≫ 

Odložena dva najprestižnija maratona, kao i Olimpijske kvalfikacije

Zbog pandemije virusa Covid 19 organizatori u Americi i Britaniji pomerili maratone

  • 0
London, maraton Foto: AP/Tanjug

Nakon otkazivanja nekoliko maratona, među kojima je i beogradski, zbog korona virusa odložena su još dva velika atletska takmičenja. Ovog puta to su maratoni u Bostonu i Londonu koji spadaju u red najprestižnijih.

Boston je trebao da bude domaćin najboljim maratoncima sveta, ali i rekreativcima 20. aprila, dok je šest dana kasnije trebao da se održi u Engleskoj prestonici.

Gradonačelnik Bostona Marti Volš saopštio je da će novi termin biti u septembru, tačnije 14., dok su pre ove odluke čelnici Londona odlučili da ga pomere za još kasniji datum, 4. oktobar. To će biti prvi put da je ovaj maraton otkazan od osnivanja 1981. godine.

Prethodno su ili odloženi ili otkazani maratoni u Rimu, Parizu, Barseloni i Roterdamu, kao i Svetsko prvenstvo u polumaratonu u poljskoj Gdinji. Maraton u Tokiju je održan 1. marta, ali su na njemu učestvovali samo elitni trkači.

Takođe, svetska atletika je objavila i da je period kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. suspendovan do početka decembra, isključujući bilo kakve rezultate koji bi se mogli zabeležiti od 6. aprila do 30. novembra.

U tom periodu nastupi takođe neće biti razmatrani za potrebe svetske rang liste.

Maraton u Tokiju Foto: Tanjug/AP

Rezultati će se i dalje belžiti u statističke svrhe, uključujući svetske rekorde, dodala je Svetska atletika.

Globalno upravljačko telo je takođe potvrdilo da sportisti koji su od početka kvalifikacionog perioda 2019. godine već ispunili ulazni standard ostaju kvalifikovani i da će moći da se izbore, zajedno sa ostalim sportistima koji se kvalifikuju u novom kvalifikacionom periodu.

Komentarišući odluku, predsednik svetske atletike lord Sebastian Kou rekao je:

- Zahvalan sam na detaljnom radu i povratnim informacijama naše Atletske komisije i Saveta koji veruju da odlaganje olimpijskih kvalifikacija u ovom periodu daje veću sigurnost za planiranje i pripreme sportista i da je najbolji  način da se posvetimo pravičnosti u onome što se očekuje od neravnomerne mogućnosti takmičenja širom sveta za sportiste s obzirom na izazove međunarodnih ograničenja putovanja i državne granice - istakao je Kou.

Sportisti koji su već ispunili standard za Olimpijske igre od početka kvalifikacionog perioda 2019. godine ostaju kvalifikovani i biće podobni za izbor od strane svojih saveza i nacionalnih olimpijskih komiteta, zajedno sa ostalim sportistima koji će se kvalifikovati u produženom kvalifikacionom periodu. Kraj olimpijskih kvalifikacionih perioda je 31. maja 2021. (za trčanje i maraton na 50 km) i 29. juna 2021. za sve ostale discipline.

Video: Vodič Ivane Španović za vežbe iz karantina: Evo kako da budete zategnuti kao ona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA