Otkriveni detalji prvog Comtrade Serbia Marathona: Evo zašto će biti jedinstven!

Svaki takmičar će dobiti sertifikat, bez obzira na to da li trči trku na 5 km ili maraton, a cilj svih trka biće u Štark areni

  • 0
Ljubomir Ristić, Slobodan Popović, Nevena Jovanović, Predrag

Foto: Nikola Tomić

Atletski savez Srbije održao je konferenciju za medije povodom potpisivanja sponzorstva sa kompanijom "Comtrade", koja će biti generalni sponzor Serbia Marathona, koji će biti održan 17. novembra.

Zvanični naziv ovog takmičenja biće Comtrade Serbia Marathon, a cilj trka na 5, 21 i 42 km biće u Štark areni, pa će svi takmičari moći da osete pravi sportski duh i da prođu kroz cilj u Areni u kojoj su se takmičili Novak Đoković, Ivana Španović i mnogi drugi veliki srpski sportisti.

Predrag Momirović, tehnički direktor maratona rekao je da je organizacija Comtrade Serbia Marathona na najvišem nivou u saradnji sa Gradom beogradom i policijom.

Predrag Momirović

Predrag Momirović; Foto: Nikola Tomić

- ASS organizuje ovu manifestaciju sa Gradom Beogradom, kako bi ova manifestacija bila protekla na najvišem nivou kroz javna preduzeća grada, a sa MUP-om i saobraćajnom policijom sarađujemo kako bi bezbednost takmičara, ali i onih koji neće učestvovati bila što bolja.

- Što se tiče same trke, imamo tri trke, maraton, polumaraton i trku na 5 klometara. Start je iz pravca Zorana Đinđića sa severne strane Štark arene. Maratonska i polumaratonska trka će startovati u 10 časova, dok će trka na 5 kilometara startovati 15 minuta kasnije.

- Trase svih trka su sertifikovane, dobićemo tačne rezultate za sve učesnike. Trasa se sastoji od jednog kruga na Novom Beogradu u dužini 21 km, tako da će polumaratonci trčati jedan krug, a za maratonce je to dva kruga. Trasa uključuje i novi most na Adi, a cilj trke je u Areni. Limit trke na 5 km je 45 minuta, što znači da svi učesnici mogu i lagano da prošetaju. Za polumaraton i maraton je limit trke 6 sati. Manifestacija se završava u 16 časova. U toku sledeće nedelje ćemo objaviti tačna vremena zatvaranja svih ulica i izmene u javnom gradskom prevoz, kako bi građani bili informisani na taj dan - rekao je Momirović.

Jedna od najboljih dugoprugašica i šampionka Srbije u planinskom trčanju, Nevena Jovanović, trčaće polumaraton na Serbia Marathonu i očekuje da se domogne postolja.

Nevena Jovanović

Nevena Jovanović; Foto: Nikola Tomić

- Želim da se zahvalim ASS jer govorim u ime svih atletičara. Čast mi je i zadovoljstvo što ću biti učesnik prvog Serbia Marathona, a očekujem da budem među prve tri i da budem na postolju.

Ona se osvrnula na trku koju je imala u Kini na 7. Svetskim vojnim igrama, i istakla da u Beogradu planira da obori lični rekord u polumaratonu 17. novembra.

- Što se tiče te trke, to su bile 7. svetske vojne igre u Vuhanu. Trka je bila veoma teška, u Kini je velika vlažnost vazduha jer to ne pogoduje trkačima. Bila je i staza teška i valovita, naročito na 21 i 22. kilometru. Planiram da oborim lični rekord u polumaratonu, staza mi pogoduje, videćemo kakvi će biti uslovi - istakla je Nevena Jovanović.

Slobodan Popović, direktor Serbia Maratona zahvalio je kompaniji Comtrade na finansijskoj podršci.

Slobodan Popović

Slobodan Popović; Foto: Nikola Tomić

- Svaka manifestacija, da bi bila dobro ogranizvana, mora da bude dobro finansirana. Kompanija Comtrade je poslednjih 10 godina uz atletiku, tako je i ovoga puta prepoznala značaj ove manifestacije. Zahvaljujem se kompaniji Comtrade, koja će imati i svoje ime ove manifestacije, jer će se zvati Comtrade Serbia Marathon.

- Takođe bih istakao da će 16. novembra u Hotelu M će biti održan seminar o održavanju uličnih trka, gde ćemo imati prilike da čujemo mišljenje organizatora trka u okruženju, koji su direktori daleko iskusnijih maratona.

Naglasio je i da će na dan Serbia Marathona u Areni biti održane brojne revijalne trke, ali i finale akcije "Brzinom do zvezda".

- Na sam dan trke, u Areni će prisutni mogu da prisustvuju finalu akcije koju uz pomoć generalnog saveza ASS, kompanije Telenor, sprovodi naša ekipa - akcija "brzinom do zvezda", gde će biti prisutno oko 500 dečaka i devojčica. Imaćemo i trku novinara, trku našeg grada Novog Pazara koji sprovodi ovu akciju brzinom do zvezda, kao i trku dece iz doma bez roditeljskog staranja.  Pozivam sve Beograđane da dođu 17. novembra u Arenu, jer će imati šta da vide u Areni.

Serbia Marathon 2018

Ulice Novog Beograda biće pune trkača; Foto: ASS

- Hteli smo da ponudimo nešto što nije karakteristično za sve druge maratone. Ponuda je izuzetno jaka, jer je trkački pokret izuzetno razvijen. Sve staze su sertifikovane, jer svima dajemo isti tretman, od onih koji trče na 5 do marataonaca. Svima će se meriti vreme i svaki takmičar koji prođe cilj dobiće medalju. Drugi element koji izdvaja ovaj maraton je to što je cilj ove trke u zatvorenom prostoru, jer će svi trkači moći da dožive taj ambijent kakav su doživeli naši najveći sportisti - istakao je Popović.

Direktor marketinga kompanije Comtrade, Ljubomir Ristić, poručio je da je veza kompanije Comtrade i sporta veoma jaka.

Ljubomir Ristić

Ljubomir Ristić; Foto: Nikola Tomić

- Što se tiče manifestacije, veza Comtrade-a i sporta je veoma duga i čvrsta. Naš predsednik je bio aktivan sprtista i uspešan atletičar, nama je sport u krvi ili u DNK-a, neraskidivo je vezan sa vrednositma koje su u našoj firmi. Imamo u okviru firme trim stazu, sportske terene, teretanu koju zaposleni koriste na dnevnom nivou, trenere koji ih spremaju... Preko 30 naših zaposlenih će biti na maratonu, što nas čini ponosnim, a samim tim je i ova podrška logičan sled i mi je sa zadovoljstvom pružamo - poručio je Ristić.

Ova manifestacija će imati i humanitarni karakter, a predstavnik udruženja plućne hipertenzije Srbije, Mirko Glavinić se tom prilikom zahvalio svima što su pozvani da budu deo ovako značajne manifestacije, kako bi se podigla svest o obolelima od plućne hipertenzije.

Ljubomir Ristić, Slobodan Popović, Nevena Jovanović, Predrag

Mirko Glavinić prvi s leve strane; Foto: Nikola Tomić

- Zahvalio bih se organizatorima što su nas pozvali da budemo deo ovako velikog događaja. Plućna hipertenzija je teška bolest i nažalost smrtonosna, pogađa mlade osobe od 20 do 40 godina, a njihov životni vek je kraći od dve i po godine bez adekvatne terapije. Osobe sa plućnom hipertenzijom konstantno imaju rad srca kao da trče maratonsku trku, s tim da sportisti imaju prilike da se odmore, a oni nemaju. Izražavam ogromnu zahvalnost svima u ime onih koji boluju od plućne hipertenzije što su nam upriličili čast da budemo deo ovakvog spektakla - rekao je Glavinić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA