≫ 

Elzan Bibić najavio nove medalje u 2020: Prošle godine bronza, ove srebro, sledeće zlato!

Atletski savez Srbije organizovao je konferenciju za medije povodom osvajanja srebrne medalje na prvenstvu Evrope u krosu

  • 1

Povodom osvajanja srebrne medalje Elzana Bibića na Evropskom prvenstvu u krosu, Atletski savez Srbije održao je konferenciju za medije u Atletskoj dvorani na Banjici, na kojoj su se medijima obratili vicešampion Evrope, njegov trener Rifat Zilkić, kao i predsednik ASS, Veselin Jevrosimović.

Jevrosimović je naglasio da je ovo bila sedma medalja sa Evropskih prvenstava u atletici ove godine, pa je ova 2019. godina završena na fenomenalan način.

- Kao predsednik ASS u moje lično ime i u ime ASS, želim da čestitam Elzanu i njegovom treneru Rifatu na izuzetnom uspehu i osvajanju srebrne medalje sa Evropskog prvenstva u krosu, koje je održano u Lisabonu. Ovo je naša sedma medalja sa pet Evropskih prvenstava ove godine i zaista jedan izuzetan kraj jedne uspešne atletske sezone.

Veselin Jevrosimović

Veselin Jevrosimović; Foto: Telegraf

- Gledao sam trku i za sve koji nisu gledali, toplo preporučujem da je odgledaju. Elzan je vodio od početka, ostavio je iza sebe "reku ljudi", teren je bio izuzetno težak, ali uspeo je da pokaže izuzetnu formu. Ovo je dobar predznak za predstojeće Svetsko prvenstvo, koje treba da se održi u Beogradu 2022. godine - poručio je Jevrosimović.

Zatim se medijima obratio trener Elzana Bibića, Rifat Zilkić, koji je opisao kako su tekle pripreme i sama trka.

- Zahvalio bih se predsedniku na čestitkama. Bilo je ovo izuzetno kvalitetno kros prvenstvo Evrope. Nastupilo je 92 atletičara, rezultati su im bili između 13,13 i 13,35. Jedno šest-sedam momaka je imalo bolji lični rezultat od Bibića. Pripreme su bile veoma duge. Elzan je 20 dana bio u Madridu, radio je sa grupom Antonija Serana, kasnije sam se i ja priključio grupi. Došli smo nekoliko dana ranije u Lisabon, da ispitamo kakva će biti staza, trenirali smo na toj stazi. Oni koji prate kros, znaju da Španija i Portugalija stavljaju ozbiljno zahtevne staze, razlika u nadomorskoj visini je bila 27 metara. Otišli smo sa ambicijom da osvojimo medalju. Bibić je sam režirao borbu. Tvrdim da je najteže osvojiti medalju na krosevima, gde se susreću brzi, veliki, spori, maksimalno koncentrisani... Elzan je bio na čelu trke skoro celu trku.

Rifat Zilkić

Rifat Zilkić; Foto: Telegraf

- Za to vreme, preko pola sata se pominjalo ime Elzana Bibića i Srbije. Na televizijama tamo su komentarisali, pratio sam to. Ono što je najbitnije, u surovoj bici sa francuskim takmičarem, koji je bio dvostruki prvak Evrope i pretio Bibiću, Elzan mu je pružio snažan otpor i ova srebrna medalja je za mene kao zlatna. Ovo je putokaz da smo na dobrom putu, da Elzan Bibić izbori nastup na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Kini i na Olimpijskim igrama. Veoma sam zadovoljan i definitivno smo dobili kvalitetnog trkača, koji će u narednih desetak godina nositi sa njima sa velikim uspehom. Ovo je jedna ulazna karta za dalja osvajanja medalja na velikim takmičenjima - poručio je Rifat Zilkić.

Elzan Bibić ističe da tek očekuje kvalitetne rezultate u narednom periodu i nada se da će izboriti nastup na dvoranskom prvenstvu Evrope u Kini, kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Elzan Bibić

Elzan Bibić; Foto: Telegraf

- Zahvalio bih se predsedniku na čestitkama i svima sa kojima sam podelio radost. Imao sam ozbiljne pripreme, čak i individualne pripreme u Madridu, pripremao sam se sa španskom reprezentacijom, kasnije je došao i moj trener Zilkić, sklapali smo kockice, došao sam na trku spreman. Imao sam velike ambicije, znao sam da su protivnici ozbiljni, staza je bila teška, ali kako meni, tako i svima. Ja imam specifičnu građu, krenem od starta jakim ritmom, jer osećam da meni to tako odgovara, negde mi uspe, negde ne.

- Prvi put sam trčao kros Evrope, koji je 8 km, znao sam da sam spreman, iako sam bio među najmlađima, znao sam da mogu mnogo, na kraju sam uzeo srebro. Mogao sam da napadnem i zlato, ali Francuz je bio bolje pripremljen, imao je veće iskustvo, ali ja sam zadovoljan i ostvario sam ono što sam želeo. Ovo je moja kruna sezone. Prošlu sam zatvorio bronzom, ovu srebrom, nadam se sledeće godine zlatu. Sledeće što me čeka su dvoranski mitinzi, probaću da izborim normu za Svetsko prvenstvo, a glavni cilj je da se što bolje spremim za normu i da se pojavim na Olimpijskim igrama.

Najavio je Elzan i napade na nove nacionalne rekorde.

Atletika, Balkansko prvenstvo u Atletici,  Elzan Bibić

Elzan Bibić veruje u nove nacionalne rekorde; Foto: Telegraf

- Ovo je bila moja prva sezona što se tiče mlađih seniora, prvi put sam trčao 8km, uvek sam dobro trčao kasnije na osnovu tog krosa, bio sam dobro pozicioniran, nadam se da ću tu tradiciju da nastavim. Značiće mi ovih 8 km, verujem da će mi to doprineti na brzinskoj izdržljivosti. Nadam se da ću se spremiti dobro za dvoranu i da napadnem novi lični rekord, a to će biti i novi nacionalni rekordi - zaključio je Elzan Bibić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA