≫ 

Bila je prva koja je odbranila titulu prvaka na 100 metara, a već 50 godina se bori da se to sazna

Američka atletičarka Vajomia Tjus često kaže da ljudi nemaju pojma da je ona 20 godina pre Karla Luisa prva vezala dve Olimpijske titule na 100 metara

  • 1
Vajomia Tjus, atletika Foto: Guliver/Photo by Keystone/Getty Images)

Prva osoba - muškarac ili žena - koja je postigla podvig i na Olimpijskim igrama uspela da odbrani titulu prvaka u ateltskoj disciplini sprint na 100 metara bila je Vajomia Tjus (75), američka sprinterica koja je neočekivano osvojila zlato na Igrama u Tokiju 1964. godine i uspešno odbranila titulu četiri godine kasnije u Meksiko Sitiju.

Pa ipak, više od pola veka kasnije, njeno mesto u olimpijskoj istoriji kao prvog dvostrukog šampiona na 100 metara često se previđa.

- Garantujem vam da možete da pitate ljude, a oni ne bi rekli da sam to ja - rekla je Tjus za World athletics u telefonskom intervjuu iz njenog doma u Los Anđelesu.

- Reći će ili Karl Luis ili Jusain Bolt. Ali vi razmislite šta sam uradila. Prošlo je nekih 20 godina pre nego što je neko drugi i izjednačio rekord, a blizu 50 godina pre nego što ih je oborio - rekla je

Prvi koji se izjednačio sa postignućem Vajomie Tjus bio je Luis, koji je na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine osvojio zlato na 100 m, dok je pomeren sa drugog mesta na prvo u Seulu 1988. godine nakon što je Ben Džonsonu oduzeto zlato zbog upotrebe steroida.

Vajomia Tjus, atletika Vajomia Tjus na pobedničkom postlju u Japanu na OI 1964 Foto: Guliver/Photo by Keystone/Getty Images)

Čak se i tada ova atletičarka osetila zanemarenom:

Gledajući Igre u Seulu na televiziji, zaprepastila se kad je čula da spiker izjavljuje da je Luis upravo postao prva osoba koja je osvojila uzastopno olimpijsko zlato od 100 metara.

- Svi moji prijatelji su me zvali i pitali: Kako je mogao to da kaže? - priseća se Tjus.

Od njenog postignuća, još dve žene su takođe osvojile uzastopne titule na 100 metara: Gejl Divers 1992. i 1996. i Šeli En Frejter Prajs 2008. i 2012. godine.

Bolt je kasnije postao prva osoba koja je postigla "trojku", osvojivši 100 m 2008., 2012. i 2016. godine.

- Znam jedno -rekla je Tjus, sada 75-godišnjakinja.

- Ako govore o 100 metara, moraju i o meni i onome što sam uradiola, jer sam bila prva

Video: Prelepa atletičarka je plakala kad je morala da napusti severnu tribinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka

    21. oktobar 2020 | 10:09

    I u Americi važi stara , neopravdana , sintagma , " idu putem čovek , žena , vojnik i pop ".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA