≫ 

Atletičarka kojoj je zabranjeno da se takmiči, zbog viška muških hormona, pronašla novu disciplinu

Kaster Semenja je uspela da pronađe rupu u zakonu

  • 6
Athletics CAS Semenya Appeal Foto: Tanjug/Ap

Kaster Semenja, atletičarka iz Južnoafričke Republike, neće moći da brani dvostruku titulu olimpijske šampionke na 800 metara na Igrama 2021. zbog novih pravila o nivou testosterona, ali je uspela da pronađe ”rupu” u zakonu i nađe disciplinu za sebe. Naime, trčaće na 200 metara.

Jedna od najboljih 800-metrašica svih vremena i aktuelna Olimpijska šampionka iz Rija 2016. i Londona 2012. Kaster Semenja objavila je na svom Instagram profilu da je počela sa pripremom za OI u Tokio naredne godine na kojima će učestvovati na 200 metara.

Njoj je onemogućeno da i u Tokiju trči 800 metara jer po novom pravilniku određen je broj testosterona koji je dozvoljen kod atletičarki. Protiv tog pravila atletičarka iz Južne Afrike se već duži period bori, ali nije uspela da ospori ovaj pravilnik ni na Sudu za arbitražu u sportu u Lozani.

Međutim ovo pravilo se odnosi samo za discipline 1500, 800 i 400 metara.

- Kao što je svima poznato, ne mogu da se takmičim na 800 metara i branim titulu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Moj san je oduvek bio, a i dalje će biti, da se takmičim na najvišem nivou sporta i da bih nastavila da jurim svoje ciljeve i snove odlučila sam da promenim disciplinu i takmičim se na 200 metara.

APTOPIX Qatar Athletics Diamond League Foto: Tanjug/Ap

- Ova odluka nije bila laka, ali kao i uvek radujem se izazovu i radiću vredno, daću sve od sebe da se kvalifikujem za Tokio i takmičim se najbolje što mogu za Južnu Afriku – stoji u saopštenju Kaster Semenje.

Pogledajte galeriju fotografija Kaster Semenje

Podsetimo, Semenja je dugo bila "na oku" IAAF zbog muškobanjastog izgleda i fizionomije koja je drastično odskakala u konkurenciji dama. Višak testosterona je, prema oceni stručnjaka, i doveo do toga da bude neprikosnovena šampionka (bez poraza je na 800 metara od 2015. godine), pa je Svetska atletska federacija, i zbog regularnosti takmičenja, povukla nepopularan, po mnogima i diskriminišući potez prema Semenji.

Video: Rekli smo osvajaču evropske bronze u atletici da bira između Beograda i Glazgova, slatko se nasmejao

(Telegraf.rs/atlex)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    8. april 2020 | 09:32

    Tako je Semenja, boli te k....

  • Alex

    8. april 2020 | 09:04

    Semenja ima višak muških hormona i zabranjeno joj je da se bavi sportom koji voli, a Serena Vilijams je cela prirodna!

  • Ran usa

    8. april 2020 | 12:57

    Didier Drogba !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA