≫ 

Peh za jednu od favoritkinja SP: Okangbare propustila 100 metara, a onda joj VAR presudio na 200

Nova polemika u atletskim krugovima oko video tehnologije

  • 2

VAR tehnologija u atletici je donela mnogo polemika. I dok tehničke discipline imaju pravo po šest pokušaja, odnosno po tri na svaku visinu, trkačima nije ostavljena mogućnost ni najmanje greške. Nova žrtva surovih pravila je jedna od favoritkinji na 200 metara na Svetskom prvenstvu Blesing Okagbare.

Nigerijska sprinterka je preskočila trke na 100 metara kako bi se što bolje pripremila za 200, međutim iz takmičenja ju je izbacila video tehnologija.

Svako ko je ikada trčao u krivini zna koliko je teško iskontrolisati telo, pogotovo na izlasku iz nje u stazi širine svega 1,22 metara, a svaka linija je širine 5 centimetra.

Naime, Okangbare je izborila ulazak u polufinale, ali je naknadnim pregledom snimka bila diskvalifikovana zbog gaženje linije.

Blesing Okagbare, Doha 2019 printscreen: Arena sport

Nakon svega postavlja se pitanja da li ova video tehnologija doprinosi poboljšanju atletike, ili ima kontra efekat jer smo svedoci da i favoriti prave minimalna gaženja. U budućnosti je moguće da će atletičari zbog straha od nečega na šta ne mogu da utiču biti rezervisaniji.

SPRINTERI JEDINI NEMAJU PRAVO NI NA KAKVU GREŠKU

Nekada su sprinteri imali pravo na po jedan neispravan start pa im je to uskraćeno. Uvođenjem VAR-a dodatno je otežano trčanje trka u krivini (200 i 400 metara).

Pre uvođenja ovog sistema 2017. na dvoranskom prvenstvu Evrope u Beogradu, da bi neko bio diskvalifikovan neko drugi je morao da uloži žalbu da mu je bio ometen. Danas je dovoljno da se milimetarski nagazi linije od 5 centimetara, odnosno van svoje staze od svega 1,22 metra, i vi ste automatski ispali sa takmičenja.

VAR atletika, Doha 2019 printscreen: Arena sport

Sprinterima je nekada glavna ''noćna mora'' bilo da reaguju pre pucnja za start, a sada im očito postaje nešto na šta nikako ne mogu da utiču ili da vežbaju, gaženje linije.

Nekada je obrazloženje za diskvalifikaciju bilo da je atletičar izbačen zato što je ušao u tuđu stazu i time skratio sebi putanju i trčao kraće, što je skroz opravdano. Međutim, kada se u svim ostalim disciplinama ne obraća pažnja na gaženje linije, sprinterima se stavila nova ''omča na vrat''.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brut

    30. septembar 2019 | 20:11

    To ce unistiti atletiku, pazi 2 ili 3 cm na liniji pa diskvalifikacija. Onda u tenisu, odbojci treba isto uraditi, lopta na crti i poen protivniku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA