≫ 

Atletski savez Srbije objavio kalendar takmičenja: Nema više Kupa, novi nacionalni permit mitinzi!

Nova atletska sezona počinje 11. januara 2020. godine, a prethodno će u decembru biti organizovano čak pet mitinga

  • 0

Atletski savez Srbije objavio je zvanični jedinstveni kalendar za 2020. godinu na kome se nalaze neka nova takmičenja dok su neka koja su se organizovala ove godine ukinuta.

Nakon jedne od najdužih sezona sledi nam jedna od kraćih, ali se ASS pobrinuo da i u 2020. atletičarima omoguće da se takmiče sve do septembra, prenosi Atlex.rs

Nacionalni permit miting umesto Kupa

 

Kako se sezona ne bi završila za dva meseca pobrinuće se ”Nacionalni permit miting”. On je naslednik ”Gran prija” ili ti ”Velike nagrade” koja bila u kalendaru 2018. godine. Ove godine ga nije bilo, ali je zato bilo vraćeno Kup takmičenje.

Razlog njegovog jednogodišnjeg odsustva bilo je u tome što su se akteri žalili na premale novčane nagrade koje ne mogu da pokriju ni troškove puta. Čelnici saveza su na ”Danima atletika” obećali da će se potruditi da ovaj put nagrade budu veće.

Atletski Miting, Serbian Open Indoor Meeting, Atletika

Foto: A. Nalbantjan

Tako će Srbija nakon 2018. i u 2020. ostati bez pobednika Kupa koji je ove godine bio u formi tri kvalifikaciona takmičenja plus veliko finale, ali će zato dobiti pet međunarodnih takmičenja.

Termini Nacionalnog permit mitinga su: 20 maj, 10. jun, 22. jul, 13. avgust i 2. septembar.

Ono što je još zanimljivo za ovo takmičenje je što će se tri kola održati na novim stadionima na kojima se do sada nije takmičilo.

Kalendar Atletskog saveza Srbije

Printskrin: ASS

U prvom kolu domaćin će biti Subotica koja je pre nekoliko godina obnovila ceo stadion. Potom se NPM seli u Kraljevo na stadion koji bi trebalo da bude završen početkom naredne godine, dok će četvrti miting biti verovatno i noćni, pod reflektorima, na nedavno završenom stadionu u Zrenjaninu.

Treće i peto kolo održaće se u Kruševcu odnosno u Novom Pazaru.

Atletski Miting, Serbian Open Indoor Meeting, Atletika

Foto: A. Nalbantjan

Pojedinačno i ekipno prvenstvo Srbije

 

Sezona koju će obeležiti Olimpijske igre (31.7.-9.8.) i Evropsko prvenstvo (26.30. avgusta) dovela je do toga da su ostala takmičenja mora da se prebace za prvi deo sezone. Tako će seniorska Balkanijada biti održana već 24.-25. juna (sreda/četvrtak) u rumunskom gradu Kluž. Samo koji dan ranije (20.-21.) juniori će u Istanbulu imati svoju Balkanijadu.

”Izborno takmičenje” za Balkanijadu biće kao što je to bilo i do sad prvenstvo Srbije.

Kako postoje norme za ovo takmičenje, tako da ovo više i nije toliko bitno, ali može da se smatra za poslednje takmičenje na kojem može da se ostvari norma.

Atletski Miting, Serbian Open Indoor Meeting, Atletika

Foto: A. Nalbantjan

Najvažnije takmičenje sezone u Srbiji, državno prvenstvo, održaće se 13.-14. juna, a domaćin još nije poznat. Ovo je jedan od najranijih termina prvenstva Srbije u poslednjih nekoliko godina, a možda i više.

Ubrzo nakon državnog i Balkanijade sledi i Ekipno prvenstvo Srbije koje je zakazano za 12. jul, a domaćin i ovog takmičenja će se naknadno odrediti.

Bez Kupa šampiona 2020.

 

Najbolji klubovi Evrope ove sezone se neće takmičiti na kontinentalnom šampionatu 2020. godine. Nakon dugog niza godina ECCC ove sezone neće organizovati Kup šampiona zbog reorganizacije ovog takmičenja.

Crvena zvezda kao ekipno šampion Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji trebao je i ove godine da predstavlja Srbiju, ali kao i ostali prvaci država u Evropi neće biti u prilici da prezentuju svoju državu i klub na KEŠ-u.

Ovo takmičenje se vraća 2021., a kako će izgledati i koje su to promene koje će doprineti poboljšanju ovog takmičenja saznaćemo tokom naredne godine.

Atletski Miting, Serbian Open Indoor Meeting, Atletika

Foto: A. Nalbantjan

Zimska sezona

 

Iako zimska sezona počinje početkom decembra sa takmičenjima za najmlađe, ipak ona zvanična će početi 11. januara, a prvi mesec u godini obeležiće takmičenja pod pokroviteljstvom Atletskog saveza Beograda.

Prvo takmičenje biće juniorsko prvenstvo Beograda u drugoj suboti u godini dok će se narednog dana takmičiti mlađi pioniri. Narednog vikenda prvo će se 18. januara održati seniorsko prvenstvo Beograda, dok će sutradan takmičiti stariji pioniri.

Nakon toga slede državna prvenstva koja takođe započinju juniori 25.-26. januara. Potom sledi seniorsko prvenstvo Srbije 1.-2, februara, 9. za veterane…

Balkanijade su na programu 9., odnosno 15. februara. Devetog će se juniori takmičiti u Istanbulu dok će narednog vikenda na isto mesto otputovati seniorska reprezentacija.

Atletski Miting, Serbian Open Indoor Meeting, Atletika

Foto: A. Nalbantjan

Serbia open spada u red najjačih mitinga

 

Peti međunarodni Serbia open miting koji spada u red najjačih evropskih dvoranskih takmičenja pod okvirom permit takmičenja održaće se i naredne godine.

Nakon uspešno održana četiri koja su bila organizovana krajem februara i ovaj peti će biti u tom terminu.

Peti Serbia open indoor meeting biće održan u četvrtak 27. februara u atletskoj dvorani na Banjici. To je 12 dana nakon Balkanijade, tako da će atletičari imati mogućnost za još neko takmičenje.

Nakon Serbia opena se ne završava sezona jer ostaju da se održe državna prvenstva za mlađe i starije pionire.

Atletski Miting, Serbian Open Indoor Meeting, Atletika

Foto: A. Nalbantjan

Novo dvoransko takmičenje reprezentacije

 

Nalik na neka davna vremena kada je Jugoslavija pravila mečeva protiv još nekoliko reprezentacija tako su se čelnici srpskog, hrvatskog i slovenačkog saveza dogovorili da naprave tromeč koji će se održati u sredu 22. januara u Novom Mestu u Sloveniji.

Nakon uvođenja normi za Balkanijadu ovo takmičenje biće jedino na kojem će učestvovati cele reprezentacije pomenutih zemalja.

”Izborno” za nacionalni poziv biće verovatno prvenstvo Beograda za seniore koje je 18. junara.

Ovo će biti odlična provera kako za savez, tako i za same atletičare da vide gde su u odnosu na konkurenciju iz regiona pred Balkanijadu, ali i generalno.

Atletičari Crvene zvezde pokorili Zagreb

Foto: atlexrs.com

Kako fali jakih takmičenja, i kako je sve teže doći do dresa sa nacionalnim grbom, ovaj tromeč je pun pogodak iz mnogo aspekata.

Atletičari će imati veliki motiv jer će ponovo, ako budu najbolji bez ikakvih normi, moći da takmiče za svoju državu, sa jakim takmičenjima raste i kvalitet pojedinaca i kolektiva…

Beč/Bratislava

Iako ne spadaju u domaća takmičenja ova dva mitinga su već godinama redovna u kalendaru srpskih atletičara u dvoranskoj sezoni.

Kako je zimska sezona jako kratka, a nadolazeća puna jakih takmičenja, atletičari koji su postizali dobre rezultate u Beču i/ili Bratislavi ne moraju da se brinu da li se neki od ovih takmičenja preklapa sa ova dva jer se ne preklapa.

Ovi mitinzi su zakazani za 25. odnosno 26. januar, kao i obično nedelju dana pre prvenstva Srbije.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA