≫ 

Emir Bekrić: Trčao sam prošle godine sa Varholmom, biće svetski rekorder!

Jedan od najboljih trkača u istoriji Srbije tipuje poredak i nagoveštava mogući tok finala na 400 metara sa preponama

  • 2

Prošlo je šest godina od jedne od najvećih atletskih pobeda srpskog atletičara na Svetskim šampionatima. Tada je u Moskvi Emir Bekrić na maestralan način došao do svetske bronze na 400 metara sa preponama, a upravo on za naš portal najavljuje finale ove discipline na Svetskom prvenstvu od koje se mnogo očekuje.

Nije lako biti jedan od najboljih u svetu, pogotovo kada dolaziš iz Srbije gde nema toliko dobrih uslova pre svega za oporavke od teških napora, a oni su sve veći kako se približava samom svetskom vrhu.

Upravo se to dogodilo Emiru Bekriću koji je pravo niotkuda postao hit SP-a 2013., postao najveće iznenađenje tog šampionata uzevši bronzanu medalju, prvu trkačku u istoriji Srbije.

Nažalost Emir nije uspeo u Srbiji da pronađe adekvatne uslove da oporavi svoje telo od tih abnormalnih napora i usledio je niz povreda.

Danas trenira u Sloveniji i cilj mu je ispunjenje norme za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine međutim, posle svega na prvom mestu mu je da bude zdrav.

Emir Bekric Foto: MN Press

Kako je u ponedeljak finalna trka na 400 metara sa preponama i trka koja će možda svetu doneti novog svetskog rekordera nakon 27 godina, upitali smo Emira šta očekuje od ove trke.

- Prvi favorit je svakako Karsten Vаrholm. Kada bi morao da tipujem na drugo mesto bi stavio Rai Benjamina iz Amerike, treći bi mi bio domaći atletičar Abderahman Samba, potom Brazilac Alison dos Santos, Turčin Jasmani Kapelo...

Tribine pustinjskog stadiona u Kataru su prazne, međutim ova disciplina će biti prva gde će se njihov atletičar boriti za medalju, ali Bekrić kaže da nije siguran koliko je on trenutno u mogućnosti da napravi veliki rezultat.

Novak Đoković i Emir Bekrić Foto: Tatjana Ferendino

- Samba imao povredu iza sebe, pitanje je da li je imao dovoljno vremena da se spremi za ovo takmičenje - ističe državni rekorder Srbija u ovoj disciplini.

Što se tiče samog toka trke Bekrić smatra da će se bitka voditi do poslednjih metara.

- Varholm je imao najviše trka ove sezone i sposoban je da veže više dana na visokom nivou od svih ostalih. On i Benjamin će voditi veliku bitku u poslednjih 100 metara.

Ključni deo trke biće poslednja prepona.

Emir Bekrić Foto: Tanjug/AP

- Poslednja prepona će odlučivati o zlatnoj medalji, ali samo ako Varholm ne pobegne previše u prvih 300 metara. Očekujem da će se za prve dve medalje trčati između 46.70 - 47.10 sekundi - zaključuje Emir Bekrić.

Varholm je ove godine zabeležio drugi rezultat svih vremena 46.92, dok je Benjamin istrčao treći rezultat 46,98 sekundi.

Svetski rekord drži legendarni Kevin Jang iz 1992. kada je na Olimpijskim igrama u Braseloni trčao 46,78 sekundi.

Zanimljivo je da je Bekrić sa Kristenom Varholmom trčao prošle godine na jednom međunarodnom mitingu.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    30. septembar 2019 | 22:23

    Kako Ivani Spanovic nista nije smetalo, kako je ona mogla da oporavi svoje telo? Emire, Emire, nisi hteo da me slusas

  • Mrcke

    30. septembar 2019 | 21:01

    Vidim nasi atleticari, samo komentarisu....cime se hrane lada ne mogu da obezbede ucesce na ovakvom takmicenju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA