Koji je najbolji trik da istrčite maraton i šta je najveća greška koju mnogi prave tokom trke?

Savete i iskustva sa nama je podelio iskusni atletski trener Novica Pantelić koji već decenijama priprema atletičare i za maratonske trke

  • 4
Srbija Maraton Foto: Marko Jovanović

Trčati 42 kilometra, pa čak i 21 za mnoge izgleda nemoguće i predugo međutim, iskusni atletski trener Novica Pantelić, koji je zanat učio od najboljeg maratonca Jugoslavije svih vremena Franje Mihalića, kaže da svako može da istrči maraton, ali mora da zna jednu stvar.

Za tačno mesec dana održava se prvi Serbia Marathon u organizaciji Atletskog savez Srbije. Tog 17. novembra okupiće se ukupno 5.000 trkača (toliki je ograničen broj trkača) koji će startovati ispred, a finiširati unutar Štark Arene.

Da maraton nije bauk i da ga može istrčati svako ubedio nas je atletski trener Novica Pantelić iz OAK Beograda. On u svom klubu pored disciplina na stazi, priprema i maratonce bez obzira na uzrast, tako da kod njega možete videti od decu od 12 - 13 godina pa sve do veterana reprezentativaca Srbije.

Maraton može da trči gotovo većina ljudi. Iz iskustva znam da su ga trčali i ljudi koji na treningu nisu mogli da istrče ni 5 kilometara, a kasnije su uspeli čitava 42 - ističe Pantelić na početku razgovora.

Srbija Maraton Foto: Marko Jovanović

Da je sve moguće Pantelić navodi primer devojčice koja je imala jako loša vremena na početnim treninzima na kraćim deonicama, a tokom nekog vremena je uspela da istrči maraton sa jako dobrim rezultatom.

- Imao sam primer jedne devojke koja je pripreme počela sa dužinama od 300 metara sa jako lošim vremenima (1:37), a kasnije je ceo maraton istrčala za 3 sata i 20 minuta, što je znatno veća brzina u proseku od tih 1:37 na 300 metara - ističe trener OAK Beograda.

Ni starost, odnosno uzrast nije bitan kod ove discipline, a postoje i idealne godine po rečima Novice Pantelića.

- Najmlađi učesnik koji je trčao, a da sam ga je trenirao, bila je devojčica koja je imala 12 godina, a nisam je ništa posebno pripremao, samo je imala želju da istrči. Međutim čovek je po svojoj prirodi najizdržljiviji posle svoje 30. godine i tada se postižu i najbolji rezultati u ovoj disciplini.

Pantelić ima primer i nekih atletičara iz drugih disciplina koje nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa maratonom pa su uspeli da istrče.

Olivera Jevtić, Novica pantelić i marija Stambolić, atletska reprezentacja Srbije Novica Pantelić (u sredini) sa najboljom maratonkom Srbije Oliverom Jevtić i svojom najboljom pulenkom Marijom Stambolić (800 metara); Foto: privatna arhiva

- Zanimljiva je bila opklada jednog troskokaša. Oni nikada ne trče više od kilometar, dva, a ovaj je zbog opklade uspeo da istrčao svih 42 kilometara - kroz osmeh se priseća Novica Pantelić.

Kroz višedecenijsko bavljenje trenerskim poslom Pantelić je stvorio mnogo šampiona, a trenutno iz njegove ''fabrike'' dolaze reprezentativci Srbije na 800 metara Marija Stambolić, Miroslav Dukadinović i junior o kome se mnogo priča Damir Klempić.

Najbitnija stvar za maraton!

Maraton može da istrči svako, ali i svakome može lako da se dogodi da mora da odustane, a sve je stvar u jednoj ''sitnici''.

- Najbitnije je da se na početku uhvati pravi ritam i onda svako može da završi trku. Najopasnija je promena ritma, pogotovo kod neiskusnih trkača, a do nje najčešće dolazi kod uzbrdica i nizbrdica. Kada se uđe u jedan ritam, u pravi ritam, tako može da se trči koliko hoćeš, iako zvuči nestvarno, tako je - ističe Pantelić.

Da se i maraton menja godinama govori podatak da čak i oni trče trke na stazi (na stadionu).

- Danas čak i maratonci mogu da istrče kraće i brže trke, na primer trče trke na 1000 metara i to za 2 minuta i 20 sekundi što je jako dobro - napominje trener Omladinskog atletskog kluba.

Srbija Maraton Foto: Marko Jovanović

Objašnjava Pantelić i na koji način se trče ovakve trke.

- Trkači maratona gotovo sve vreme trče u aerobnom režimu tako da im brzinu trčanja određuje granica aerobnog i aneorobnog praga.

Za kraj razgovora Novica Pantelić je ukratko rezimirao problem i rešenje svakog maratonca.

- Nije problem dužina staza, nego brzina kojom će se ona preći! - zaključuje Pantelić.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    17. oktobar 2019 | 20:15

    Bas tako, hipoteticki svako bi ga mogao istrcati po nekom svom tempu ali problem su kg kod vecine ljudi, "sasija" ne moze izdrzati toliko trcanje po betonu. Ko ima viska kilograma neka ne pokusava.

  • Sale

    17. oktobar 2019 | 20:23

    Nije bas sve tako jednostavno... Teoretski je sve to tako, ali u praksi je malo drugačije. Svako može da proba

  • Filip

    17. oktobar 2019 | 19:00

    Trik je ako sednes na motor sve ostalo je trening!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA