≫ 

Jedna od najbržih Srpkinja prognozira finale trke na 200 metara u Dohi: Titula ostaje u Evropi!

Srbija je prošle godine bila blizu da ima prvu sprinterku na Evropskom prvenstvu, a upravo ona najavljuje veliko finale i govori o tome kako je teško uopšte doći do velikog takmičenja

  • 3
Diana Ešli-Smit i Maja Mihalinec, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Nakon što je Šeli En Frejzer-Prajs osvojila titulu na 100 metara u sredu uveče će biti poznata i najbrža žena i na 200 metara na svetskom prvenstvu u Dohi. Jedna od najbržih devojaka u Srbiji u poslednjih nekoliko godina Katarina Sirmić najavljuje veliko finale, ali i priča o tome kako je teško uopšte doći do tako nekog velikog takmičenja.

Najbrža žena sveta na 100 metara je Šeli En Frejzer-Prajs, muškarac je Kristijan Kolmen. Na 200 metara pobednik je Noa Lajls i vreme je došlo da dobijemo i najbržu ženu u toj disciplini.

Srbija ima dobre sprintere i sprinterke kojima po nekad malo fali da uđu u atletski ''krem'', međutim nekada ni dobri treninzi i svi pokazatelji nisu dovoljni da bi se otišlo na veliko takmičenje.

Koliko je zapravo teško najbolje zna jedna od najbržih devojaka u Srbiji Katarina Sirmić koja je prošlog leta bila blizu norme za Evropsko prvenstvo, ali je nešto nedostajalo.

Mirjana Stojanović, žena koja je dovela Emira Bekrića do svetske bronze pokušava da načini još jedno čudo, da stvori sprintera koji će da trči na Evropskom prvenstvu.

Katarina Sirmić i trener Mirjana Stojanović Podrška trenera Mirjana Stojanović i Katarina Sirmić; Foto: Atlex

- Iako ljudi misle da je normalno da neko ko dugo trenira učestvuje ''makar'' na Evropskom prvenstvu, to je u atletici jako teško, pogotovo u sprintu. Ja sam prošle godine bila blizu norme, imala sam taj rezultat, ali kada si tako blizu ispunjenja sna i ulaska u odabrano društvo kreće da ''radi glava'', a za to nema ko da te spremi - ističe Katarina Sirmić.

Nije uspela sprinterka Partizana 1945 da se plasira na to prvenstvo Evrope, ali nije klonula duhom. Osvajačica medalja sa Balkanskih šampionata priprema se za nova takmičenja i veruje da će neki mlađi imati tu psihološku pomoć.

- Psihološka pomoć je jako bitna, pogotovo kada se približavaš cilju koji si zacrtao, koji god da je on, da li da budeš prvak države ili prvak sveta - ističe Sirmićeva.

Što se tiče finalne trke na 200 metara Katarina Sirmić smatra da će, i pored toga što nema Dafne Šipers, titule ostati u Evropi.

- I pored tri Amerikanke, definitivno glavni favorit je Dina Ašer-Smit. Pobeđuje baš ubedljivo i sa lakoćom, ali za srebro će se voditi velika borba. Nisam očekivala Muđingu Kambudži u finalu, ali kako je trčala zaslužila je, čak može da iznenadi i u finalu i da se uključi u trku za medalju.

Katarina Sirmić, sprinterka Srbije Foto: Atlex

Sa jednom finalistkinjom Katarina je više puta trčala rame uz rame.

- Poznajem Ivet Lalovu iz Bugarske. Još od mlađih dana trčale smo jedna protiv druge kako na Balkanijadama za reprezentaciju, tako i na raznim mitinzima širom Evrope.

- Ima ogromno iskustvo, i nadam se da će uspeti nekako da napravi iznenađenje i da dođe do medalje. Zbog svega što je prošla, stravične povrede preloma butne kosti i povratka u svetski vrh posle toga, slobodno mogu da kažem da je ona moj idol, a verovatno i mnogim devojkama širom sveta -  ističe Sirmićeva.

Finale trke na 200 metara je u sredu u 21:35 (Arena sport 3).

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    2. oktobar 2019 | 20:31

    Kakvo zadovoljstvo , sedeti i gledati ovo Atletsko prvenstvo. Stvarno je dozivljaj.Nova svetska imena. Ostaje onako gorak ukus jer nema nasih. Dobro, Dragana nije usla medju najbolje. Sutra ocekujemo kuglu, ne nadam se bas ulasku u finale. Nema Ivane. Oporavice se ona do OI. Valjda je vreme da se zapitamo, kada ceno da povrarimo slavu atletike? Mora da su te nade oko nas, trazite ih treneri!!!

  • Doca

    11. avgust 2021 | 02:05

    Ova jacu ruku i butku ima od spanovicke 🤣🤣

  • samo

    29. mart 2022 | 14:19

    Ruku bi iscupala spanovicki kada bi obarale xD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA