Evropa drhti od nove nade srpske atletike: Bibić spreman da počisti sve rivale u budućnosti!

Srbija možda posle 50 godina i Daneta Korice dobija ozbiljnog trkača na srednjim i dugim prugama

  • 10

Srbija konačno dobija ozbiljnog šampiona u srednjim prugama. Atletičar Elzan Bibić osvojio je srebrnu medalju na prvenstvu Evrope u krosu za mlađe seniore u Lisabonu i najavio da bi u godinama koje dolaze mogao da postane prava "noćna mora" za Evropljane.

On se prvi put takmičio u konkurenciji mlađih seniora na 8 kilometara i ovu deonicu pretrčao za 24 minuta i 25 sekundi. Prvo mesto zauzeo je Žimi Gresije iz Francuske sa 24:17, dok je trećeplasirani bio Abdesamad Oukelfen iz Španije sa 24:34. Zanimljivo je da on ima još dva puta pravo da nastupi na ovom takmičenju, tako da će biti i sigurno zlatnih medalja.

Elzan Bibić Foto: Guliver/Joosep Martinson/Getty Images for European Athletics

Ono što je sigurno je to da je pred njim dobra budućnost. Sledeće 2020. čekaju ga velika iskušenja u seniorskoj konkurenciji. Bibić se izvorno takmići na 1,500 I 5,000 metara na otvorenom, dok u dvorani trči i 3,000 metara. On bi mogao da nasledi legendarnog Daneta Koricu koji i dalje drži državni rekord na 5,000 metara od pre 50 godina

- Ovo je moja prva medalja u mlađim seniorima. Prvi put sam trčao na 8 kilometara, što je bilo dosta drugačije, jer prošle godine sam osovjio bronzu za juniore, ali na 6km.

Elzan Bibić, Veselin Jevrosimović, Rifat Zilkić Foto: Telegraf

- Kros Evrope je moja kruna sezone svake godine, takođe je i odskočma daska za mitinge u dvorani sledeće sezone gde ću probati da ostvarimi lične rekorde, a ujedno i državne, kao i normu za svetsko prvenstvo u dvorani u Kini. Iskoristiću iskustva koja sam stekao ove 2019. i pretvorićui ih za narednu sezonu za još veće uspehe - rekao je Bibić.

Sledeće 2020. fokus ovog mladog momka je Evropsko prvenstvo u Parizu krajem avgusta meseca.

- Imaću svetske čelendž mitinge pre svetskog prvenstva u dvorani u martu,  i ako uspem da ispunim normu za to, biće super. Ipak mi je glavni cilj letnja sezona i prvo seniorsko Evropsko u Parizu što mi je glavni cij. Pre toga su Olimpijske igre, ali tu treba ispuniti normu.  Bilo bi lepo da se pojavim tamo zbog iskustva, ali ceo fokus mi je na prvenstvu Evrope - objašnjava Bibić.

Elzan Bibić Foto: Telegraf

Trener mladog Bibića, Rifat Zilkić istakao je da smo konačno dobili trkača na srednjim prugama za narednih 10 godina.

- Elzan je otkrovenje na takmičenjima, osvojio je juniorsku medalju, sad seniorsku i to je jedna ulazna karta da će i nadalje moći da ima vrhunske rezultate.

- Ovaj kros je bilo jako teško takmičenje i zato imam unutrašnje zadovoljstvo što se naš takmičar dominantno odupreo svim tim takmičarima.

- Mislim da je svima bilo iznenađenje, da se jedan takmičar iz Srbije, nosi sa svim tim rivalima, a da znate Nemačka, Španija, Italija, Francuska već imaju veliki broj takmičara iz Afrike koji trče za njih.

Video: Rifat Zilkić: Dobili smo trkača koji će narednih 10 godina donositi medalje

- Zato je zadovoljstvo biti u vrhu u toj uzrastnoj j kategorji od 20 do 23 godine koja je jaka generacijski. Ali i sama prolazna vremena su slična seniorskoj konkurenciji i pokazuje da bi se on odlično nosio sa seniorima koje je inače pobeđivao ove godine. -objašnjava Zilkić.

- Ovo je pripremni deo perioda za ono što nas čeka 2020. Fokus je na EP u Parizu gde ima normu, a zatim da se proba osvojiti norma za Tokio. Takođe, probaćemo da se nađe i na Svetskom prvenstvu u dvorani u Kini u martu.

Na pitanje da li smo dobili srednje prugaša za narednih 10 godina Zilkić odgovara.

- Kako da ne, samo da ga posluži zdravlje.  Pojavila se odlična generacija u njegovoj kategoriji i mogu reći da svi sa strahom gledaju njegov sportski razvoj. Očekujem da u skorijoj budućnosti, pošto je počistio sve seniore u Srbiji i na Balkanu, da to uradi i po Evropi -kaže Zilkić.

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • (s)putnik

    10. decembar 2019 | 20:25

    Momku i ekipi svaka cast!Ali naslov je sou... Jeste, bas sam se vratio sa putovanja kroz Evropu i tek sad mi je jasno zasto su svi drhtali i tresli se...

  • mama

    10. decembar 2019 | 18:52

    Pazarvi su super atleticsri. Svaka cast mimki vidi se srecan i mi s tobom. Veliki podrav

  • 99%

    10. decembar 2019 | 19:14

    Samo da vidite u kakvim uslovima treniraju ( sramota)... svaka cast Bibicu i treneru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA