Engleski policajci nisu prepoznali svoju šampionku: Napali su je, pa zažalili kad je objavila snimak

Skandal u Engleskoj

  • 6
Bjanka Vilijams Foto: Instagram.com

Protesti protiv rasizma su odavno doživeli kulminaciju u Americi, a u Velikoj Britaniji, evropska šampionka u atletici doživela je veliku neprijatnost.

U Londonu je prošlog vikenda došlo do incidenta u kom je evropska šampionka, inače rođena u Londonu, doživela veliku neprijatnost.

U pitanju je Bjanka Vilijams, šampionka u štafeti na 400 metara, koja je bila u društvu supruga, portugalskog rekordera na 400 metara, Rikarda dos Santosa.

Njih je zaustavila policija u zapadnom delu Londona, pa je došlo do pretraživanja automobila u potrazi za oružjem. Naravno, kod sportista nije bilo oružja, a Gardijan piše da će ona zbog ovog tužiti policiju, razlog je uznemiravanje.

Ona tvrdi da se ovde radi o direktnom i jasnom rasnom profilisanju - zaustavili su je kada su u kolima viđene tamnopute osobe, a policija je zvanično objasnila da je vozilo zaustavljeno jer se kretalo u suprotnom smeru, bez zaustavljanja na znak policije.

Bjanka se brani tvrdeći da je to laž, jer kaže da se vozila u jednosmernoj ulici i za taj razlog je saznala tek pošto je policija na Tviteru iznela svoju stranu priče.

Nevolja po policiju je što je Vilijamsova objavila snimak incidenta, na kom se čuje i da je njen suprug govorio da nisu ništa skrivili, dok je Bjanka bila na ivici suza, jer je svemu prisustvovao i tromesečni sin.

- Još uvek sam uznemirena, odvojili su me od tromesečnog deteta, koje nije znalo šta se dešava. Kad će nam iskreno reći, "zaustavili smo vas zato što ste crni"? Naravno da neće, jer za njih Velika Britanija nije rasistička, a u suštini, rasizma ima puno - rekla je ona za engleske medije.

Protiv rasizma se pobunio i čuveni Linford Kristi, koji je trener ovog para. Rekao je da se ovo njima desilo drugi put u nekoliko meseci.

- Siguran sam da nije ni poslednji put. Šta je to bilo sumnjivo? Automobil ili tamnoputa porodica? Ili je iz vozila smrdelo na marihuanu? Šta je ovaj put? Zbog čega je porodica izvučena nasilno iz vozila ispred svog doma?

Nije policiju štedeo ni Dos Santos.

- Mi smo krivi dok nam se ne dokaže nevinost. Ponašali su se prema nama kao da smo na Top 10 listi FBI. Zbog čega su me zaustavili? Ličim li na nekog koga jure? Ili jer izgledam kao da sebi ne mogu priuštiti ovaj automobil - bio je ogorčen portugalski sprinter Dos Santos, kom su čak stavili lisice.

Gardijan piše kako se policija poziva na zakon po kom je upotreba sile bila opravdana, no ovaj list tvrdi kako s pravne strane nije bilo potrebe za ovim, pa par ima pravne osnove za tužbu. Čini se da je najveći problem policija sebi napravila jer učesnici incidenta nisu bili svesni da zaustavljaju poznate sportiste, koji su ih javno osramotili.

Video: Doktorka KC Vojvodine rasistički napala tamnoputu studetkinju: You are black krava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    7. jul 2020 | 14:08

    Niko ne zaustavlja crnce i na prvom mestu Arape zato što što su rasisti, nego zato što 90% kriminala i zlodela u zapadnim zemljama počinjavaju upravo oni. Zašto neko ne zaustavlja Kineze ili Azijate generalno, iako su i oni druge rase? Pa zato što su mirni, civilizovani, rade i žive pošteno, za razliku od većine Arapa i crnaca. Rasizam postoji, ali stoji i činjenica da je predrasude o kriminalnom potencijalu nisu zasnovane samo na boji kože nego na činjeničnom stanju.

  • N.S.

    7. jul 2020 | 12:58

    Sin se sigurno seća svega...::

  • Mi smo jaci

    7. jul 2020 | 13:58

    Nasi ne poznaju ni gradonacelnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA