≫ 

Sprinterski spektakl u Beogradu: Španovićeva napada ”munju iz Irana”, rekord dvorane i Srbije na 60m

Atletski spektakl u Beogradu očekuje nas u subotu kada će sprinterke trčati na 60 metara

  • 3
Milana Tirnanić

Foto: MN Press

U subotu u Atletskoj dvorani održaće se seniorsko prvenstvo Beograda, a pravi spektakl očekuje se u trci devojaka na 60 metara u kojoj će trčati rekorderka Srbije u ovoj disciplini Ivana Španović, Iranka Fasihi Farzaneh koja drži drugi rezultat Atletske dvorane, Švajcarkinja Kora Salome, najbrža Srpkinja Milana Tirnanić…

Dočekali su i seniori svoje takmičenje. Nakon što Atletski savez Beograda nije dozvolio srpskim seniorima da takmiče prethodnog vikenda uprkos ogromnom interesovanju svih najboljih srpskih atletičara, ove subote, 16. januara, na programu je seniorsko prvenstvo Beograda, sa početkom u 12 časova.

Pravi spektakl očekuje se u ženskoj trci na 60 metara koja će verovatno biti najbrža ikad viđena na teritoriji Srbije.

Zvanična državna rekorderka i u ovo disciplini Ivana Španović će posle 5 godina ponovo ući u startni blok u pokušaju da obori svoj i državni rekord Srbije od 7,31 sekunde koji je istrčala 2015. godine u Novom Sadu.

Imaće jaku konkurenciju najbolja atletičarka Srbije jer će odmah do nje biti devojka koja će napasti rekord Atletske dvorane od 7,26 sekundi. Iranka Fasihi Farzaneh će po prvi put takmičiti u konkurenciji jer je krajem prošle godine dobila srpsko državljanstvo, a potom je ”potpisala ugovor” sa BAK-om.

Faraneg Farenzah

Foto: Atlex

Ona je pre nešto manje od godinu dana istrčala fantastičnih 7,29 sekundi u Atletskoj dvorani čime je oborila rekord Irana, ali je ispunila i normu za dvoransko Svetsko prvenstvo koje se zbog pandemije koronavirusa nije održalo.

Ivana Španović

Foto: MN Press

Nakon toga Fasihi je trčala još brže u Istanbulu 7,25 sekundi što će želeti i sad da ponovi i da preotme rekord Dvorane Maji Mihalinec koja je na prvom Serbian openu 2016. trčala 7,26 sekunde.

Međutim neće joj biti lako jer će Ivana Španović takođe želeti i to zvanje za sebe koje bi joj donelo i ubedljivi novi rekord Srbije koji sad iznosi 7,31 sekundu.

Državnom rekordu nada se i najbolja Srpska sprinterka Milana Tirnanić. Iako je rani deo sezone u kome se ne mogu očekivati najbolje trke, atletičarka Crvene zvezde se nada da će nakon prošlogodišnjih 7,35 ove godine se spustiti ispod 7,31 sekunde. Ostaje pitanje da li će joj to sada kada će trčati Španovićeva biti dovoljno da ponese zvanje najbrže žene u Srbiji svih vremena na 60 metara.

Atletika satnica

Printskrin: Atleks

U jednoj od najfurioznijih trka na tlu Srbije trčaće i jedna od najbržih Švajcarskih sprinterki i članica njihove olimpijske štafete Kora Salome koja je na Zvezdinog Novogodišnjem mitingu trčala 7,34 sekunde.

Četiri atletičarke biće pretendenti na trku ispod 7,30 što nikada nije viđeno na ovim prostorima.

 

Pošto ASB grupe prave ne po nosiocima nego praktično postoje dva finala, može se očekivati da se Španovićeva neće pojaviti u finalu pa će zbog toga verovatno kvalifikacije biti kvalitetnije od samog finala u kojem će trčati i Anja Lukić, najbolja Srpska preponašica i novo pojačanje BAK-a. Sezonu u kojoj će po prvi put nastupiti na seniorskom prvenstvu Evrope ove zime otvara sa trkom na 60 metara kojih je prošle sezone trčala 7,56 sekundi. Odmah nakon te trke trčaće i svoju primarnu disciplinu 60 metara sa preponama.

U ovoj fantastično brzoj trci učestvovaće i dve mlade nade srpskog sprinta Tamara Vuletić i Ivana Ilić. Vuletićeva u karijeri ima 7,66 sekundi, a godinama ke proglašavana za najbolju atletičarku Beograda u mlađim kategorijama. Sa druge strane Ilićeva je jedna od najboljih sprinterki Srbije nove generacije, zvanično najbolja atletičarka SAS-a u mlađim kategorijama poslednjih godina koja je do sadad 60 metara trčala 7,68 sekundi.

Milana Tirnanić

Foto: MN Press

Kao osma u ovoj grupi trčaće Sara Lukić, mlada daljašice koja je zajedno sa sestrom Anjom ove godine prešla iz Zvezde u BAK takođe će imati debi za novi klub u ne primarnoj disciplini, ali sa kojom već određeno vreme otvara sezonu pa je tako prošle godine zabeležila fantastičnih 7,68 sekundi.

U muškoj konkurenciji ponovo ćemo videti duel Alekse Kijanovića i Strahinje Jovančevića. Najbolji atletičar Srbije pokušaće da ovog puta savlada rekordera Srbije u ovoj disciplini za šta mu je malo nedostajalo na Zvezdinom mitingu. Međutim ovaj put će mu verovatno biti još teže jer su obojica ušla u još veću pripremu za svoje discipline tako da se od Alekse može očekivati još brža trke, dok će Strahinji verovatno samo jedna trka poslužiti kao zagrevanje za dalj koji će takođe skakati ovog puta.

Na zaletištu ćemo videti i Milicu Gardašević koja već nekoliko nedelja obavlja pripreme u Beogradu, a nakon što završi sa sprintom u daljaške sprinterice uskače i Sara Lukić. Ako ne računamo Ivanu, dve naše najbolje daljašice pratiće mlade nade Jovana Mićić i Lidija Todorović.

Milica Gardasevic

Foto: MN Press

Izmeđuostalih u subotu će 60 i 200 metara trčati super talentovani 16-godišnji sprinter iz Berana Ognejn Marsenić višestruki državni rekorder.

Izuzetno će biti jako i takmičenje u bacanju kugle jer su na pripreme stigli najbolji kuglaši iz Bosne i Hercegovine. Tako će se Asmiru Kolašincu i Bogdanu Zdravkoviću, koji otvara sezonu, suprotstaviti Mesud Pezer i Kemalm Mešić, a tu će biti i srpski višebojac Aleksandar Grnović. On će pored kugle takmičiti još i u skoku uvis.

Nikako se ne sme zaboraviti i 400 metara gde će veliku borbu voditi Boško Kijanović i Jovan Stojsoki, ali pre svega sa ”štopericom” i novim ličnim rekordima nego međusobno, ako ih ASB stavi u istu grupu. Ako to učine svakako nas očekuje još jedna spektakularna trka.

Drugog dana vikenda, 17. januara, svoje prvenstvo Beograda imaće pioniri.

(Telegraf.rs/Atlex)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    16. januar 2021 | 03:42

    bolje da su tu energiju i vreme upotrebile da pomognu poplavljenim krajevima... da vreme provedeno u sportu ili pred fejsom iskoristimo za naprimer sadjenje drveca..sad bi imali suma a disali bi najkvalitetniji vazduh na svetu!!! samo kazem da malo zatalasam ;)

  • Zeljko ex JSO

    16. januar 2021 | 08:29

    Jesu ovi muslimani nakaradni Boze,me sačuvaj?!Teski foliranti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA