≫ 

Varholm umalo oborio svetski rekord star 28 godina, Duplantis dominirao u skoku s motkom

Prvi miting Dijamantske lige posle velike pauze održan je u Stokholmu sa nekoliko odličnih rezultata.

  • 0
Karsten Varholm, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Bez obzira na očekivanja od trenutno najboleg srednjeprugaša Karstena Varholma, u centru pažnje Dijamantske lige u Stokholmu bio je svakako je bio domaći as u skoku s motkom Armand Duplantis.

On je već nekoliko puta merkao, pa čak i napadao letvicu na visini Svetskog rekorda od 6 metara i 15 santimetara.

Željan je bio mladi Šveđanin rekorda slavnog Sergeja Bubke i bilo bi sjajno da istoriju ispiše pred svojom publikom, ali nije uspeo. Pobedio je sa odličnim rezultatom 6,01 metar, dok je na drugom mestu Ben Broeders iz Belgije sa 5,73 metra, a treći Amerikanac Sem Kendriks sa 5,53.

Armand Duplantis Foto: Tanjug/AP

Osim ove discipline zanimljivo je bilo i na 400 metara sa preponama gde se čekao napad na svetski rekord u režiji Norvežanina Karstena Varholma.

Drugi najbolji trkač svih vremena u ovoj disciplini, sve je bliži rezultatu legendarnog Amerikanca Kevina Janga, čijih 46.78 odolevaju već 28 godina.

Zamalo je uspeo, Varholm je trčao neverovatnih 46,87 što je njegov najbolji lični rezultat (46,92 s) zatim najbolji rezultat sezone i drugi rezultat u istoriji ove discipline, kao i rekord mitinga u Stokholm. Od svetskog rekorda je slabiji samo 9 stotinki.

Karsten Varholm, Doha 2019 Karsten Varholm Foto: AP/Tanjug

Drugo mesto pripalo je Vilfredu Hapiju iz Francuske sa 49, 14 sekundi, a treće Ludiju Valantu takođe iz Francuske 49,18 sekundi.

Treba reći da je Varholm pobedio i u trci na 400 metara sa rezultatom 45,05 što mu je najbolji rezultat sezone..

Možda nije bilo realno da Danijel Stol postavi novi svetski rekord u bacanju diska, ali švedski kolos pred svojim navijačima je pokušao da prebaci magičnih 70 metara. Bio je blizu i pobedio sa 69,17 metara, ispred Litvanca Andriusa Gudžijusa sa 66, 80 metara i zemljaka Simona Petersena sa 66,09 metara

U ženskom skoku udalj najavljen je bio i premijerni nastup legendarne Kolumbijke Katarine Ibarguen koja je zauzela treće mesto sa svojim ličnim rekordom sezone 6, 60 metara. prva je bila Kadi Sania iz Švedske sa 6,83 što je njen lični rekord.

Poslednji događaj, trka na 1.500 metara, trebalo je da donese još jedan spektakularan okršaj braće Ingebrigtsen, Jakoba i Filipa i svetskog prvaka, Kenijca Timotija Čerijota. 

Tako je i bilo, u veoma zanimljivoj trci  Čerijot je trijumfovao sa 3,30, 25 minuta ispred Jakoba Ingebrigstena sa 3,30,74 minuta, dok je treći bio Stujart MekSvejn iz Australije sa 3,31, 48 što mu je lični rekord.

Filip Ingebrigsten nije startovao.

Sve rezultate Dijamantske lige iz Stokholma pogledajte OVDE-

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA