• 0

Nije mogao da hoda, a postao je najboljih atletičar: Knjiga o njemu donosi vam motivaciju za uspeh

Promocija knjige od Danetu Korici održana je u Skupštini grada

  • 0

U četvrtak  je u Skupštini grada promovisana knjiga o srpskom legendarnom atletičaru Danetu Korici, koji je svojevremeno imao 6. Rezultat sveta na 10.000 metara i bio 7. na Olimpijskim igrama.

Korica je imao teško detinjstvo, odrastao na selu, imao je probleme sa hodanjem kao dete i kasnije sa tubrkulozom pluća, ali se borio i izborio sa problemima i postao jedan od najboljih atletičara svog vremena.

Osim toga posle karijere bio je uspešan kao savezni kapiten, selektor, gde je postigao odlične rezultate..

- Nije ni lako ni jednostavno govoriti ovde među vama, asovima, rođacima. Nije lako reći nešto više od onoga što su rekli moji prethodnici, a da ne pokvari njihove misli i dela.

-Drago mi je što ste došli da se vidimo i da malo podelimo radost oko ove knjige. Hvala gradonačelniku Beograda koji nam ne omogućio da ovde promovišemo knjigu. Hvala svim prijateljima iz sportskih insitucija, novinarima i svima ostalima koji su me pratili kroz karijeru.

- Sve u svemu ovo što je moj kum i autor Milan Tomić napisao, zajedno samnom, bio je samo moj pokušaj da kažem mladim ljudima kako se može doći od ambisa na vrh..

- Bili su to teški trenuci kada sam ležao u krevetu zbog tuberkuloze i plakao, ali rekao sam sebi da ću ići na Olimpijske igre i da osvojim medalju. Trčao sam po njivama u svom selu, a ljudi su mom ocu rekli "Onaj tvoj Dane izgleda skrenuo u bolnici, eno trči po livadama"

- Imao sam i problem sa ocem koji se nije slagao sa trčanjem jer je rekao "da nema hleba od toga". Ali, eto silno sam želeo i trenirao sam i noću da bih uspeo...- rekao je Korica na promociji.

On je tvorac čuvene ekipe štafete 4x400 metara koja je 1991. na SP bila četvrta, kao najbrža bela štafeta sveta..

- Mogu samo da se podsetim tih dana, kada je Dane bio selektor, kada sam ja ulazio u reprezentaciju. Kakvo je to strahopoštovanje bilo prema njemu i voleo bih da danas takmičari imaju takav stav prema selektorima.

Dr Danijel Dane Korica

Promocija knjige od Danetu Korici Foto: Marko Jovanović

- Dosta sam stvari naučio od njega kao funkcionera i trudim se da kao i on ne sedim u kancelariji već da budm na terenu i pomažem klubovima. Žao mi je što danas atletski stručnjaci ne žele da čuju savete od Daneta i nauče nešto - rekao je direktor Srpskog atletskoh saveza Slobodan Branković....

Autor knjige Milan Tomić je o knjizi rekao:

- Ova knjiga napisana je iz mog iskustva druženja sa Danetom Koricom tokom decenije treninga i takmičenja zajedno.

- Išli bismo ujutru na trening a poslepodne na predavanje na fakultet. Ta druženja opredelila su moj život, i zato mi nije bilo teško da napišem ovu knjigu. Ali mi je teško da iznesem neke činjenice koje su krasile Daneta, a ujedno i činjenice koje su ga sprečile da ostvari veće visine - rekao je autor knjige Milan Tomić.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima