Nije mogao da hoda, a postao je najboljih atletičar: Knjiga o njemu donosi vam motivaciju za uspeh

Promocija knjige od Danetu Korici održana je u Skupštini grada

  • 0
Dr Danijel Dane Korica Foto: Marko Jovanović

U četvrtak  je u Skupštini grada promovisana knjiga o srpskom legendarnom atletičaru Danetu Korici, koji je svojevremeno imao 6. Rezultat sveta na 10.000 metara i bio 7. na Olimpijskim igrama.

Korica je imao teško detinjstvo, odrastao na selu, imao je probleme sa hodanjem kao dete i kasnije sa tubrkulozom pluća, ali se borio i izborio sa problemima i postao jedan od najboljih atletičara svog vremena.

Osim toga posle karijere bio je uspešan kao savezni kapiten, selektor, gde je postigao odlične rezultate..

- Nije ni lako ni jednostavno govoriti ovde među vama, asovima, rođacima. Nije lako reći nešto više od onoga što su rekli moji prethodnici, a da ne pokvari njihove misli i dela.

-Drago mi je što ste došli da se vidimo i da malo podelimo radost oko ove knjige. Hvala gradonačelniku Beograda koji nam ne omogućio da ovde promovišemo knjigu. Hvala svim prijateljima iz sportskih insitucija, novinarima i svima ostalima koji su me pratili kroz karijeru.

- Sve u svemu ovo što je moj kum i autor Milan Tomić napisao, zajedno samnom, bio je samo moj pokušaj da kažem mladim ljudima kako se može doći od ambisa na vrh..

- Bili su to teški trenuci kada sam ležao u krevetu zbog tuberkuloze i plakao, ali rekao sam sebi da ću ići na Olimpijske igre i da osvojim medalju. Trčao sam po njivama u svom selu, a ljudi su mom ocu rekli "Onaj tvoj Dane izgleda skrenuo u bolnici, eno trči po livadama"

- Imao sam i problem sa ocem koji se nije slagao sa trčanjem jer je rekao "da nema hleba od toga". Ali, eto silno sam želeo i trenirao sam i noću da bih uspeo...- rekao je Korica na promociji.

On je tvorac čuvene ekipe štafete 4x400 metara koja je 1991. na SP bila četvrta, kao najbrža bela štafeta sveta..

- Mogu samo da se podsetim tih dana, kada je Dane bio selektor, kada sam ja ulazio u reprezentaciju. Kakvo je to strahopoštovanje bilo prema njemu i voleo bih da danas takmičari imaju takav stav prema selektorima.

Dr Danijel Dane Korica Promocija knjige od Danetu Korici Foto: Marko Jovanović

- Dosta sam stvari naučio od njega kao funkcionera i trudim se da kao i on ne sedim u kancelariji već da budm na terenu i pomažem klubovima. Žao mi je što danas atletski stručnjaci ne žele da čuju savete od Daneta i nauče nešto - rekao je direktor Srpskog atletskoh saveza Slobodan Branković....

Autor knjige Milan Tomić je o knjizi rekao:

- Ova knjiga napisana je iz mog iskustva druženja sa Danetom Koricom tokom decenije treninga i takmičenja zajedno.

- Išli bismo ujutru na trening a poslepodne na predavanje na fakultet. Ta druženja opredelila su moj život, i zato mi nije bilo teško da napišem ovu knjigu. Ali mi je teško da iznesem neke činjenice koje su krasile Daneta, a ujedno i činjenice koje su ga sprečile da ostvari veće visine - rekao je autor knjige Milan Tomić.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA