanjug/AP

Vijeira ima 43 godine i srebro je osvojio u disciplini na 50 kilometara brzog hodanja iza Japanca Jusukea Suzukija, dok je treći u trci bio Kanađanin Evan Danfi.

Rekord najstarijeg je do sada držao Holanđanin Troj Daglas, koji je 2003. osvojio medalju u štafeti 4x100 sa 40 godina i 274 dana.

Prethodnih dana, vrućina u Dohi je samo obarala atletičare, pa je pravo čudo kako je Portugalac "preživeo" ono što opisuje kao - pakao.

Čak 14 hodača je odustalo od 46 u muškoj trci, četvoro je diskvalifikovano, a šest devojaka od 24 nije završilo trku na 50 kilometara u svojoj konkurenciji.

 

- Za mene to je bio pakao, bilo je veoma, veoma vruće. Kako sam izdržao? Samo gomila leda i vode - rekao je Vijeira posle trke.

U petak se 28 trkačica povuklo sa ženskog maratona jer je temperatura bila 32 stepena Celzijusa, iako je trka počela u ponoć.

 

Vijeira je kritikovao odluku da vreme njegove trke bude u 23 i 30, jer se posle četiri sata, četiri minuta i 59 sekundi trke, dođe do vremena kada se obično napušta noćni klub.

- Ja legnem u deset uveče i to vreme kada se neko vraća iz grada mi nikako ne prija - dodao je Portugalac, koji je 2013. imao bronzanu medalju na 20 kilometara sa SP u Moskvi.

Inače, za sportiste koji se takmiče u maratonskim disciplinama, prvenstvo u Kataru je pravi horor jer se kraće discipline održavaju na stadionu gde se klimama temperatura spušta do 23 stepena, ali maratoni i duže trke se održavaju van stadiona.

Video: Slobodan Branković o sponzorstvu sa Atletskim savezom Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA