≫ 

Više knjiga i rada na sebi, manje rijalitija i mreža: Jaka poruka najbolje mlade atletičarke Srbije!

Naslednica Ivane Španović u skoku udalj Milica Gardašević, poslala je veoma jaku poruku svim mladima u Srbiji, a pritom nam je objasnila zašto je atletika tako magičan sport, kako doživljava knjige, zašto joj Ggansi i domaći rep ''daju krila'' pred takmičenja...

  • 3
Sajam Medija 2019, Atletičari Milica Gardašević i Strahinja Jovančević Foto: A. Nalbantjan

Gošća Telegrafa na sajmu medija bila je najbolja mlada atletičarka Srbije Milica Gardašević, neko ko je već poznat i izvan atletskih krugova, ali neko o kome će se tek i te kako pričati u bliskoj budućnosti.

Mlada Novosađanka iako ima tek 21 godinu već ima osvojena dva odličja sa Evropskih prvenstava. 2017. je postala šampionka "starog kontinenta'' za juniorke (do 20 godina), da bi ove godine posle drame na zagrevanju osvojila bronzu za mlađe seniore (do 23 godine).

Razgovor smo započeli, možda i retoričkim pitanje, zašto baš atletika, koja je lepota tog sporta i šta je ona njoj donela u dosadašnjem životu.

- Atletika me je izgradila, prevashodno na psihološkom nivou. Nije monotona, svaki trening je drugačiji i zanimljiv. U atletici sve moraš sam, iako možeš da imaš najveću podršku na svetu, iako nemaš nikakvu na kraju si sam i sve zavisi isključivo od tebe. Kad ti svi kažu da nešto ne možeš - ti možeš, i kad ti kažu da možeš, ako ne možeš, ne možeš, sam si- uverava nas Milica Gardašević na početku razgovora.

Sajam Medija 2019, Atletičari Milica Gardašević i Strahinja Jovančević Milica Gardašević; Foto: A. Nalbantjan

Nedavno je napunila 21 godinu, ali iza sebe već ima veliki broj medalja sa velikih takmičenja kao što su Evropska prvenstva, Balkanijade, prvenstva Srbije... Prošle godine bila je najmlađa učesnica i seniorske prvenstva Evrope. Do tih uspeha nije lako doći.

- Do svakog uspeha je generalno teško doći, da nije tako ne bih na to gledala kao na uspeh. Da li je meni konkretno bilo teško? Nije, jer volim to što radim, to me ispunjava. Nije mi teško da treniram i da težim ka tom uspeha, ali generalno smatram da je do svakog uspeha teško doći- napominje Milica.

Sajam Medija 2019, Atletičari Milica Gardašević i Strahinja Jovančević Foto: A. Nalbantjan

Dan profesionalnog sportiste

Život profesionalnog sportiste je ispunjen i slobodnog vremena je jako malo, zbog toga se Gardaševićeva trudi da ga iskoristi na što bolje načine.

- Slobodno vreme u glavnom provodim sa društvom. Pored toga, klasika, čitam knjige, slušam muziku, gledam filmove i serije. Nemam ga nešto mnogo u poslednje vreme, ali se trudim da ga provodim sa prijateljima, sa porodicom, sa ljudima koji su kvalitetni i koji me podržavaju u tome što radim - ističe najbolja mlada atletičarka Srbije.

Dan je ispunjen i posvećen treningu. Sam trening je, može se reći, kruna dana, ali ne i njegov kraj. Treba se kvalitetno pripremiti za napore koji te čekaju na treningu, a posle njega se i pravilno i kvalitetno oporaviti.

- Trudim se u poslednje vreme da aktivno počnem dan. Ustajem ranije i odmah odem na lagano rastrčavanje, potom se istegnem, pa doručkujem. To me odlično pripremi za ostatak dana. Počeli smo od skora da radimo treninge prepodne, tačnije od 12 sati, a ne u večernjim terminima kakva nam je praksa bila do sad.

Sajam Medija 2019, Atletičari Milica Gardašević Foto: A. Nalbantjan

Knjige i planovi

Kako se sajam medija poklopio i sa sajmom knjiga upitali smo Milicu Gardašević koja joj je omiljena.

- Omiljena knjiga mi je ’’Novi život’’ od Orhana Pamuka. Mada šta znači omiljena knjiga? To ne mora nužno da znači da mi je ona omiljena, samo je ostavila jak utisak u tom trenutku čitanja na mene. Na primer ima knjiga koje sam čitala i po tri puta i svaki put sam ih drugačije doživljavala. Bilo je primera gde sam samu sebe zapitala, pa dobro Milice šta si ti u ovome videla pa si morala tri puta da je čitaš - kroz osmeh priča Gardaševićeva i dodaje koja joj je trenutna na repertoaru.

- Bitno je da te knjiga natera da se zamisliš, a trenutni čitam ’’Ispovesti’’ od Mome Kapora.

Milica Gardašević iz godine u godinu napreduje, tako je još jedna uspešna godina za njom, a u narednoj je čeka Evropsko prvenstvo za seniore u Parizu, dok o Olimpijskim igrama ne želi još da razmišlja.

- Kada su sportski ciljevi za narednu godinu u pitanju, to je kao i kod svakog atletičara da se zabeleži lični rekord. Radujem se sezoni koja nam donosi Evropsko prvenstvo u Parizu na kojem se nadam da ću ući u finale.

Milica Gardašević Nakon osvojene zlatne juniorske medalje na EP-u 2017.: trener Marko Milinkov, Milica Gardašević, predsednik ASS-a Veselin Jevrosimović i selektor Edin Zuković; Foto: ASS

Muzika

Mnogi sportisti se zagrevaju sa slušalicama u ušima, a pogotovo scene gde se atletičari pripremaju za svoje discipline slušajući muziku su upečatljive. Nas je zanimalo koja je to vrsta muzike koja Milici ''daje krila'' pred nastupe.

- Zavisi kako sam raspoložena, baš varira. Bitno mi je da je hard kor. Nekad slušam Ganse (''Guns N' Roses'') i isključivo samo njih. To zavisi od mnogo toga, kako sam spavala, kako sam se probudila, koliko sam kafi popila… Tu je naravno uvek i Tu pak i domaći rep, striktno domaći rep, tu ide od Reksone, Smoke Mardeljana… Nekad me ’’lupi’’ pa slušam i Tonija Cetinjskog. Baš varira.

Poruka mladima!

Iako ima svega 21 godinu u razgovoru sa njom to nikada ne bi ste rekli jer njena razmišljanja i pogledi na svet su mnogo zrelija od njenih godina. Kako ne pripada "modernim" pogledima na svet poslala je veoma jaku poruku svim mladima.

- Najiskrenije volela bi da mladi u Srbiji malo više čitaju knjige i da manje gledaju rijalitije. Generalno bi volela da se podigne neka svest o tome da trebaju više da rade na sebi, da unapređuju sebe i da manje gledaju druge koji su im toliko nametnuti u poslednje vreme. Imaginarni uspesi i nečiji imaginarni životi po društvenim mrežama... mislim da bi mladima trebala da se digne svest o tome da ništa nije kao što izgleda i da je prevashodno bitno raditi na sebi. To je ključ sreće i uspeha, sve ostalo dođe i prođe - poručuje Milica.

Sajam Medija 2019, Atletičari Milica Gardašević i Strahinja Jovančević Foto: A. Nalbantjan

Mediji

Pojedini mediji već neko vreme prate razvoje Milice Gardašević, kao što je Telegraf, dok se drugi polako upoznaju sa njom. Ona nema problem sa njima, ali ima stvar koja joj se nikako ne sviđa i zbog čega voli da prati naš portal.

- Smatram da su mediji sjajna stvar jer mogu da mi pruže razne informacije, ako su verodostojne i od nekog značaja, naravno. Ako nisu onda je to problem. ''Klik bejtove'' ne volim nikako i te ''preduvane'' naslove- kategorična je srpska daljašica.

Još od malih nogu dva medija su uvek bili uz nju, a ubrzo im se pridružio i Telegraf zbog čega im je Milica jako zahvalna.

- Ja sam lično zahvalna medijima koji me prate. Do sada smo imali odličnu saradnju i ne vidim da tako ne bude i u budućnosti. Smatram da bi sportisti generalno trebali da dobiju malo više medijskog prostora. Pojedini kao što su portal Atlex i RTV Vojvodina me prate bukvalno od malih nogu, a zahvalna sam i Telegrafu, RTS-u i Sportskom žurnalu koji me poslednjih godina redovno prate i pišu o meni i mojim uspesima. Drago mi je što ima ljudi koji se interesuju i koji su spremni da posvete pažnju sportistima- istakla je Milica Gardašević.

Sajam Medija 2019, Atletičari Milica Gardašević i Strahinja Jovančević U jednoj ruci bronzana medallja sa EP-a, a u drugoj Telegrafov tekst posvećen njoj; Foto: A. Nalbantjan

Na kraju je najbolja mlada srpska atletičarka pozvala sve da preuzmu Telegraf aplikaciju jer se i oni sama informiše o svim bitnim stvarima iz sporta i sveta preko nje.

Pored nje štand Telegrafa posetio je i osvajač bronzane medalje za Evropskog prvenstva ove godine iz dvorane u skoku udalj Strahinja Jovančević koji nam je takođe otkrio mnogo zanimljivosti o kojima nikada nije pričao.

Sajam Medija 2019, Atletičari Milica Gardašević i Strahinja Jovančević Srpsko atletskog blago u skoku udalj: Milica Gardašević i Strahinja Jovančević; Foto: A. Nalbantjan

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    30. oktobar 2019 | 20:48

    Bravo cero samo bolje da si ti utrcala na sajam nego neka koja nema veze sa sportom ona je sponuorusa a uzelY je za to dobru lovu

  • Ha

    30. oktobar 2019 | 20:30

    Ovi sto citaju knjige zive sa roditeljima a ovi imaju svoje stanove i dobre plate

  • Tebra

    30. oktobar 2019 | 20:31

    Kome je knjiga dobro donela..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA