≫ 

Ivana napada četvrto zlato, Jovančević brani bronzu: Poznata satnica srpskih atletičara na EP

Dvoransko prvenstvo Evrope održaće se 2021. godine od 5. do 7. marta

  • 2
Atletika, Atleticarke, Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Arena, Atleticarke,  Ivana Španović Foto: Marko Todorović

Tačno 300 dana pre početka dvoranskog prvenstva Evrope u poljskom Torunu Evropska atletika objavila je tačnu satnicu ovog takmičenja koje će se održati od 5.-7. marta 2021., a u sklopu ovog šampionata biće ponovo organizovan i novi model atletskih takmičenja pod nazivom DNA.

Kako bi se finala ravnomerno raspodelila u sva tri dana dodat je i nulti dan u četvrtak u kojem će u popodnevnoj sesiji održati određene kvalifikacije.

Prvo finale biće žensko bacanje kugle gde domaćini imaju mogućnost da takmičenje otvore medaljom, dok će poslednja disciplina biti ženska štafeta 4×400 metara u kojoj Poljakinje brane dvostruko zlato iz Beograda i Glazgova.

One pored ovih medalja u poslednje dve godine imaju i zlato na otvorenom EP 2018. i srebro sa Svetskog prvenstva u Dohi 2019.

Domaćini ovog šampionata je i najbolja reprezentacija kada se u obzir uzme broj osvojenih medalja sa poslednja dva Evropska prvenstva. Ukupno su 5. sa 198 odličija, odnosno 2. ako se računaju samo države koje danas postoje (prvi je ubedljivo SSSR, potom slede Istočna pa Zapdna Nemačka).

Strahinja Jovančević Strahinja Jovančević skok udalj Foto: Nikola Tomić

Samostalna Srbija je na 31. mestu sa 7 medalja, 4 zlatne, jednom srebrnom i dve bronzane, dok Jugoslavija ima 5 medalja, 2 zlata, jedno srebro i 2 bronze.

Satnicu celog takmičenja možete pogledati ovde.

Srbi u Torunu

Na prethodnom EP u Glazgovu Ivana Španović je osvojila svoje treće uzastopno zlato na dvoranskim prvenstvima ”starog kontinenta” dok je Strahinja Jovančević napravio pravo malo čudo osvojivši bronzu skočivši novi državni rekord. Njih dvoje će biti glavne uzdanice Srpske reprezentacije i na ovom šampionatu.

Kvalifikacije muškog dalja biće jedne od  ukupno pet koje će se održati nultog dana 4. marta u 19:08, a finale je zakazano za petak 5. od 20:20. Devojke će se prvi put na zaletiđtu naći 5. marta u 12:18, dok će najbolej u finalu skakati 6. od 19:40.

Armin Sinančević, Doha 2019 Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Najveću ”potporu” i borbi za medalju Ivana i Strahinja će svakako imaće od Armina Sinančevića, sjajnog bacača kugle koji je sve zadivio na SP u Dohi. On je zimus bacio novi državni rekord, a taj hitac ga je stavio na 8. mesto najboljih Evropskih kuglaša ove dvoranske sezone.

Normu za ovaj šampionat ”ima” i Asmir Kolašinac koji je odlično otvorio godinu i koji će sigurno imati veliki motiv na ovom takmičenju. Tokom ove sezone bacio je državni rekord koji je kasnije nadmašio Sinančević zbog čega je Asmir ostao jedno mesto iza, na 9. mestu, najboljih kuglaša u Evropi ove sezone.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ROB

    10. maj 2020 | 09:52

    SRETNO IVANA U DALJNJIM POBJEDAMA OD SRCA❤️

  • Uroš

    10. maj 2020 | 11:22

    Lepo, bravo za njih, ali mi je preče od toga da se oslobodim i ja, ali i svi moji poznanici svakodnevnog stresa oko obezbeđivanja posla i egzistencije svojoj porodici...svakako, navijamo, ali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA