≫ 

Zlatni momenti atletike: Svetski rekord koji odoleva 34 godine

Na Evropskom prvenstvu u Štutgartu viđena je najveća borba kladivaša ikada

  • 0
Juri Sedik

Foto: Guliver/Mike Powell/Getty Images)

Pre Evropskog prvenstva u atletici 1986. godine u Štutgartu, Jurij Sedik je već učinio i osvojio gotovo sve što bacač kladiva može osvojiti.

Do svoje 31 godine osvojio je zlato na Olimpijskim igrama 1976. i 1980, Imao je titulu sa dva Evropska prvenstva u atletici, poboljšao je svetski rekord u pet navrata.

Ono što je usledilo u Štutgartu, bilo je verovatno najveće takmičenje u bacanju kladiva, a svet je bio oduševljen.

Nakon što je već oborio rekord šampionata u kvalifikacijama, Sedik ga je još jednom popravio na 83.94 m u uvodnom delu takmičenja, ali Litvinov se suprotstavio obarajući šampionski rekord ponovo sa 85.74 m.

Sedik je postepeno popravio zaostatak hicima od 85.28 m i 85.46 m iz druge i treće serije ali nakon polovine takmičenja u prednosti je bio Sedikov rival i redovni trening partner Litvinov - pri čemu ih je obojicu vodio evropski prvak iz 1969. Anatolij Bondarčuk.

Međutim, u četvrtoj seriji Sedik je lansirao svoje kladivo na neverovatno daljinu od 86.74 m, što je najdalji hitac ikada. Ovim je postavljen svetski rekord koji je nije oboren gotovo 34 godine.

Video: Trenirali smo sa Jovančevićem: Dok su moji drugari bili na ekskurziji, ja sam išao na takmičenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA