≫ 

Uzbudljivi finiši doneli Srbiji 8 medalja na Balkanijadi: Reprezentativci pokazali kvalitet u Klužu!

Jedna od najuspešnijih Balkanijada za srpsku atletiku u istoriji

  • 0
Atletika, Balkansko prvenstvo u Atletici, 2017

Foto: Marko Todorović

Ovogodišnja atletska Balkanijada u Klužu (Rumunija) je jedna od uspešnijih za Srbiju u poslednjih nekoliko godina i jedna od najuspešnijih u istoriji kada je u obzir uzme procenat osvojenih medalja u odnosu na broj reprezentativaca koji je učestvovao na šampionatu.

Zbog pandemije COVID-19, koji je uzrokovao manjakom takmičenja, ukinute su bile norme za ovogodišnje prvenstvo Balkana, ali seniorska reprezentacija Srbije u Kluž je otišla sa samo 15 atletičara.

Očekuje se visoko mesto Srbije u ukupnom plasmanu

 

Razlog tome su uglavnom povrede, ali taj broj pokazao je da se radi o ”suvom” kvalitetu Srpske atletike jer je osvojeno čak 8 odličja.

Zvaničnih rezultata još uvek nažalost nema, kao ni bilans osvojenih medalja i rang liste reprezentacija, ali sa tri osvojene zlatne medalje Srbija će biti visoko kotirana.

Rezultatski su svi opravdali očekivanja, ali osvajanje medalja pojedinih je iznenadilo i same njihove trenere od koji su neki nastupe svojih pulena pratili putem strima u Sremskoj Mitrovici gde se u tom trenutku održavalo mlađe juniorsko prvenstvo Srbije.

Prvu medalju Srbiji je doneo Boško Kijanović i to zlatnu na 400 metara. Trku je završio za odličnih 46,56 sekundi i time doneo veliko slavlje svima koji vole atletiku u Srbiji.

Srpski atletičar je vodio tokom cele trke, a najveću pretnju imao je u liku domaćeg atletičara koji je ”dodao gas” poslednjih 50-ak metara, ali na Boškovu sreću u napad je ipak malo kasno krrenuo.

Dok je Boško trčao u skoku udalj se vodila velika borba. Za Srbiju su nastupili Strahinja Jovančević i Lazar AnićAnić je takmičenje završio sa skokom od 7,74 metara što mu je obezbedilo bronzanu medalju, a sve do poslednje serije za Jovančevićem je zaostajao za svega jedan centimetar, koji ipak nije uspeo da nadmaši u poslednjoj seriji.

Upravo u njoj Strahinja Jovančević je zabeležio najbolji skok. Kako je to već uobičajeno za njega u toj šestoj seriji sa 7,75 ”pomerio se” na 7,79 metara. Bolji skok mu nije doneo pomeranje na tabeli pa je tako Srbiji doneo srebrnu medalju, ispostaviće se kasnije i jedninu na ovom šampionatu. Pobedu je odneo Marko Čeko iz Hrvatske sa 7,99 metara.

Nakon odličnih kvalifikacija na 100 metara u kojima je Aleksa Kijanović istrčao 10.47 sekundi i imao ukupno treći rezultat, a Milana Tirnanić bila najbolja sa 11.70 sekundi u finalima su bili još bolji.

Posle mnogo godina imamo najbržu ženu Balkana iz Srbije

 

U trci bez vetra (zvanično 0,0 m/s) Milana je prva prošla kroz cilj u izuzetno uzbudljivoj trci za 11.67 sekundi. Iako su protivnice srpske atletičarke bolje startovale, Tirnanićeva je fantastično ubrzala i u strahovitom finišu prestigla je sve i za tri stotinke je uzela zlato – drugo za Srbiju na takmičenju.

Nakon jedne uzbudljive finalne trke usledila je još jedna u kojoj je u foto finišu Aleksa Kijanović uspeo da dođe do bronzane medalje, ali ono što je možda još važnije je da je srpski sprinter istrčao lični rekord – 10,41 sekundu, čime se još više približio državnom rekord od   10,33 sekundi.

Ovom trkom pretekao je i Slobodana Spajića na 4. mestu najboljih rezultata svih vremena u Srbiji na 100 metara koji je 2002. istrčao 10,44 sekundi.

Kijanović je do bronzane medalje stigao na sličan način kao i Milana do zlata, za svega 3 stotinke ispred četvrtoplasiranog atletičara iz Jermenije, a veći deo trke je vodio.

Ovim trkama na 100 metara završeno je osvajanje medalja za Srbiju u prvom danu, a pored njih u subotu je takmičilo još četiri naših atletičara.

U trci na 1500 metara Miloš Malešević je zauzeo 4. mesto, a bronza mu je izmakla za svega tri sekunde. Trku je završio za 3:50.32, a atletičar iz Turske koji je kroz cilj prošao kao treći trku je istrčao za 3:47.98.

Još na početku subotnjeg programa Teodora Simović je trčala 3000 metara i zauzela je 4. mesto istrčavši 9:51.66.

bacanju kugle nastupio je Bogdan Zdravković koji je samo dva dana nakon takmičenja na Trgu Republike u Rumuniji zabeležio hitac od 17.61 metra koji mu je doneo 6. mesto.

Atletski Miting U Bacanju Kugle

Foto: Nikola Tomić

Srbija je imala i predstavnicu na 400 metara sa preponama. Prvakinja Srbije Maja Gajić istrčala je nešto slabiju trku nego u Novom Pazaru na državnom prvenstvu 1:02.22 zauzevši u svojoj grupi treće, a ukupno  8. mesto.

Drugi dan započeo je novom medaljom. Anja Lukić je na samom početku takmičenja istrčala odličnu trku na 100 metara sa preponama i kroz cilj je prošla kao treća u još jednoj izuzetno uzbudljivoj trci. U dramatičnom finišu Srpska atletičarka je osvojila bronzanu medalju istrčavši 13,39 sekundi, što je bilo za svega dve stotinke brže od atletičarke iz Hrvatske Ivane Lončarek.

Nakon završenih 10 disciplina Aleksandar Grnović je sakupio 7179 bodova što mu je donelo titulu prvak Balkana u višeboju. Do zlatne medalje, treće za Srbiju na ovom takmičenju, Grnović je stigao sigurnim nastupima i sa preko 500 bodova više od drugoplasiranog atletičara iz Rumunije.

Poslednju medalju Srbiji je na samom kraju takmičenja donela Teodora Simović. Nakon četvrtog mesta na 3000 metara, na 5000 ”popela se stepenik više”. Do bronzane medalje došla je rutinskom trkom koju je završila za 16:53.65.

(Telegraf.rs/ Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA