≫ 

Ivana Španović razmišlja o kraju karijere: Svetsko prvenstvo će najverovatnije biti poslednje!

Oproštaj pred beogradskom publikom je želja najbolje srpske atletičarke

  • 2

Sezona za zaborav je iza Ivane Španović , a najbolja srpska atletičarka se okreće početku pripreme za sezonu koje je uskoro očekuje!

Godina je počela dobro sa osvojenom zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu u dvorani u Glazgovu i skokom od 6,99 metara međutim, letnju sezonu obeležile su povrede prvo stopala, a potom i zadnje lože zbog čega je morala i da otkaže učešće na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Već nekih mesec dana je na odmoru, a 15. oktobra počinje sa pripremama za olimpijsku godinu.

U razgovoru za Sportski žurnal, Ivana govori upravo o planovima za sledeću sezonu, ali i za ostatak karijere.

Ivana Spanovic Zlato iz Glazgova sa EP-a 2019.; Foto: Tanug/AP

- Počinjemo sa uvodnim radom od 15. oktobra. Zbog težine povrede bićemo malo obazriviji na početku, pogotovo zbog činjenice da je sledeća godina olimpijska. Nema mesta ni prostora kalkulacijama radu koji nije 100 posto mogućnosti - rekla je Ivana za Žurnal.

Naredne godine na programu su čak tri velika takmičenja. Pored olimpijskih igara tu je i Evropsko prvenstvo na otvorenom u Parizu, ali prvo na programu je dvoransko Svetsko prvenstvo u Kini od 13. do 15. marta.

- Braniću zlato u kineskom gradu Nanking koje sam osvojila u Birmingemu 2018. Tada sam posle bronze u poljskom Sopotu 2014. i srebra 2016. u američkom Portlandu došla do prvog svetskog zlata - ističe Španovićeva.

Ivana Španović, Birmingem Skok koji je doneo Ivani titulu prvakinje sveta u dvorani 2018.; Foto: Tanjug/Ap
Ivana Spanovic Ivana Španović na krovu sveta 2018. godine; Foto: Profimedia

Nakon martovskog SP-a, dolaze Olimpijske igre u avgustu.

- Biće izazovna godina, ali očekujem i priželjkujem da budem na vrhuncu pripremljenosti baš i Japanu. Volela bih da Tokio bude potvrda moje 20-godišnje karijere. Biće veoma interesantna sezona i po tome što je ove sezone podignuta letvica prosečnih daljina i nema razloga da se taj trend ne nastavi. Uživam da se takmičim i ne volim kalkulacije kada su moji ciljevi u pitanju. Zato ću, kao i do sad, ostati fokusirana na ono što je važno za moju pripremu za Zemlju izlazećeg sunca - najavljuje najbolja srpska atletičarka.

Srbija je bila kandidat za domaćinstvo predstojećeg dvoransko SP-a 2020, ali je organizaciju ipak dobila Kina međutim, Beograd je na dobrom putu da sredinom novembra dobije domaćinstvo 2022. Ako se to dogodi, Ivana najavljuje da bi to mogao da bude njen oproštaj.

- Volela bih, naravno, da budemo izabrani za domaćinstvo Prvenstva sveta u dvorani 2022. Evropski šampionat je bio pokazatelj da smo tu ulogu odradili veoma dobro i da je to takmičenje ostalo svima u lepom sećanju. Razlog više zbog kog bih želela da do toga dođe je razmišljanje o povlačenju uz atletike, volela bih da to bude uz pokušaj obaranja dvoranskog svetskog rekorda pred domaćom publikom u beogradskoj Areni - zaključuje Ivana Španović razgovor sa Žurnal.

3 dan Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Arena, Ivana Španović Magični skok od 7,24 metara u Beogradu na EP-u 2017.; Foto: Marko Todorović
3 dan Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Arena, Zlatna medalja Ivane Spanovic 139 Prvakinja Evrope u Beogradu sa skočenim novim ličnim rekordom; Foto: Marko Todorović

U svojoj bogatoj karijeri titula prvaka Evrope ove zime joj je 11 medalja sa velikih takmičenja, a 15. marta 2020. imaće priliku da taj broj još poveća.

Video: Pogledajte šta je Ivana Španović uradila pre osvajanja zlata

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    10. oktobar 2019 | 14:40

    Sve najbolje devojko. Jedno po jedno. Trwninzi, poneko takmicenje i najzad OI. Bice sve dobro nadam se. Pa i ako dodje ta penzija, zasluzena je, to si potvrdila devojko, mogo puta. Neka ri je ave sa srecom.

  • KK

    10. oktobar 2019 | 14:35

    Dotakla si ( ne dno) ngo vrh u sportu, posveti paznju sebi, razmisljaj o buducnosti.Mlada si, dosta je bilo sporta!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA