≫ 

Velike novčane nagrade za najbolje, besplatna preregistracija: Srpski atletski savez uvodi novine!

Srpska atletika je preživela teško vreme i ostala na nogama

  • 0
Novi logo za svetsko atletsko prvenstvo, Srpski atletski savez Foto: Nikola Tomić

Srpski atletski savez održao je redovni Upravni odbor na kojem se raspravljalo o sezoni koja je na izmaku, ali i o planovima za narednu, a po zaključcima Slobodana Brankovića, direktora SAS-a, u razgovoru za Sportski žurnal, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, srpska atletika je uspela da ostane na zdravim nogama.

O svim novinima klubovi će biti upoznati na Danima atletike 6. decembra koji se posle dužeg vremena neće održati u Kragujevcu.

Uspeo je SAS da održi sva planirana takmičenja u vrlo turbulentonoj 2020. godini i pored pandemije virusa COVID-19. Veliku sadisfakciju Srpska atletka može da ima u tome što nije bilo ni nijednog slučaja zaražavanja koronavirusom od strane atletičara ili bilo kog drugog aktera takmičenja u Srbiji. Mere koje je preduzimao SAS više puta je javno pohvalio i epidemiolog i jedan od ključnih ljudi u borbi protiv ovog virusa Predrag Kon.

Na sastanku Upravnog odbora SAS-a zaključeno je da je savez, pored zdravstvene, uspeo da održi finansijsku stabilnost i da će u narednu godinu ući još odlučnije da podigne ”kraljicu sportova” na još viši nivo.

Novi logo za svetsko atletsko prvenstvo, Srpski atletski savez Foto: Nikola Tomić

Ono što je najvažnije jeste da bi uskoro trebalo da se usvoji pravilnik po kojem bi 10 najuspešnijih klubova u sezoni imalo značajne finansijske benefite u narednih godinu dana.

' U planu za 2021. godinu je da finansiramo 10 najboljih klubova po uspešnosti po tabelama koje trenutno imamo. Kažem, još je ideja, ali ćemo je najverovatnije sprovesti u delo – rekao je direktora SAS-a Slobodan Branković za Sportski Žurnal.

Država je dala kriterijume za bodovanje klubova koji su unutar pravilnika SAS-a, ali savezu je ostavljen prostora da to još sve definiše onako kako je u najboljem interesu za atletiku.

- Osnovno je da finansiramo ono što mi hoćemo da se zove klub. Na primer, imate kolektiv sa tri asa, koji osvajaju medalje na međunarodnoj sceni. Finansira ih MOS, OKS, SAS… Uđu u pet najboljih klubova u državi na osnovu tih rezultata, a nemaju ekipu, ne pojavljuju se na nacionalnim šampionatima, ne organizuju ništa. Kada im jedna garnitura ode uzmu nove vrhunske talente i to se nastavlja.

- Treba motivisati ove koji ”oru”, imaju kvalitetne mlađe juniore, juniore, stvaraju, pa rade na svim seniorskim disciplinama… Ekipni duh želimo da podstaknemo. Kriterijum uspešnosti klubova pretrpeće zato određene izmene, jer želimo da klub ima parametre, koje mi budemo hteli da finansiramo – naglašava Branković.

Najuspešniji klub ove godine, na datum 6. oktobar, bio je AK Crvena zvezda i to ubedljivo. Drugo mesto zauzela je Vojvodina Novi Sad, a 10 najboljih čine još redom BAK, Mladost Zemun, Top Džamp, Sprint Badovinci, ČAK Čačak, Srem Sremska Mitrovica, Novi Pazar i AŠK Šabac. Nakon završenih takmičenja van stadiona može doći do manjih promena i ulazaka u top 10 klubova kao što su Ruma ili Morava Ćuprija.

Video: Jevrosimović: Beograd će 2022. godine biti centar sveta

(Telegraf.rs/Sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA