≫ 

Svi sportisti će morati da imaju covid karton: Ministar Udovičić najavljuje još neke novitete

Ministar Omladine i sporta istakao da će srpski takmičari imati najbolje moguće uslove za pripreme za velika takmičenja

  • 0
Mahdi Hodabahši, Vanja Udovičić Foto: Nikola Tomić

Sport se vratio u Srbiju, pojedini sportovi su već krenuli sa takmičenjima, dok će neki tek početi, ono što je jedinstveno za sve sportiste jeste da će ubuduće sportski pregledi biti mnogo detaljniji za sve seniore, a svi će morati da poseduju i COVID kartone, a testovi će se obavljati u sklopu redovnih pregleda.

U gostovanju na televiziji Arene Sport u emisiji ”Teme do Arene” ministar sporta Vanja Udovičić dotakao se mnogih tema vezanih za sport nakon pandemije koronavirusa.

Sportisti su više od mesec dana bili izolovani van treninga, a ministar Udovičić je rekao da su svi vraćeni treninzima u zadnji čas kada je uz kraći pripremni period moglo vratiti sportiste u takmičarski pogon. Da se još čekalo bilo bi nemoguće organizovati takmičenja jer bi morao da se odardi celokupni pripremni period istakao je bivši vaterpolista.

- Odluka jeste da zbog epidemiološke situacije vratimo sport ”u život”. Sport i sportisti imaju ogromnu pauzu, gde smo sad došli do one poslednje linije ”pucanja”. Nakon toga na vrlo ozbiljan način mora da se uđe u ceo pripremni proces, ispočetka.

Svaki sportista da bi takmičio mora da odradi sportski lekarski pregled dva puta godišnje (jedan važi 6 meseci), ali će oni ubuduće biti znatno detaljniji od dosadašnje prakse, a oni najmlađi će i dalje imati pogodnosti.

Vanja Udovičić Foto: Tanjug

- Sada ćemo da radimo zdravstvene preglede na jedan specifičan način. Propisali smo sa Ministarstvom zdravlja novi pravilnik o zdravstvenim pregledima. On donosi drugačiji vid pregleda, mnogo detaljniji nego što je do sad bio kao obavezan, jer su do sada takvi vidovi pregleda bili dozvoljeni sportskim organizacijama da mogu sami da odluče da ulaze u tako detaljnu pretragu.

Država je propisivala koji minimum zdravstvenih pregleda mora svaki sportista da prođe dva puta godišnje. Ono što je ogromna pomoć sportu je što smo uveli da za decu od 6-14 godina su svi ti pregledi besplatni.

Ministar sporta najavio je da će ministarstvo ispuniti ama baš svaku želju sportista kako bi oni mogli da se pripreme za Olimpijske igre u najboljim uslovima, da ne postoji ni jedan alibi i bojaznost da se moglo više kada se ode na to takmičenje.

Vanja Udovićić, kajakaši Foto: Kajakaški savez Srbije

– Vrlo odgovorno kažem – sportisti će imati i ptičije mleko po potrebi da bi razmišljao samo o kvalitetu svog rada! Da se ne dovede u pitanje šta bi bilo kad bi bilo – e da sam možda imao ovo, e da sam možda trenirao jače zbog nečega…

-Ne! Mi želimo da otklonimo sve nedoumice i da sportista ostane sam sa sobom i da ne može da se kaje, odnosno da može da se kaje samo zbog toga što nije trenirao u kapacitetu koji zahtevaju najveći sportski rezultati. Tako da, opet ponavljam, sa ponosom mogu da kažem da će naši sportisti u potpunosti da budu opremljeni, u potpunosti pripremljeni.

- Da ćemo da gledamo ovu godinu da se što više pripremamo u našoj zemlji da bi smo podigli domaći turizam, da bi smo promovisati sport u Srbiji, da bi građani širom Srbije mogli da vide naše najbolje sportiste u svojim krajevima i da podignemo lokalnu ekonomiju na taj način. Da sredstava ostaju u zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA